Читомо > Відео > TED: 5 лекцій про книжки, мови та поезію

Відео

TED: 5 лекцій про книжки, мови та поезію

20.02.2017 0 Автор:

Кожна нова розмова TED – завжди подія, а розмова, що стосується книжок, мов та письменництва – для нас подія особлива. Читомо підготувало добірку лекцій з нещодавніх подій TED та TEDx про життя мови, літератури і читачів у сучасному світі. Майже всі відео мають українські субтитри. 

.

Чи може комп’ютер писати поезію? (українські субтитри)

Оскар Шварц досліджує і пише про вплив цифрових технологій на культуру та взаємодію між людьми.
«Тюрінґ сказав, що якщо комп’ютер зможе переконати, що у 30% випадків він людина, значить, він склав іспит на інтелект. У базі даних “Бот чи не бот” у нас є вірші, які переконали 65% людей, що вони написані людиною. Тож, я думаю, у нас є відповідь на питання. Згідно з логікою тесту Тюрінґа, чи може комп’ютер писати вірші? Що ж, так, безперечно. Якщо ж вас не зовсім влаштовує відповідь, це цілком нормально. Якщо у вас виникає внутрішнє відторгнення, це теж нормально, бо це не кінець історії».

 .

Як у світі популяризують читання за допомогою інновацій та ІТ-технологій

.

Слава «королеви ком» «Нью-Йоркера» (українські субтитри)

Редакторка Мері Норріс ділиться досвідом своєї 38-річної роботи, розповідає про стосунки авторів, редакторів та коректорів і наводить смішні приклади фейлів редактури. «Існує пакт між письменниками та редакторами. Редактор ніколи не видасть автора, ніколи не оприлюднить погані жарти, які потрібно було вирізати, або історії, які були задовгими. Хороший редактор врятує автора від зайвого. Коректори теж мають свії правила: ми не викриваємо наші недогляди».

.

.

У 2015-му теж було, що послухати: Найкращі лекції від TEDx про літературу, книжки й читання 

.

Краса бути вигнанцем

Письменниця Лідія Юкнавіч має багато за плечима: від спортивної кар’єри у плаванні – і до життя безхатька. У цій промові вона розповідає про свій шлях. І дає надію іншим, схожим на неї вигнанцям: «У більшості культур існує міф про шлях до мрії. Він називається шляхом героя. Але мені більше подобається інший міф, трохи інакший чи “нижчий”. Він називається міфом вигнанця. Він десь такий: навіть у мить провалу — прямо тоді — ти прекрасний. Ти ще цього не знаєш, але ти можеш без кінця знаходити себе заново. У цьому твоя краса».

.

.

Ліса Бу: розмова про книги, що надихають, на TED 2013   

.

Чотири причини вивчити нову мову (українські субтитри)

Лінгвіст Джон Вортер розповідає, чому варто вчити нові мови – і не тільки англійську.
«Вивчати, як розмовляти мовами з різним порядком слів — це наче їхати за кермом на іншій стороні вулиці в певних країнах, або ж нанести навколо очей маску і відчувати пощипування. Мова може дати вам ті ж відчуття.

Наприклад, «Кіт в капелюху повертається». […] Цитати звідти: «Ти знаєш, де я знайшов його? Ти знаєш, де він був? Він їв торт у ванній. Так, він там був!» Добре. Тепер, якщо ви вивчаєте китайську, то маєте розповідати цей вірш так: «Ви можете знати, де знайшов я його? Він у ванній був, торт наминав, Не помилився я, наминав, жував!» Клас. Уявіть, — ви могли б це досліджувати роками».

.

.

Про англійську теж не забувайте: 5 cпособів вдосконалити англійську мову від редакторів, перекладачів і менеджерів культури 

Мій рік читання по книжці з кожної країни світу (українські субтитри)

Енн Морґан вважала себе начитаною, аж поки не виявила «величезну сліпу пляму» на своїй полиці. Серед сили англійських та американських авторів було лише кілька книжок поза англомовним світом. Тож вона встановила амбітну ціль: протягом року прочитати по книжці з кожної країни світу.

«Ні, я не маю на увазі, що отримати цілісне уявлення про країну можна, просто прочитавши одну книжку. Але, взят разом оповідання, які я прочитала того року, зробили мене більш сприйнятливою ніж будь-коли раніше до багатства, різноманітності й складності нашої чудової планети. Здавалося, що оповідання зі всього світу й люди, які стільки зробили, щоб допомогти мені їх прочитати, зробили ті країни реальними для мене», — пояснює блогерка.

.

Чільне зображення: TED

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe