Читомо > Новини > Сатирикон Олександра Ірванця

Новини

Сатирикон Олександра Ірванця

22.04.2011 0 Автор:

Відомий письменник, Підскарбій «Бу-Ба-Бу» порадував читачів черговою збіркою вибраного. Книга «Сатирикон-XXI» містить два романи, повість, оповідання й вірші, що вперше приходять до читача під однією обкладинкою. Зібрані разом, ці твори є своєрідним проміжним підсумком трьох десятиліть творчої діяльності автора. Але, як обіцяє сам автор, вже взимку він планує випустити окрему збірку п’єс. Тим паче, що їхня кількість активно збільшується (Ірванець дописує вже другу).

Презентація «Сатрикону» відбулася в «Книгарні Є», і автор був просто в натхненному настрої, бо окрім творів зі збірки почитав безліч поезій, добряче насмішив всіх своєю політичною сатирою і підкорив поемою «Білорусь», у якій поставив себе на місце білоруського патріота. Поема є приємним додатком до «свіженького» у збірці. Олександр Ірванець має багато перекладів з білоруської, тому в певному сенсі вважає себе білорусофілом.

Виступ у Києві став продовженням туру письменника, в рамках якого він вже проїхав десять міст України. Розповідає, що найкраще «Сатирикон» купували у Луганську.

«Я не дуже люблю писати, я люблю жити!», – жартує Ірванець, відповідаючи на запитання, чи буде продовження роману «Рівне- Ровно». А якщо серйозно, то автор вважає, що продовження не може бути, бо його немає в реальному житті.
Раптово на презентацію завітав Юрко Позаяк, якого Ірванець зразу засипав жартами і щиро подякував за присутність.
У роздумах про процес написання прозових творів, автор відмітив: «В прозі настає такий етап, коли текст починає вести автора», так було, наприклад, з « Очамимрею». Також Ірванець поділився, що на саме написання роману у нього може піти 2 роки, але близько 5-7 – на обдумування, аналіз сюжету, який вигадав. Саме тому, «бубабіст» написав поки 2 романи, але все ще попереду.

Дівчина із зали запитує, чому увага Олександра Ірванця так прикута до дат (низка віршів написані саме до ювілеїв), на що він зауважив — жінки прослідковують власний вік і вигляд щодня, а чоловіки живуть круглими датами, а оскільки ювілеїв в житті не так багато, ось і доводиться у віршах згадувати.

Протягом вечора Ірванець жваво розповідав про історію створення книжки, про свій творчий шлях від самісіньких початків і аж до нинішніх педагогічних експериментів на ниві Острозької академії, на презентацію прийшли також і студенти, яких навчає Олександр.

Катерина Гладка

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe