Читомо > Новини > «Мою шевченківську енциклопедію» виклали в інтернет

Новини

«Мою шевченківську енциклопедію» виклали в інтернет

09.03.2015 0 Автор:

Торік, 7 березня 2014 року, у харківській організації Національної спілки письменників України Леонід Ушкалов презентував свою книжку «Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання», над котрою працював 5 років. Як і обіцяв автор на вищезгаданій презентації, до наступного ювілею Шевченка (тобто цьогоріч) «Моя шевченківська енциклопедія» стала доступною для всіх в електронному варіанті.

Для автора Шевченко та Україна – речі нероздільні. Але окрім зацікавлення Шевченком як щирий українець, Ушкалов мав і академічний інтерес. Так, ще наприкінці дев’яностих він був один із співавторів Шевченківської енциклопедії при Інституті літератури. «Я тоді писав дещо екзотичні речі на зразок «Шевченко і бароко». Для мене він – ключова постать української новочасної традиції».

Книжка «Моя Шевченківська енциклопедія» перемогла у номінації «Літературознавство й есеїстка» премії «Літакцент 2014». Також була серед претендентів на Шевченківську премію-2015 у номінації «Літературознавство та мистецтвознавство».

Сам автор рекомендує книжку найперше освіченим і незакомплексованим людям.

«Я намагався придати їй яскравої стилістики. Це не академічний проект, які я звик писати. Мені здається, що ця книжка підходить читачам різних рівнів. Її може прочитати як і людина досить далека від цієї проблематики, так і високочолий інтелектуаліст, який може там знайти щось цікаве для себе».

08326279

Леонід Ушкалов. Моя шевченківська енциклопедія: із досвіду самопізнання. – Харків; Едмонтон; Торонто: Майдан, Видавництво Канадського Інституту Українських Студій, 2014

ISBN 978-966-372-536-9.

До книги входить близько 300 невеликих есеїв про світ ідей та образів Тараса Шевченка (1814-1861) – поета, художника, музиканта, мислителя. Шевченко постає тут людиною, яка надзвичайно тонко й трепетно відчуває природу, мистецтво, життя в усіх його проявах: від побуту до метафізики. Автор розглядає Шевченка в широкому контексті української та світової культури. А ще, пильно вдивляючись в образ поета, він намагається описати свій власний духовний досвід. Книга видана коштом Канадського інституту українських студій.

Леонід Ушкалов (нар. 1956) – український літературознавець і письменник, автор численних академічних публікацій, есеїв, дитячих віршів. Доктор філологічних наук, профессор Харківського національного педагогічного університету ім. Григорія Сковороди.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe