Читомо > Мапа > Перша угорська книгарня «Уж» в Ужгороді

Мапа

Перша угорська книгарня «Уж» в Ужгороді

05.10.2010 4 Автор:

Вид книгарня

Клас угорська книгарня

Назва угорська книгарня «Уж» («Ung»)

Місце популяції м. Ужгород, вул. Замкова, 2

[geo_mashup_map]

Період З 09.00 до 16.00, щосуботи й неділі: з 09.00 до 13.00

Еволюція

У квітні цього року в етнічно найстійкішої національної групи в Україні – угорців – збулась мрія, здійснення якої вони чекали вже більше 15 років. Відкрилася перша в Ужгороді книжкова крамничка «Уж». В Україні книгарнею із угорськими книжками можуть вихвалятись хіба що у Виноградові. Як повідомляють власники, ні фінансової, ні меценатської підтримки від України для книгарні громада угорців Ужгорода (а це близько 10 тисяч) не дочекалась, тому й змушена була брати все до своїх рук.

Зараз крихітна крамничка, ззовні схожа на затишне кафе, щодня приймає своїх постійних відвідувачів і гостей міста, бо розташована в історичному серці міста, якраз на туристичній дорозі до Ужгородського замку. Тож, як будете в цих краях, не оминіть.

Асортиментність

Щодватижні у книгарні «Уж» – «новий завоз» видань із Угорщини. Це переважно література для дітей, історія, кулінарія, світові бестселери, довідкова література. Художня література – угорська й зарубіжна класика – тут дешева.

Є навіть полиця книжок угорською мовою від українських видавництв (перекладом і друкуванням переважно займається видавництво «Карпати»). Ось вона:

На жаль, в останні часи майже повністю припинено випуск літературної класики угорською, більшість осередків української книговидавничої справи, редакційно-видавничі колективи, перекладачі перейшли на переклад історичної, філософської та наукової літератури. А також ледь жевріє переклад угорської художньої літератури на українську мову.

Майже всі часописи, які виходять в Угорщині, можна купити у книгарні, якщо їх до цих пір немає, то варто замовити. Є щоденні газети, кросворди, як і щоденні покупці, що цікавляться щоденним життям батьківщини й купують пресу. Дивимось на світлини:

Читання

Почитати тут навряд чи вийде, зважаючи на крихітність книгареньки, але купіть книжку, газету, вийдіть на вулицю – і за сто метрів Ужгородський замок, неподалік ботанічний сад, де і лавочки, і стіни, і дерева спонукають до безтурботного приємного читання.

Додаткові ритуали

В крамничці діє постійна акція – книжки й журнали по 3 гривні. Звісно, власникам можна замовити потрібну книжку, яку спеціально для вас привезуть із Угорщини.

Крім того, зважаючи на потоки туристів, досить вигідно підторговувати путівниками, мапами, листівками старовинного Ужгорода, магнітиками.

А ще тут можна придбати зразки народної творчості із всього Закарпаття – кераміку, симпатичні кукурудзяні вироби, вишивки. Проте найбільший заробіток – увага! – приносять книжки.

Пошук

Здійснюється самостійно або ж за порадою продавчині.

Типовий читач

«Чи можна тут каву попити?», – це найпопулярніше запитання, яке мало не щодня чує від відвідувачів продавчиня. А ще запитують, як пройти в те чи інше історичне місце, тож, доводиться надавати послуги туристичного агентства по місту Ужгород. «А ще часто запитують, – сміється продавець, – чи буде будуватися другий поверх?» Як вже зрозуміли, найзавзятіше книгарню штурмують туристи. На другому місці – студенти, що навчаються на угорській філології Ужгородського національного університету, школярі (адже на Закарпатті чимало угорських шкіл чи просто дисциплін по-угорськи у звичайних школах). Приходять молоді батьки за угорськими дитячими книжками для малят, або ж бабусі, які хочуть зробити розумні подарунки для онучат.

А ще книгарня сподівається, що незабаром підтягнуться нові читачі із Закарпатської області.

Huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. vtilennya
    05.10.2010 в 1:55 pm

    яка гарнюня! я теж таку хочу! а звідки у вас фото? Huha.mohovynka з”їздила в Ужгород?

  2. 05.10.2010 в 11:49 pm

    ага, ще літом)))
    а це розгрібаю матеріал. далі буде))

  3. стронґовський
    17.10.2010 в 1:55 am

    заздрісно, хочу в Ужгород!

  4. miorti
    19.03.2012 в 1:01 pm

    Чи можна взнати як зконтактуватись із книгарнею. А то ні телефону ні емейлу в інтернеті нажаль не найшов. Буду вдячний.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe