Читомо > Мапа > Варшава: Ніжний Варвар

Мапа

Варшава: Ніжний Варвар

22.08.2010 1 Автор:

Вид книгарня

Клас книгарня-кав’ярня

Повна назва Czu?y barbarzy?ca / Ніжний варвар

Місце популяції: ul.Dobra 31,
00-344 Warszawa

[geo_mashup_map]
або в онлайні
http://chuly.pl
http://facebook.com/czuly

Період
Пн-Нд
З 10:00 до 23:00.

IMG_0794

Еволюція. Це перша у Варшаві книгарня-кав’ярня, створена засновником видавництва «Swiat Literacki» і за сумісництвом викладачем Варшавського університету Томашем Бжозовським (Tomasz Brzozowski) у 2003 році. Книгарня органічно вписалася у місцевий культурний ландшафт на вулиці Добрій, поблизу Варшавського університету та його бібліотеки. Це недалеко від центру і саме на шляху студентів.

IMG_0763

Назва книгарні запозичена у відомого чеського письменника Боґуміла Ґрабала, а точніше у його книги «Ніжний варвар».

Будова лаконічна: перший поверх (подекуди ситуативно розмежований полицями) та затишна антресоль. Зручні крісла, стільці, дивани й табурети. «Дизайн місця придумав шеф» – гордо кажуть місцеві книгарі.

IMG_0785

IMG_0796

Асортиментність. Література тут за мовною ознакою польська, проте за національністю також широко представлена чеська (віддаючи належне Ґрабалу), та й взагалі світова проза та поезія.

IMG_0777

Серед українських авторів можна знайти Юрія Андруховича та Сергія Жадана (сюди вони потрапляли не тільки у вигляді книг, але й власною персоною), Оксану Забужко, Софію Андрухович. Загалом у книгарні не опиняються випадкові видання, тут ведеться суворий добір якісних як за змістом, так і за оформленням видань.

IMG_0781

Тематичний ряд, окрім художньої літератури, урізноманітнюється науковою та науково-популярною: філософією, теорією літератури, культурологією та літературознавством.

Книжкові видання розбавляє періодика – здебільшого це літературні та культурні / культурологічні часописи.

Усі видання нові. Навіть дуже – часом трапляються заповиті у плівку ексклюзивні альбоми, які для «просто подивитись» із легкістю (без жалю і докору в очах консультантів, як то буває) розпаковуються і видаються для ознайомлення.

Асортимент книжок доповнюється асортиментом ДЛЯ книжок – різноманітними книжковим аксесуарами – закладками, тримачами, листівками.

IMG_0776

Цінова політика. Найдешевші книжки тут можна знайти від 4 – 5 злотих. Найдорожчими ж тут, як, мауть, і всюди, є альбомні видання мистецької тематики, а також Молескіни (до речі, саме ця книгарня є ексклюзивним дистриб’ютором записників у Польщі).
Загалом за день книгарню полишають від 10 придбаних книжок. І, за словами книгарок, не було ще такого дня, щоби ніхто не купив книгу.
IMG_0821

Поїсти. На щастя, меню не дасть опуститись до гріха обжерництва. Тут можна замовити лише необхідний мінімум для читання: чай, каву, безалкогольні, але від того не менш вишукані напої, канапки та тістечка.

Типовий читач. До книгарні часто заходять студенти. Загалом молодь – це і є основна аудиторія. Проте «Ніжний варвар» користується популярністю і в старших. Часто тут можна зустрітися із людьми публічними: письменниками, акторами; з одного боку, вони нерідко допомагають у проведенні різноманітних акцій, а з іншого – приходять сюди вибрати або просто почитати книгу за горнятком кави.
IMG_0788

Події. Влітку зазвичай спостерігається період затишшя, і запланованих зустрічей, читань чи презентацій у «Ніжному варварі» практично нема. Але менш спекотні і негастрольні пори року книгарня провадить свої власні заходи. Наприклад, «Ніжні читання». Відомі актори приходять і читають дітям казки (останні у цей час можуть малювати чи будь-як займати себе іншою творчістю).

IMG_0792

Із більш пасивних, але однаково цікавих подій у книгарні, варто згадати постійні виставки. Наразі у «Ніжному варварі» проходить показ плакатів на тему європейського культурного різноманіття студентки Академії мистецтв Марії Міленько.

Бук-кросинг: відсутній.

Бонуси. Перший і найбільший – це гойдалка, на якій можна читати книжки, до того ж навіть удвох. Вона дуже надійна і за сім років обривалась лише три рази.

IMG_0789
Другий – безкоштовний Wi-Fi (питати про нього слід із вимовою “ві-фі”).
Третій – фортепіано, яке хоч і стоїть там наче прикраса, проте знаходиться у повній бойовій готовності.
Четвертий – взагалі-то сюди можна навіть і не приходити – купувати книжки є нагода і через інтернет-версію книгарні «Ніжний варвар». Проте це вже нецікаво.

IMG_0822

Висловлюємо вдячність працівникам книгарні –
Паоліні та Кароліні за гостинність)

irkopupirko та huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    22.08.2010 в 7:34 pm

    класне місце)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe