Читомо > Місця > Театраломанам і кінолюбцям до Курбаса

Місця

Театраломанам і кінолюбцям до Курбаса

03.02.2010 0 Автор:

Вид книгозбірня

Клас бібліотека мистецтв

Назва Бібліотека Державного центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса

Місце популяції вул. Володимирська, 23-В, м. Київ,
(метро Золоті Ворота, біля собору Софії Київської)
тел. (044) 279-12-89, 279-14-77
http://www.kurbas.org.ua/

[geo_mashup_map]

Період понеділок – п’ятниця (за попередньою домовленістю та узгодженням часу відвідування із бібліотекарем).

.

Picture-037

.

Еволюція. Книгозбірня створена 2003 року, через три роки після заснування самого Центру Курбаса. Творилася вона за ініціативи директора Центру Неллі Корнієнко як бібліотека для студентів-гуманітаріїв, викладачів та науковців, фахівців із мистецтвознавства та усіх, хто зацікавлений у власному інтелектуальному та духовному розвитку.

Асортиментність. У бібліотечному фонді майже 4500 книжок. Основну частину книжкового фонду  передав у користування відомий театральний діяч Лесь Степанович Танюк. Багато книжок подарував друг Віктора Некрасова, письменник Борис Шифман. Ці видання репрезентують класичну бібліотеку шістдесятника.

.

Picture-043

.

У бібліотеці представлено широкий спектр світової, російської та української художньої літератури, великий арсенал літератури з історії, теорії та практики театру. Укомплектована добірка журналу „Театр” (Москва, 1940-1960), твори Йогана Ґете, Чарльза Діккенса, Даніеля Дефо мовою оригіналу. Є також цілі полиці з літературою польською, німецькою та французькою мовами. Практично в повному обсязі представлена серія ЖЗЛ (Жизнь замечательных людей). Цей масив доповнює значна кількість новітніх фоліантів, подарункових видань, художніх альбомів.

.

Picture-031

.

Бібліотека багата на численні енциклопедії, словники, довідники. Є дослідження в царині етнографії, фольклору, з історії костюму, театрального реквізиту – книги рідкісні в Україні. Зберігаються раритетні видання кінця XIX ст., твори Генріка Ібсена, Олексія Толстого, Герхарта Гауптмана, Кнута Гамсуна.

В аудіотеці бібліотеки є раритетні аудіозаписи розмов з акторами, режисерами (навіть інтерв’ю з актором Йосипом Гірняком) і  радіоверсії театральних вистав. Є тут також відеотека, де можна знайти майстер-класи режисера та актора Григорія Гладія,  Єжи Ґротовського, французької режисерки театру та кіно Аріани Мнушкіної та багатьох інших відомих митців; відеозаписи вистав, документальні фільми про життя та творчість Леся Курбаса, художні фільми.

Поповнюється бібліотека надходженнями нових видань наукових праць працівників Центру з театрознавства, мистецтвознавства, кінознавства, або ж завдяки подарованим якоюсь доброю душею книжкам, оскільки коштів на закупівлю книг держава бібліотеці не дає.

Пошук. Якщо Ви зберетесь до бібліотеки, візьміть зі собою паспорта, заповніть анкету-формуляр і от ви вже – повноцінний читач бібліотеки. Повний каталог книжок з театральної тематики та праць науковців Центру Курбаса є на сайті в розділі «Бібліотека». За повним каталогом видань, корисною порадою та цікавою розповіддю ви завжди можете звернутися до бібліотекаря Олени Родіної.

.

Picture-053

.

Picture-047

.

Читання. Ця бібліотека – ідеальне місце для тих, хто не любить мерзнути і позіхати у просторих читальних залах.. Бо читальної зали тут, через неймовірно маленькі розміри самої бібліотеки (займає одну маленьку кімнатку), просто немає. Кожну книжку ви можете взяти додому, звісно ж її треба буде повернути, і спокійно та вдумливо прочитати за чашкою чаю/кави (хто як любить).

Додаткові ритуали. Деякі театрознавчі, мистецтвознавчі праці, драматургічні збірки та сучасні дослідження науковців Центру Курбаса, які є на полицях бібліотеки, можна також придбати в бібліотекаря за досить демократичними цінами.

.

Picture-005

.

Типовий читач. Студенти-гуманітарії, театромани, кіномани, мистецтвознавці, історики, любителі читати зарубіжну літературу мовою оригіналу, актори, режисери, драматурги та інший мистецький люд.

Женя Гринь
Усі світлини: SevaB

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe