Читомо > Новини > Правдиві історії з унітазу

Новини

Правдиві історії з унітазу

12.11.2009 0 Автор:

“Занятооо!”, інколи це єдиний вигук, який здатен врятувати тебе від небажаного стукоту-грюкоту, відривання клямки дверцят (і то добре, якщо вона є [і добре, коли двері є також]), від зайвих запитань про часові рамки твого перебування ТАМ. Ну, яка кому різниця, що я там роблю тааак довго! Може, в мене чутлива фізіологія! А може, я дочитую якраз останню сторінку Дарини Донцової чи задумався над абзацом Ніцше. І мені глибоко нас…ть, що ви схрещуєте свої ніжки понад двадцять хвилин коло цієї кабінки, я ЧИТАЮ.

Хтось із інтелектуалів підрахував, що людина проводить, сидячи в туалеті, рік-чотири за все своє життя. І не гірші ж роки минають! То чи не задуматись над продуктивністю цих годин? До того ж, ми ж не такі мозахісти, як античні греки, що для себеочищення використовували камінці й шматочки глини. І не в Середньовічній Європі живемо, де ставали в пригоді сіно-солома, травинки й старі ганчірочки. Ми інтеліґентно використовуємо для цього ніжний туалетний папір, ну, і трапляється, газетки, книжечки, й, що найприємніше, передвиборчу макулатуру.


“Найбільш читаюча нація у світі”

Фабрику з виготовлення туалетного паперу 1928 року заснував німець Ханс Кленк. А раніше придумав згортати папір у рулони британець У. чи В. Олкок, який винайшов замінник шматкам газети і назвав їх паперовими бігудями. В Америці був ще такий журнальчик Old Farmers Almanac (Старий фермерський альманах) з тонесеньким папером і дірочкою в кутику – спеціально для зручного підвішування в туалеті.

1_8

Для країни Рад старі газети й журнальчики були головним WC-артефактом ще довго. А все через постійний дефіцит омріяних рулончиків. Можливо, саме тому Радянський Союз і називали “найбільш читаючою нацією у світі”? Адже скільки роман-газет, фейлетонів, анекдотів, новин про перевиконання планів хлібозаготівлі, засіви кукурудзяних полів і скільки недомовок можна було прочитати, сидячи в туалеті. Біда була лиш у тому, що часом речення на клапті газети уривалось на найцікавішому місці, а використане продовження знайти було вкрай проблематично. У ті часи існував навіть рейтинг періодики за придатністю і ніжністю до тіла. І лихо тим, хто захопив у туалет акти ЦК КПРС чи промови когось із вождів на честь чергових роковин. За гріховне діло – здадуть!

Рулонна класика

У світі вже зрозуміли, що читання й туалет – речі тісно пов’язані. Поєднуючи їх, можна заробити немалі гроші й побільшити задоволення. Деякі тонкі бібліофіли розташовують ТАМ цілі бібліотеки. Є навіть фірми, які за певні гроші можуть сформувати туалетну книгозбірню на будь-який смак.

Японці, наприклад, примудрились публікувати на рулонах туалетного паперу епохальний, багатотомний філософський трактат “Як створити самого себе”. Особливим попитом користуються рулони з творами Кодзи Судзуки, автором моторошного роману “Дзвінок”, що з успіхом був екранізований у Японії і Голлівуді. Особливо такі страшилки полюбились, мабуть, людям із закрепами. Все проходитиме швидше й без затримання. А коштує такий рулон близько 210 єн, приблизно доларів 5.

1_9

Німецьке видавництво KloVerlag від 2002 року випускає книжки, надруковані на туалетному папері – такі собі книжки-сувої. Нові примірники навіть одержують унікальні ISBN. І ти можеш ставити їх на книжкову полицю чи вішати на гачечок у туалеті. Такі сувої досить дешеві – три томи детективчиків коштують 10 єврів. Ідея цього божевільного проєкту належить письменникові Майку Бартелеві, який довго не міг знайти для своїх текстів хорошого видавця. Тепер на рулонах друкують сучасні вірші, сатиру, романи, оповідання. Великі твори “розбивають” на розділи й продають у томах. На туалетному папері були надруковані й вірші Гайнріха Гайне й Оскара Морґенштерна, і німці стали куди краще ознайомлені з їхньою творчістю. Заплановано також випустити рулонні публікаці інших класиків. Якби в нас хтось підкинув ідейку стосовно друку Шевченка, Лесі Українки, Франка на… Але я нічого не писала. Боже збав!

1_4

Коханою юзерпикою депутата

Дивно, чому наші шановні кандидати в президенти досі не зрозуміли, що найкращий формат їхніх передвиборчих газет, плакатів, листівок, календариків – це рулони. Хоч якась би користь. Або хоча брали би приклад із одного кандидата в народні депутати з Херсону. Він запропонував обмінювати 10 своїх листівок на один рулон туалетного паперу. Виборець і прочитати встигне кілька задушевних лозунгів і річ першої потреби отримає. Та й самі листівки друге життя матимуть.

1_6

WC-мас-медії

Нещодавно винайшли також спеціальну WC–пресу. Страшенно вигідна річ у час інформатизації! У твоєму туалеті кріпиться невеликий, схожий на факс, пристрій, який ти підключаєш до телефону й вставляєш у нього рулончик. За кілька секунд – на стрічці туалетного паперу свіжі новини про свинячий грип, зростання курсу долара й твій щоденний гороскоп. Ти уважно ознайомлюєшся з цією інформацією, потім папір використовуєш за призначенням і спускаєш у каналізаційний простір. Чи будуть створені спеціальні служби туалетних новин й факультети туалетної журналістики – справа часу. Правда, серед нас багато любителів читати РСС-стрічку у WC просто із ноутбуків і телефонів, а користуватись звичайними “Ніжністю”, “Малинськими волошками ” чи “Обуховом”.

Ось піаритись і розміщати на рулонах рекламні блоки виробники ніяк не наважуються. Приблизно чотири  роки тому художник-оформлювач Джордж Геммерштоффер запланував випуск безкоштовного туалетного паперу з різноманітною рекламою. Проте на його ідею відгукнулись тільки представники мийних засобів, інші – хвилюються за свою чисту репутацію.

150 метрів 500 євро і стільки ж “Камасутри”

І хоч у переліку якостей туалетного паперу значиться “нефарбованість або застосування вузького кола екологічно й медично-нейтральних барвників” – популярний туалетний папір у картинках. У всіляких секс-шопах, крамницях “прікольних подарков” ви знайдете рулончики завдовжки 150 метрів “500 євро”. Інтернет-крамниця пропонує туалетний папір “100$”, “100Евро”, “Анекдоти”, “Камасутра” завдовжки 50 метрів. 1_2

Є ще зі знаками зодіаку. Цими засобами можна користуватись щодня, а ось випускають туалетний папір з ялинками, дідами морозами й новорічними іграшками під Новий рік. Кілька років тому на піку популярності була антитерористична стрічка з портретом Бен Ладена. На сайті ви знайдете ще WC-папір, з якого можна робити різні види оріґамі, грати в “судоку” й вивчати ноти прямо під час процесу.

1_71_51_3

В Америці пішли ще далі – там спеціально для підприємців, які постраждали від фінансової кризи, випустили туалетний папір із відомостями про котування акцій компаній, по яких криза вдарила найбільше. Сидиш – і насолоджуєшся чужими бідами. Ще один унікальний вид рулонів кілька років тому запропонували виробники Windows Vista – це список оновлень, які має Service Pack 1 для Windows Vista, доступний для скачування з сайту Microsoft. Кажуть, це особливий маркетинговий хід операційних систем.

1_1

Проте туалетний папір із прикрасами й без повинен виконувати свою найважливішу функцію, ви ж розумієте, про що йдеться. На сайті Туалет.ру можна ознайомитись із найкращими зразками цього артефакту.

huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe