Читомо > Book Art > Новітні технології у книжках / про лекцію Насті Шигаєвої

Book Art

Новітні технології у книжках / про лекцію Насті Шигаєвої

29.03.2010 10 Автор:

Під час виставки «АРТ КНИГА», яка нещодавно проходила у Музеї книги і друкарства України й ошелешила громадськість столиці, було прочитано декілька лекцій про книжкові та довколакнижкові проблеми артбуків. Серед них – виступ студентки Національної академії образотворчого мистецтва й архітектури Насті Шигаєвої на тему «Графічне оформлення книжок-іграшок і книг із використанням новітніх технологій».

.

4_cats

.

Розвиток технологій, постійні пошуки нових форм сприяють тому, що творці книги для втілення своїх задумів вдаються до нетрадиційних чи навіть, на перший погляд, не властивих книжці засобів. Саме на них лекторка зосередилася.

Найбільшої уваги Настя надала незвичайним книжковим конструкціям, зокрема різноманітним тривимірним паперовим об’єктам, що розкриваються, відкидаються, обертаються при розгортанні сторінок (так звані pop-up книги). Першою такою деталлю вважають рухоме коло для зручнішого користування календарем у рукописі ХІІІ ст. З часом рухомі елементи ставали все вигадливішими і складнішими. Розквіту об’ємні книги досягли напочатку, а потім у 60–70-х рр. минулого століття. Це наводить на думку, що деякі новинкові конструкції – добре призабуті чи дещо видозмінені давні прийоми.

На лекції Настя Шигаєва також розповіла про свою спробу створити «об’ємну книгу для дорослих» – на поезію Олександра Вертинського. Про цю книгу детальніше читайте тут.

Що ж до новітніх технологій, то сьогодні до послуг творців книги – ціла галерея найвигадливіших пристроїв. Від аудіоелементів та стереоскопічних зображень, які вже стали традиційними, до електронного чорнила, новітнього програмного забезпечення та веб-камер. А так як кількість можливих поєднань цих новинок практично необмежена, то дизайнеру книги є, де розгорнути бурхливу діяльність у межах шпальти.

Зрозуміло, що процес виготовлення таких видань копіткий і дорогий, але, за словами Насті, вони однозначно користуватимуться попитом. Як приклад лекторка наводить численні випадки з власних майстер-класів, учасники яких цікавились іноземними об’ємними книгами і запитували, чи можна придбати щось схоже у нас.

.

3_nastya_shygaeva

.

Українські видавці поки що з осторогою ставляться до нових конструкцій і технологій у книзі, тому впроваджують їх «зі скрипом» і не завжди вдало. Та й фахівців із виготовлення книжок із рухомими елементами в Україні поки що не готують. Все залежить від бажання художника самому навчитися робити такі книжки.

У будь-якому випадку виготовлення видань із використанням новітніх технологій має бути чітко спланованим. Рухомі елементи не можуть бути випадковими чи спроектованими вже після створення ілюстрацій, а продуманими заздалегідь. Інтерактивні деталі не повинні потребувати якихось специфічних умов використання і бути доступними за ціною, а це поки що складно.

Піднята тема дуже цікава і для художників, які шукають чогось новенького для своїх проектів, і для майбутніх читачів, які просто шукають чогось новенького. Адже такі незвичайні видання потребують не простого споглядання, а безпосередньої участі читача у затіяній книгою грі. Сподіваємось, до цієї гри поступово долучатиметься все більше сміливих видавців і книголюбів.

Галина Листвак

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    30.03.2010 в 12:14 am

    ох знайоме ж місце, йомайо

  2. настя ш
    30.03.2010 в 10:15 am

    гран мерси.
    )

  3. моссква
    31.03.2010 в 9:15 am

    не думаю, что вышесказанное можно назвать “новітніми технологіями у книжках”))). это не технологии , а нестандартная форма книг, да и к тому же известны эти формы книг задолго до того, как мы с вами начали заниматься рассмотрением нданного вопроса). в общем, все как обычно “все новое – давно забытое старое”. А издательство не занимается такими формами только потому, что дорогое получается в финансовом плане изготовление книги и печать (печат уже сама по себе дорогая).

  4. настя ш
    31.03.2010 в 8:44 pm

    Ув. человек по имени “моссква”,
    отвечаю на ваш комментарий.
    Лекция называется “Книги-игрушки и современные технологии в оформлении книг”. Акцент был сделан именно на нестандартной форме книги. Из новых технологий было рассказано про включение анимацию в книгу (швеция), про электронные чернила (тонкую электронную бумагу, технологии OLED, e-ink),про использование совр. материалов – меняющих цвет и тд, про аудио,стерео,эффекты в книгах, про иллюзию движения в иллюстрациях(Rufus Butles Seder, включение в форму книги специальных пленок) и т.д.
    Самая понятная для зрителей часть была про поп-ап книги. Она и самая зрелищная по фотографиям. Про это здесь в основном и написали.
    А про то, что книги с необычными формами существовали “задолго до того как” мы с вами под стол пешком ходили – написано вверху статьи.
    Возникает вопрос Вы ее читали ?

  5. liljaart
    01.04.2010 в 1:32 am

    Настя МОЛОДЕЦЬ! Успіхів! А “моссква” просто хотіла показати, що дуже мудра…і не вдалось;))

  6. Галя Листвак
    02.04.2010 в 6:11 pm

    Настю, все ж таки найкраще про лекцію може розказати тільки сам лектор 🙂
    А щодо того, чи варто називати технології “новітніми”… По-перше, будь-що “нове” – це комбінація чи модифікація вже відомого. По-друге, не зважаючи на те, що деякі конструктивні форми використовуються досить давно, не всі з них відомі навіть художникам книги. По-третє, у книжковій сфері відкриття роблять не так вже й часто, і впроваджують значно повільніше за інші галузі – а значить поняття “новітнє” трохи розтягується в часі. Та й те, що вже приїлося у світі, може цілком спокійно бути ще “новим” для нас. І Настя робить дуже корисну справу тим, що збирає і систематизує ці форми і технології. Треба нести знання в народ 🙂

  7. Олена Бондаренко
    05.04.2010 в 11:27 pm

    Шановна пані Настю!
    На жаль, Вашу лекцію я проґавила, а тема мені дуже цікава. Чи плануєте Ви її повторювати або якось публікувати матеріали?

  8. настя ш.
    06.04.2010 в 2:11 pm

    Шановна, Олена !
    Невелика моя стаття на цю тему буде опублікована в збірці статей, в каталозі, який друкує щорічно інститут культури. А взагалі- я збираюся знайомити людей з цією темою. тому що розповідати тут дійсно є про що і багато. Я буду сповіщати про можливості послухати або прочитати матеріали лекції в своєму жж- anasha_
    ))

  9. Лілія
    06.06.2010 в 8:46 pm

    Анастасіє, я б дуже хотіла знати, які матеріали використавуються в даній технології(папір, клей)
    Зарання ДЯКУЮ

  10. Ярослав Саландяк
    16.07.2011 в 3:52 pm

    А ще зовсім, зовсім недавно я друкував на друкарській машинці,розмножував сторінки, зшивав блоки ,клеїв палітурки до свого самвидаву… В голові не вкладається!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe