Читомо > Місця > Після 3-х років реставрації відкрили Ватиканську бібліотеку

Місця

Після 3-х років реставрації відкрили Ватиканську бібліотеку

01.10.2010 0 Автор:

Прихильників Дена Брауна ця новина повинна порадувати. Адже, як змалював письменник, у Ватиканській книгозбірні – сила секретної папської документації, листування, плутанина у старовинних книжках. Щодо секретності – то тут можна повірити, а щодо плутанини, то не дуже. Адже не дарма бібліотеку впорядковували, реставрували протягом 3-х років, витративши на все 9 мільйонів євро.

Реставрація книгозбірні охопила кліматичний контроль у приміщеннях, встановлення комп’ютерних чіпів у найцінніші видання для запобігання крадіжок і втрат, встановлення пилостійких і вогнестійких підлог. Навіть збудували нову вежу, аби краще транспортувати книги, додатково оснащали ворота.

Чиновники з радістю повідомили, що ремонтні роботи були завершені у вказаний термін, а це рідкість для Італії (що вже про нас говорити). Кардинал Раффаеле Фаріна, головний бібліотекар Ватикану, подякував тим дослідникам, «хто розуміє причини закриття». 3 роки ремонтних робіт змусили багатьох вчених припинити свої наукові пошуки, адже десятки тисяч цінних томів перевезли у сховище. Наразі близько 4000-5000 вчених отримають дозвіл на проведення досліджень у стінах бібліотеки. Нагадаємо, правила перебування у читальному залі манускриптів – досить суворі: не можна мати з собою ручки, ні продуктів харчування, ні навіть мінеральної води.

Щодо історії, то книгозбірня була закладена папою Миколою V 1455 року і налічувала 350 латинських рукописів. За кілька років колекція зросла до 1500 і була найбільшою у Європі. Сьогодні  бібліотека Ватикану має близько 150000 томів рукописів, а серед них – старовинна Біблія 15 століття, створена для герцога Урбіно,що містить більше кілограма золота у своїх ілюстраціях.

Дякуємо за матеріал сайту Ватиканської Апостольської бібліотеки

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe