Читомо > Новини > Очікувані новинки від українських видавців 2012 року

Новини

Очікувані новинки від українських видавців 2012 року

14.02.2012 4 Автор:

Цей список не претендує на жодний рейтинг. І це зовсім не критичний зріз майбутніх бестселерів. Це всього лиш перелік вартісних новинок, які готуються українськими видавництвами, аби зовсім скоро потрапити на книжкові прилавки.

Звісно, ми не заперечуємо можливості, що місяцем раніше-пізніше та чи інша книжка поб’є рекорди з продажів. Або ж очолить рейтинг за версією провідних літературознавців.

Наразі ми попрохали видавництва надати нам інформацію про найсмачніше з їхніх кухонь. Та відразу повідомимо, що нам вдалось опитати далеко не всіх, та й не усі так просто поділились конфіденційною інформацією. Тож, такий топ цілком може стати продовжуваним і до кінця року 10 разів змінити номінантів.

 

 1. «Сльоза і камінь» (проходи старими цвинтарями Галичини) Андрія Кіся

 Схоже, альбомне видання  «Anno Domini: Латинські написи Львова» отримає своє продовження.

Цього разу фотохудожник й дизайнер Андрій Кісь запрошує читачів прямісінько на цвинтар. Але близько 300 світлин, 200 пам’яток і фраґментів вас не злякають, а зачарують. Фотоальбом містить сакральні скульптури галицьких цвинтарів, вражаючі Ісуса Христа, Діви Марії, янголів, багатьох святих, які рисами облич нагадують давніх римлян, етрусків, греків.

 

Автор мріяв зробити такий альбом ще зі студентських років. І за десяток років йому вдалось відвідати близько 20 цвинтарів Тернопільщини, Львівщини, Івано-Франківщини. «Третина книжки – цвинтар у Старому Місті поблизу Підгайців – шедевр меморіальної пластики, який створила родина Папіжів, останній майстер з цієї родини ще живий і йому 90 років», – розповів Андрій.

На жаль, не всі пам’ятки, зафіксовані на світлинах, вціліли, тому альбом, що з’явиться у «Приватній колекції» цінний ще і як документ.

/

  2. «Вибрані твори» Богдана Ігоря Антонича

 Поки видавництво «Літопис» думає над перевиданням «Повного зібрання» українського поета-літературознавця,  видавництво «Смолоскип» готує свою версію.

Упорядник Данило Ільницький цього разу поділиться серйозними додатками:  рецензіями на поетичні збірки, статтями, уривками з літературних оглядів, поетичними творами, некрологами, листами тощо. Багато матеріалів буде опубліковано вперше.

У розділі «Літературознавчі дослідження» читачу запропонують передусім цікаві і маловідомі наукові праці.

В останні роки Антонича потужно розкрутили – тож, видавці очікують, що ім’я зробить своє.

 

 3.«Корабель дурнів» Себастіана Бранта

 

Видавництво «Грані-Т» порадує безсмертною класикою і цього разу – добре ілюстрованою. Адже за справу взявся неординарний художник-графік Юрій Чаришніков (його ми вже знаємо за ілюстраціями до «Записок сумаcшедшого» Гоголя).

Переповідати сатиричну поему талановитого представника літератури раннього німецького гуманізму ми не будемо. Нагадаємо тільки, що ще за життя автора «Корабель дурнів» мав 6 видань і був перекладений на латину, французьку, нідерландську та англійську мови.

А в ХVI столітті перевидавався 26 разів. Та з того часу людські дурощі особливо не змінились.

 

.

4. «Ілюстрована історія України» Павла Роберта Маґочія

Книжка обіцяє бути цікавою хоча б тому, що містить 46 історичних мап та купу цікавих зображень, що ілюструють історію України. Автор – професор історії та політології Торонтського університету, президент Світового конгресу русинів ­– використав територіальний або багатокультурний підхід. Тож, на сторінках ви знайдете чимало історій, пов’язаних з кримськими татарами, поляками, євреями тощо. Та найбільше канадський історик приділив уваги етнічним українцям.

Книжка готується у видавництві «Критика», та вже зараз у неї намічається подвійна конкуренція від видавництва «Зелетий пес». Як нам вдалось дізнатись, Брати Капранови швидкими темпами працюють над «Коміксом з історії України».

 

5. «100 казок» і «Улюблені вірші»

 У видавництві «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» ділитися ще не виданими новинками не поспішають. Вдалось тільки дізнатись, що у планах на 2012 рік для малечі готується третій том «100 казок» і другий том «Улюблених віршів». Наприкінці року порадують черговою порцією Шекспіра – «Ромео і Джульєттою» у неперевершених ілюстраціях Владислава Єрка.

 

 6. «Шоколадні вірші про кохання»

У «Видавництві Старого Лева» читачів зваблюють солодким.

Дитяча шоколадна книжка вийшла якраз на День Святого Валентина. Обіцяють не тільки багато шоколаду, а й багато віршів про кохання від сучасних українських поетів. Тож, замість банальних валентинок коханих хлопців-дівчат можна привітати віршами.

  .

7. «Голова Якова» Любка Дереша

«Письменники про футбол» вже писали, як і видавалась найбільша книга України до «Євро-2012». Схоже, футбольну бацилу підхопив і Любко Дереш. Але саме завдяки йому кумир вітчизняних неформалів закінчив роман, над яким працював цілу п’ятирічку. «Я встиг зненавидіти літературу, простити їй все і знову полюбити, заблукати у власному творінні і щасливо віднайтися…», – признається Дереш.

Алхімічна комедія про геніального композитора Якова, якому судилось написати гімн до відкриття «Євро-2012», вже в лютому чекатиме читачів. А їх – сподівається видавництво «КСД» – буде 15 тисяч: саме стільки примірників складе перший наклад.

 

8. «Козацький роман» Лесі Гончар й Руслана Найди

 «Жити стало легше, жити стало веселіше» настільки, що вже видають посібник із виживання в Україні. Підготували методичні рекомендації Леся Гончар, онука відомого письменника Олеся Гончара, і її чоловік – скульптор і художник Руслан Найда.

 Ще зовсім недавно у письменницьких колах ремствували: у нас досі немає достатньо літератури про 90-ті роки. Та ситуацію вже зовсім скоро виправлять у видавництві «Ярославів вал».  Адже роман якраз про пост-совковий період і його неоднозначні наслідки.

 

9. «Нью-Йоркська група»

 

Ще один привід для радощів літературознавців. Марія Ревакович і Василь Ґабор продовжують серію видань про українські літературні угрупування. І цього разу на читачів чекає знайомство з відібраними творами «Нью-Йоркської групи».

Розпочинаючи свою історію з 1953 року, ця група не мала організації, статуту чи маніфесту. Натомість кожний її член мав інакші поетичний голос, світобачення, стиль і навіть інше місце проживання.

Та незважаючи на це, українські письменники Нью-Йорку показали альтернативу розвитку поезії 60-х років минулого століття.

 

10. «У черзі за святою водою» Євгенії Кононенко

Прихильникам творчості Євгенії Кононенко готують подарунок у видавництві «Кальварія». Збірка есеїв, поезій і кількох перекладних віршів продемонструє особливий стиль письменниці. 4 розділи нових творів укладені таким чином, що кожен з них має поетичні «входи» і «виходи». Та щоб говорити більш конструктивніше, зачекаємо виходу книжки.

 

Поки ми розпитували про ці новинки, нам вдалось дізнатись і про інші. Тож, чекайте ще!

huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. solanum
    14.02.2012 в 9:33 pm

    Незважаючи на субєктивний рейтинг, гарна інформація про справді гарні книжки:)

  2. Анна
    16.02.2012 в 2:28 pm

    «Корабель дурнів» – це, схоже, цьогорічний шедевр. І він стане жертвою мого книжкового полювання))

  3. Юлія Поліщук
    17.02.2012 в 1:13 pm

    Дякую за статтю, це вже якийсь орієнтир. Можна подумати над пропозицією!

  4. Andriy Papizh
    25.11.2012 в 10:49 pm

    Добрий день п.Андрій,мені приємно почути гарні відгуки про мою родинну династію майстрів-різбярів в камені з Старого Міста- Папіжів ,а зокрема про мого батька Папіжа Ілька Андрейовича .Тому хочу вас повідомити що тато не є останнім майстром з цього роду,а в нього є ще син Андрій і внук Назарій ,який працює скульптором і проживає в м.Львові ,і є продовжувачом цього роду ” Папіжівської династії майстрів-різбярів в камені”

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe