Читомо > Новини > Топ-10 ілюстрованих книг від «Аґрафки»

Новини

Топ-10 ілюстрованих книг від «Аґрафки»

27.12.2012 5 Автор:

Вже традиційно, наприкінці року складаються різного роду рейтинги топ-10, топ-50, топ-100. Ми вирішили підтримати цю традицію і запропонувати свій суб’єктивний рейтинг найцікавіших ілюстрованих книг зі своєї бібліотеки. Вибрати топ-10 ілюстрованих книг з власної домашньої збірки – завдання неймовірно важке, але водночас і дуже цікаве. Звичайно, кожен, формуючи свою власну книжкову колекцію, вже здійснює ретельний відбір книг відповідно до власних вподобань і смаку. Складання рейтингу  улюблених книг має свої певні особливості. Така вибірка залишається актуальною досить короткий відрізок часу – до того моменту, поки бібліотека не поповниться новим, унікальним і також найулюбленішим томом. Але все ж цікаво спостерігати за процесом трансформації цього шорт-листа, тому сьогодні ми хочемо показати і розповісти про ті десять ілюстрованих книг, які на даний момент є одними з найцікавіших у нашій домашній колекції.

 

Мінібіблія в картинках / Minibiblia w obrazkach  / (ориг.) Minibiblia en im?genes

Французька ілюстраторка Соледад Браві (Soledad Bravi ) створила прекрасну річ – бордбук із малюнками на біблійну тему для дітей. Ідея проста і геніальна – біблійні перекази трактуються візуально, максимально спрощено і зрозуміло, подається лише суть, витягується сама есенція історії. Найважливіші події Старого та Нового Заповітів вміщені лише на кількох десятках сторінок.

 

Книга створена в 2009 році і видана кількома мовами в різних країнах світу, в нашій бібліотеці є польське видання, видане варшавським видавництвом «Dwie Siostry»  2012 року.

 

Париж vs. Нью-Йорк / Paris versus New York

Графічний дизайнер з Парижу Вахрам Муратян (Vahram Muratyan)в часі своєї подрожі до Нью-Йорку в 2010 році заснував блоґ «Paris versus New York», де у власний оригінальний графічний спосіб почав порівнювати два міста – Париж і Нью-Йорк. Неймовірно, наскільки влучно, тонко і дотепно він вловив різницю між двома світовими мегаполісами!

Блоґ Вахрама відразу став дуже популярним. Зараз роботи «Paris versus New York» опубліковані в книзі, виданій славнозвісним видавництвом «Penguin Books», примірник якої є і в нашій бібліотеці.

 

Мандрівка Генрі до Парижу / Henry’s Walk to Paris

Американський художник і дизайнер Сол Басс (Saul Bass) став відомим не за ілюстровані ним книги, а насамперед як дизайнер плакатів та титрів до кіно, а також логотипів відомих брендів. Серед найвідоміших робіт цього майстра можна назвати заставки до фільмів «Vertigo» (1958), «Чоловік з золотою рукою» (1955), чи Хічкоківського «Психо» (1960). Він є автором логотипів таких марок як «Bell System», «AT&T», United Airlines», «Minolta», «Kleenex» та багатьох інших. Проте, Сол Басс також проілюстрував одну єдину книгу для дітей. Ця книга була вперше видана в 1962 році, з того часу вона перевидавалася безліч разів у цілому світі. Історія про хлопчика Генрі, який живе в невеличкому містечку у Франції і мріє відвідати Париж. Одного дня він спакував на дорогу сніданок і вирушив в мандрівку до міста своєї мрії. По дорозі хлопчик втомився і вирішив відпочити, подрімавши під деревом. З цього моменту починається незвичайна пригода, яка трапилася з Генрі.

 

Автором тексту є Леонор Кляйн (Leonore Klein). Тут представлене видання 2012 року, опубліковане нью-йоркським видавництвом «Universe Publishing».

 

Fika. 30 рецептів від IKEA

«Fika» – перерва на каву та легку страву – істотний елемент культури їжі в Швеції. Це час приємного відпочинку в товаристві друзів, рідних чи знайомих. Шведи використовують для цього кожну можливість. Компанія «IKEA» видала незвичайну кухарську книгу, в якій наводиться 30 класичних рецептів випічки, які можна приготувати для fika. Незвичайність цієї книги полягає в тому, що в ній послідовно наводяться фото інгредієнтів для приготування певного десерту, викладені у різноманітні супрематичні композиції, а потім вже й готові спечені смаколики. Все це витримано в стильному шведському дизайнерському мінімалізмі. «IKEA» запросила для роботи над книгою відомого шведського фотографа Карла Кляйнера (Carl Kleiner) з агенції «Mink Mgmt».

 

Книга видана власне компанією «IKEA» і розповсюджується лише в мережі крамниці компанії.

 

Дим / Dym / (ориг.) Fume

В іспанському видавництві «OQO» в 2008 році вийшла книга, яка розповідає дітям про трагедію страждання мільйонів людей в часі ІІ світової війни. Розповідь ведеться від імені хлопчика, якого разом з батьками відправляють в концентраційний табір. Автор тексту – Ant?n Fortes, ілюстрації – Joanna Concejo. Ілюстрації дуже правильно і чуттєво передають весь трагізм і переживання, що описуються в книзі.

 

У 2011 році книга була перевидана в Польщі видавництвом «Tako», примірник цього видання показаний тут.

 

Дім / Dom / (ориг.) The House

Два всесвітньо визнані автори – американський письменник для дітей Джон Патрік Льюіс (J. Patrick Lewis) та італійський ілюстратор, лауреат премії Андерсена 2008 року Роберто Інноченті (Roberto Innocenti) створили цю книгу. Це історія ХХ століття, історія 100 років змін і переживань, побачена крізь призму одного будинку і однієї родини. Дім, збудований 1656 року, після століть запустіння знаходить своїх нових мешканців у1900 році. Віршована оповідь ведеться від імені будинку. Разом зі своїми мешканцями він переживає всі людські моменти щастя і горя впродовж століття. Роберто Інноченті створив дуже вдалу візуальну конструкцію книги: дім зображується постійно з одного ракурсу і в тому самому масштабі, таким чином створюється особливий ефект послідовності кадрів, на яких прослідковуються всі зміни і трансформації будинку та його оточення.

 

Книга вперше опублікована 2009 року видавництвом «Creative Editions», а 2012 року перевидана польською мовою краківським видавництвом «Bona». Примірник польського видання є і в нашій колекції.

 

Божевільний світ / Mondo Matto / (ориг.) Verr?ckte Welt

Берлінський ілюстратор і автор коміксів Ґеорґ Барбер (Georg Barber), відомий під псевдонімом ATAK, в своїй оригінальній творчій манері намалював книгу про уявний божевільний світ, де все навпаки: лев в зоопарку доглядає охоронця у вольєрі, годуючи його хот-догом; мишка женеться за котами; всі звірі і тварини живуть мирно разом, ніхто нікого не бажає зжерти; заєць полює з рушницею на мисливця; пожежні вогнем гасять фонтан; чоловік пливе озером до берега з палицею в зубах, яку йому кинув собака, наказавши: «апорт!»; панк з кольоровим ірокезом щедро подає 100-єврову купюру офіс-менеджеру, який просить милостиню на вулиці; а ще динозаври, прогулюючись музеєм, потішаються зі скелету людини в експозиції. Дуже незвичний пікчербук, створений з чудовим почуттям гумору. 🙂

Вперше книга опублікована в берлінському видавництві «Jacoby & Stuart» у 2009 році, а в наступному 2010-му книжка вийшла в римському видавництві «Orecchio Acerbo», саме це видання є в нашій збірці.

 

Робити! / Do!

Індійське видавництво «Tara Books», засноване вченою дослідницею літератури Ґітою Вулф (Gita Wolf) стало відомим на весь світ завдяки унікальним книгам, які виготовляються вручну. Ґіта Вулф досліджує індійську культуру і активно популяризує її за межами своєї країни. Книга Do! – пікчербук без тексту, ілюстрації створені в традиційному народному стилі Варлі. Піктографічні малюнки, що зображають різноманітну діяльність мешканців села, надруковані вручну технікою трафаретного друку білою фарбою на охристому екологічному папері. Через свою абсолютну рукотворність книга сприймається дуже тепло і по-справжньому захоплює.

2010 року книга отримала престижну премію на болонському книжковому ярмарку «Bologna Ragazzi Award». Вона активно перевидається в різних країнах світу, а нам поталанило придбати оригінальне рукотворне індійське видання. У мережі є відео, яке показує захопливий процес створення цієї книги в майстерні «Tara Books».

 

Татуйований татусь / Pap? tatuado

Чудова історія, написана Даніелем Нескуенсом (Daniel Nesquens), та майстерно проілюстрована іспанським художником Серхіо Мора (Sergio Mora). Тіло татуся вкрите магічними татуюваннями, кожне з яких має свою неповторну історію. Тато розповідає ці історії своєму синові, з кожним наступним татуюванням вони разом заново переживають незабутні події, які тато зберіг спеціально для сина в кольорах малюнків на тілі.

Книга видана барселонським видавництвом «A Buen Paso» в 2009 році.

 

Жовтий квадрат / Yellow Square

Автор цього видання – один з найвідоміших в світі творців поп-ап книг Девід А. Картер (David A. Carter). Його паперові конструкції  просто досконалі. Автор сміливо експериментує з формою, різними паперами, оптичними ефектами, залучає до загальної конструкції композиції окрім паперу ще безліч інших матеріалів – дерев’яні палички, тканину, нитки тощо. Сама книга не є сюжетною, завданням є на кожному розвороті відшукати жовтий квадрат.

В нашій колекції є перше видання цього поп-апу, опубліковане в Нью-Йорку видавництвом «Little Simon» в 2008 році. Аби краще зрозуміти незвичайну конструкцію цієї книги можна подивитися відео.

 

спеціально для ЧИТОМО:

Романа Романишин та Андрій Лесів

agrafkastudio.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Павло
    27.12.2012 в 6:04 pm

    Тільки мабуть хлопчик Henri (не “Henry”), який живе у невеличкому містечку у Франції – таки Анрі.

  2. Ann
    06.01.2013 в 11:29 am

    Жодну з цих книжок (крім останньої іграшки)я б своїм дітям навіть не показала б. Більшість з ілюстрацій – інфографіка. А взагалі – за поняттям “дитяча книга” в даному випадку відсутня ДИТИНА – той, для кого ці витвори призначені. Дорослі грають у свої постмодерністські ігри, самі собі рейтингуються… Ілюстрування дитячої книги, зокрема, для дошкільного й молодшого шкільного віку, має свої правила й закони, і вони не зі стелі взяті, а базуються на психофізіологічних особливостях розвитку людини в цьому віці. Підтримувати подібну дурню – йти проти природи.

  3. Юлія Поліщук
    11.01.2013 в 6:54 pm

    Андрію,Романа – суперова стаття, дякую за таку цікаву квінтесенцію книжкового дизайну! Думаю ще кілька разів повернуся для більш детального ознайомлення.
    Поліщук Юлія

  4. liljaart
    15.01.2013 в 1:54 pm

    найбільше сподобались:

    Мандрівка Генрі до Парижу
    Робити!
    Жовтий квадрат

    дуже дякую, друзі, за цікаву експозицію! ))

  5. Віктор
    03.02.2013 в 8:47 pm

    Прекрасна подача матеріалу і підбір книжок сучасний і цікавий. Особливо сподобалась моєму онуку книжка індійського видавництва ” Tara Books”. Він одразу почав малювати такими піктограмами різних звіряток. А для пані ” ANN “я хотів би звернути її увагу на такий аргумент: -У всі часи , так кажуть мистецтвознавці, художники відображали стиль свого часу. Тому ми і можемо безпомилково визначити коли проілюстрована книжка у 18-му столітті чи в 19 -му. А більш досвідчені спеціалісти можуть навіть визначити в якому 10-літті вище названих столітть. Мені здається що автори цієї статті на правильному шляху.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe