Читомо > Новини > Новий крок у створенні електронних книг

Новини

Новий крок у створенні електронних книг

21.09.2011 4 Автор:

На «Форумі видавців у Львові» було представлено електронну книжку «Імена Криги» за творами Катерини Паньо. Під час заходу відбулася дискусія про можливості та темпи розвитку такого типу книжки в Україні. Зустріч з авторкою і відповідальним редактором книги Діаною Клочко пройшла в залі для конференцій книгарні «Є», що одразу надало дискусії так звану літературну «атмосферу».

Розпочалося все з виступу саме пані Катерини, яка залюбки поділилася деякими подробицями процесу створення електронного проекту і своїми думками щодо нього. «Я не вважаю, що цей проект є абсолютно унікальним, адже сама по собі електронна книга вже існує – в електронних бібліотеках, на піратських сайтах тощо. Те, що ми робимо – це текст книги, який виданий не на папері. Це, загалом, і все. Ми зробили збірку малих форм – в проект входять повість і декілька оповідань у жанрі science fiction з елементами кіберпанку».

Письменниця зауважила, що з подібними комерційними жанрами «наші» видавці працювати не люблять, тому вони (жанри) залишаються заручниками видавничої політики. Саме тому автори проекту вирішили в рамках експерименту зробити текст вільним від того, як його бачать і позиціонують видавці, а також зростити фантастичний жанр з новітніми технологіями.
«Спочатку цей формат тиснув на мене, – ділиться Катерина Паньо, – адже проект має бути максимально схожим на книжку, але цікавішим. Я прагнула подивитися, що я можу зробити з цією технологією, і що вона може зробити зі мною. І ми почали вести пошуки візуальних рішень у галузі анімації і верстки».

Як відомо, електронний варіант робить книгу дешевою (її можна без проблем завантажити з інтернету), а це спрощує зв’язок автор-читач, адже більше немає посередника (видавця чи, скажімо, продавця книжкового магазину тощо). Але такі проекти існують для невеликої кількості людей,які мають змогу читати книжки з монітора. І це суттєво звужує коло потенційних читачів.

Згодом до розмови приєдналась і відповідальний редактор проекту Діана Клочко, яка підняла питання про витіснення текстуального візуальним: «В електронній книзі те, як вона оформлена і в яких форматах існує, впливає на сприйняття тексту».

Як нам стало відомо, на сайті http://www.kryga.org, який пані Катерина робила зі своїм чоловіком, паном Тарасом, буде викладено п’ять новел і, відповідно, п’ять PDF-файлів, які зможуть завантажити всі відвідувачі як українською, так і російською мовами.

Принцип верстки книги – посторінковий, що дозволило авторам удвічі зменшити кількість знаків на сторінці, ніж у звичайній книзі.

Над графічним оформленням проекту працювала молода і дуже талановита художниця Інга Леві, яка чудово вплела принципи радянської графіки у видання новітнього формату.

Слід також додати, що цей незалежний (!) проект здійснюється за підтримки фонду «Розвиток України». Його завершення планується на кінець вересня.

На сайті є можливість коментування, тож автори проекту чекають на підказки і побажання.

Лисенко Анастасія, Бондаренко Наталія

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. стронґовський
    21.09.2011 в 1:33 pm
  2. stranger
    21.09.2011 в 6:03 pm

    Стронговський по лінку зверху написав рецензію на книжку, яка ще не викладена і якої він не бачив. Аффтар…

  3. Я
    23.09.2011 в 7:19 pm

    на сайті ті новели вже були в той час, а це і є так званою книжкою Паньо.
    та і. як на мене, то більше рецензія не на книгу а на сайт.

  4. stranger
    26.09.2011 в 4:49 pm

    Наскільки я бачив на їхньому сайті, новели в “красівих” ПДФ-ках – які тепер прийнято називати “електронними книжками” – починають виставлятись щойно зараз.
    http://kryga.org/wp-content/uploads/2011/09/ice.pdf
    Хоча на біса це робиться – я не розумію, тексти хороші й самі по собі, і проза там явно не розрахована на любителів коміксів 😉

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe