Читомо > Новини > Цифра для букви: промо і продаж книги в Інтернеті

Новини

Цифра для букви: промо і продаж книги в Інтернеті

15.10.2012 0 Автор:

За традицією, книжкова подія в Україні привертає увагу не тільки читачів та письменників. Насичена й продумана бізнес–програма «Як продати книгу?» в рамках нещодавнього «Книжкового Арсеналу» зуміла задовольнити цікавість як спеціалістів видавничої сфери, так і тих, хто тільки збирається стати гравцем книжкового ринку. Зокрема відзначився другий день програми, присвячений промоції та продажу видань в Інтернеті.

Чого не вистачає читачеві?

Програмний нон–стоп розпочався темою «Двадцять чотири маркетинговi тренди: змiни в поведiнцi споживачів». Лектор Валерій Пекар, підприємець з 20–річним стажем, із досвідом роботи в різних галузях, викладач Києво-Могилянської Бізнес–Школи – поділився знаннями та спостереженнями стосовно ідей не лише видавничої сфери, а бізнесу в цілому.

Такі тенденції як індустрія вражень, екотренди чи ущільнення часу можуть бути використані за відправні точки практично всюди, де з’являється виробник і споживач. Як зауважив пан Валерій, трендів багато, однак у цьому різноманітті важливо ухопити безпосередньо «своє». До того ж, тренди значно швидше засвоюються у країнах, що розвиваються.

На його думку, головною помилкою більшості підприємців є недостатня увага до потреб споживача. Це стосується не так потреб у продукті, як численних складових людського життя: часі, самоутвердженні, самореалізації тощо.

Валерій Пекар звертав увагу і на відсутність ряду видань у межах популярних трендів. Наприклад, де книги для людей статечного віку, які почувають себе молодими? І що може запропонувати видавничий ринок для дітей, які мислять як дорослі? У гонитві за сучасними технологіями, зокрема електронними книгами, видавець врешті стикається з так званим трендом «виходу з гри». «Читач, у пошуках справжнього, готовий платити більше за книжку, яка є паперовою», – зазначає пан Валерій.

 

Лайк на вагу золота

Наступною своїми рекомендаціями щодо промо книги в Інтернеті поділилась Ольга Ларіна – експерт з SMM та найдорожчий копірайтер в Україні. Предметом її короткої, але місткої лекції стала робота з лідерами думки за допомогою соціальних мереж. Як стверджує пані Ольга, за даними, 77% користувачів вірить відгукам у соцмережах так само, як і рекомендаціям в реальному житті. Саме тому промоція та піар через лідерів думок – справа важлива.

 

У цій справі видавцеві і книгорозповсюджувачу можуть бути вигідні налагоджені контакти з блогерами, журналістами, нішевими експертами, організаторами галузевих подій. Просто через свою сторінку у Facebook ці люди можуть суттєво допомогти стосовно піару, вчасно «лайкнувши» чи «перепостивши» лінк на вашу книгу, написавши відгук. Якщо ви сподіваєтесь на тривалу співпрацю, не завадить познайомитись із ними в офф–лайн, підтримувати спілкування, заохочувати знижками чи подарунками. Однак важливо чітко відслідковувати своїх лідерів думок і перевіряти їхні мережеві сторінки на відповідність своїй меті.

 

Якщо навіть знаний у своїй галузі спеціаліст, до думки якого безперечно дослухаються в реальності, використовує свій аккаунт для публікацій фото з котиками, рекомендації на бізнес-книги з його життєпису в Facebook будуть як мінімум малоефективними.

Дорости до «Амазону»

Після невеликої перерви охочі змогли прослухати одну з найбільш інформативних лекцій бізнес–програми «Книжкового Арсеналу» – Ігоря Бобрякова, рекламіста, ІТ–консультанта з 10–річним стажем роботи в сфері реклами, маркетингу та інформаційних технологій. Він поділився тенденціями промо інтернет–книгарні. На прикладі фантастично успішної інтернет–книгарні, а нині – цифрового гіпермаркету «Amazon», продемонстрував, яким чином розумно організувати он–лайн продаж книг. Традиційні фактори успіху книгарні, такі як зручність, низькі ціни та широкий асортимент, дозволив «прокачати» Інтернет.

 

Так формат он-лайн може запропонувати майже безмежний вибір товару й надати сервіс високого рівня. Хитрощі «Amazon» – можливість погортати книгу в інтернеті, замовити товар в один клік (1 – Click Ordering), безкоштовна доставка за певних умов (Free Super Saver Shipping) та ще безліч інших – принесли плоди у вигляді найшвидшого зростання користувачів в історії інтернету.

Щодо інструментів промоції тих інтернет–книгарень, яким іще рости до «Amazon», Ігор Бобряков виділяє банерну й контекстну рекламу, соціальні медіа. Банерна реклама забезпечує широке покриття аудиторії, генерує попит. Контекстна реклама відпрацьовує як існуючий попит, так і згенерований рекламною кампанією. Сайт дає можливість більш глибокого контакту і генерації заявки чи продажу.

 

Слухачі також отримали кілька порад щодо конкретної організації промо книгарні, такі як динамічна вставка запиту (окреме поле в Google, яке відображається поряд з результатами пошуку й точно відповідає запиту) і ремаркетинг (відслідковування користувача, який відвідав ваш сайт, і розміщення вашої реклами на інших сайтах, яких він відвідає).

Докладніше з цими та іншими питаннями лекції можна ознайомитись на сайті «Jaya Digital», засновником і технічним директором якої є Ігор Бобряков.

Усі на суботник!

Наостанок слово перейшло до куратора другого дня бізнес–програми Вікторії Руденок, директора з розвитку книгарні «Читайка». Вона поділилася своїм досвідом щодо промо книжкових подій в Інтернеті. Як зауважує лекторка, анонсування подій, які проходять у книгарні, важливе з двох причин: комунікації з клієнтами та підвищення позицій сайту в пошуку Google. Анонсування залучить людей на конкретну подію, а постанонсування приведе їх на наступну. Для цього підійдуть власний сайт, блоги, сайти партнерів та книжкові портали, соцмережі. Певно, найважливішим, як вважає пані Вікторія, є своєчасність надання інформації для пострелізу.

Також пані Вікторія розповіла про концепції подій в «Читайці». Зокрема це так звані літературні «суботники» – зустрічі з письменниками, бізнесменами, діячами культури, що проводяться уже третій рік поспіль. Так з читачами вже поспілкувались Лада Лузіна, Ірен Роздобудько, Люко Дашвар, Сергій Жадан, Любко Дереш, Фоззі, Ольга Сумська тощо. У подарунок гостям дістається оригінальний стільчик, яким, за словами Вікторії Руденок, письменники навіть хвастаються між собою.

Що ж до авторів, виявляється, вони теж не сидять склавши руки й самі можуть просувати свою книжку… навіть коли вона ще не дописана. Так, наприклад, робить Наталія Астремська, чий сценарій «Как завладеть прекрасной блондинкой» став переможцем «Коронації слова». Авторка наразі працює над перетворенням сценарію в книгу, а тим часом успішно просуває свій твір в Інтернеті. На спеціально створеному сайті охочі можуть завантажити вже готові частини книги, а сторінка в Facebook допомагає бути в курсі справ щодо майбутнього виходу книжки. Судячи з кількості людей, які з самого ранку до половини дня не покидали лекційного майданчика в залі №1 «Книжкового арсеналу» і кількості озвучених питань до лекторів, роботу бізнес-програми щодо промо книги в Інтернеті можна вважати цілком успішною.

Олена Поціпух

Світлини автора й Вікторії Черняхівської 

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe