Читомо > Новини > Писати – як дихати

Новини

Писати – як дихати

17.09.2011 0 Автор:

15 вересня у рамках Форуму видавців-2011 у Львівському інституті банківської справи була проведена прес-конференція з нігерійським поетом, вченим та організатором культурних подій Ремі Раджі.

У ході прес-конференції піднімалося багато питань про Нігерію, її зв’язок з Україною, майстерність письменника. Нігерія звільнилася від британського колоніального впливу у 60-х рр. ХХ ст., але її відродження триває донині. Країна потерпає від добре знайомих Україні проблем – багатомовність, корупція, цензура. У Нігерії три національні мови (а всього – 35!), але основна – англійська. «В України і Нігерії однаковий біль, – зазначив Ремі Раджі, – я знаю, у вас гостро стоїть питання двомовності».

На думку поета, письменники насамперед повинні займатися реабілітацією народу у тяжкі часи, активізувати культурне зростання, позитивно впливати на політику. Особисто він, розповів пан Раджі, аби подолати сутінки у своїй країні, обрав шлях любові. Роль митців дуже важлива у сучасному світі, вважає Ремі Раджі: «Світ страждає від браку інформації. Наше завдання – розповісти, що відбувається».

Нігерійський поет дав молодим українським письменникам деякі поради та розповів про свій стиль роботи. Пан Раджі радить поєднувати пристрасть до письма із зовнішньою силою – своєю освітою. «Я можу писати будь-де і будь-коли. Для мене писати – як дихати», поділився секретами власної творчості поет.

На запитання, чи писав Ремі Раджі щось в Україні, він відповів «ні», адже написання твору – це як виготовлення вина: «Я спілкуюсь із багатьма людьми, бачу багато цікаво, набираюся досвіду і вражень, а потім мені потрібен деякий час, щоб все це обґрунтувати і написати щось».

На прес-конференції нігерійський поет зачитав декілька своїх віршів, зокрема й свій перший перекладений українською твір.

Фото irkopupirko

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe