Читомо > Новини > Одне з десятиліть української книжкової графіки

Новини

Одне з десятиліть української книжкової графіки

23.09.2010 1 Автор:

Перед очікуваним святом дитячої книги «Азбукове королівство магів і янголів» Музей книги і друкарства України організовує ще одну цікаву подію. З 1 жовтня у його стінах відкривається ретроспективна виставка «Українська книжкова графіка. 1900-2000 рр.». Це перша в історії українського мистецтва ретроспективна виставка книжкової графіки, що має на меті продемонструвати весь спектр панівних стилів і тенденцій у книжковій графіці протягом останнього століття: від модерну до сучасних течій.

Особливе місце в експозиції виставки посядуть твори першої третини ХХ ст. – епохи, коли нове українське мистецтво творилося у загальноєвропейському контексті, а в окремих випадках наші митці були законодавцями тенденцій у світовому мистецтві. Це зокрема О. Архипенко, К. Малевич, Соня Делоне.

Близько 250 творів визначних майстрів книги надали для створення експозиції Національний художній музей України, Національний музей у Львові ім. А. Шептицького, Центр досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства при НУКМА, київські колекціонери.

Серед робіт – найвідоміші твори основоположника української школи книжкової графіки Г. Нарбута, В. Кричевського, П. Ковжуна, яскравих представників стилю модерн в книжковій графіці О. Кульчицької і І. Косинина, В. Максимовича і М. Жука, художників-кубофутуристів групи «Культур-Ліга», школи М. Бойчука, піонера конструктивізму В. Єрмилова, сміливих експериментаторів у мистецтві книги С. Делоне та Г. Старицької. А поряд – добре знайомі зі старих радянських книжок класичні ілюстрації М. Дерегуса, обкладинки І. Хотінка.

Книжкова графіка 60-80-х років вражає різноманітністю тенденцій та іменами художників, що створили потужну школу сучасної української ілюстрації – Г. Малаков, Г. Якутович, А. Базилевич, С. Адамович, Г. Гавриленко, О. Івахненка, Ю. Чаришніков, С. Якутович та інші.

Цінність експозиції полягає в тому, що вперше мистецтво книги буде показано як цілісна картина течій та шкіл від початку ХХ ст. і до наших днів, продемонстровано впливи художників початку століття на творчі пошуки наступних поколінь художників книги.

Презентація відбудеться 1 жовтня о 16:00

Виставка триватиме до 23 жовтня 2010 року
щодня, крім вівторка, з 10.00 до 17:00 за адресою:
вул. І. Мазепи, 21, корп.9 (територія Києво-Печерського заповідника).
тел. 280-79-76, 280-66-23, 280-52-56
e-mail: bookmuseum.ua@gmail.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. vtilennya
    23.09.2010 в 12:33 pm

    о, це цікаво, дякую.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe