Читомо > Новини > «Портвейн» за літературні заслуги

Новини

«Портвейн» за літературні заслуги

26.04.2010 0 Автор:

Лімерик – це форма короткого вірша, який зародився у Великобританії. Традиційно лімерик складається з п’яти рядків, розташованих по схемі ААВВА. Сюжетна побудова приблизно така: в першій строфі говориться про те, хто і звідки, в другій – що зробив, а далі – що з цього вийшло. Лімерик обов’язково мусить мати комічний ефект і викликати усмішку. В українській літературі цей жанр зародився завдяки Іванові Лучуку і Юрієві Позаяку. Саме вони 21 квітня у літературній кав’ярні «Кабінет» організували лімерик-акцію «Львів – Лемберик – Лімерик». Поети читали свою поезію і паралельно розповідали слухачам особливості згаданої форми вірша.
/

4_pozayak

/

3_pozayak

/

Юрко Позаяк спочатку створював лімерики англійською мовою. Він їх просто писав для себе, бо колись взагалі не думав ставати поетом. Цей жанр Юрко позичив у Європи, де такі маленькі гумористичні віршики творять практично усіма мовами. «Писати лімерики не так вже й легко,  – признався поет. – У цю форму досить важко вкласти гру слів, гумор, пафос». Вже пізніше у Юрка якось раптово почали зароджуватись твори цього жанру російською мовою. Це його самого обурювало, бо все інше писалося лише українською. Також іноземна творчість Позаяка не подобалася побратиму Іванові Лучуку, у якого вже тоді був цілий цикл «Галицьких лімериків». Після довгих старань, намагань і умовлянь Юрій Позаяк таки написав свій перший лімерик на рідній мові, а за ним і багато інших, які пізніше увійшли до циклу «Українські лімерики».
Тепер Іван Лучук і Юрій Позаяк планують створити сайт, на якому кожен охочий зможе розмітити свої спроби цього нетрадиційного віршового жанру. І, можливо, колись побачить світ велика антологія українського лімерика.
А на завершення «кабінетних» посиденьок Юрко Позаяк згадав, як колись йому вручали премію «Бу-Ба-Бу». Літературна нагорода тоді складалася з пляшки «Портвейну» і торта, якого Олександр Ірванець «засандалив» поетові прямо в обличчя. За лауреатом тоді спостерігала повна аудиторія студентів, які прийшли послухати поезію молодого і вельми талановитого літератора.

Ірина Павлюк,

спеціальний кореспондент зі Львова

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe