Читомо > Новини > Майстриня пласкої флористики

Новини

Майстриня пласкої флористики

24.08.2010 7 Автор:

Мистецтво ошибана або ж пласкої флористики зародилося в Японії приблизно в XIV ст. Ця техніка передбачає виготовлення картин з висушених і спресованих природних матеріалів — листя, квітів, пуху. З XIX ст. техніка з різним успіхом поширювалася Європою, а в Україні за останні десятиліття навіть стала різновидом декоративно-прикладного мистецтва. Хоча досі сприймається, швидше, як аматорське і навіть «дитяче» заняття.

Традиційно засушені рослини зберігають у книжках. Навіть папір виготовляють за схожою методикою пресування. Та чи пробував хтось проілюструвати книгу (окрім атласів рослин, звісно) власним гербарієм? Надія Маркелова — художниця з Донецька (а зараз — магістрантка Української академії друкарства у Львові) — якраз вирішила поекспериментувати у цій доволі незвичній для книжкового ілюстратора техніці. Правда, Надя використовує лише колір та текстуру рослин і не зберігає природних форм, спеціально надаючи матеріалу потрібних контурів. Так роботи отримують глибину: персонажі зовсім не виглядають «пласкими», а окремі фрагменти пелюсток і листочків можна побачити тільки зблизька.

До речі, нещодавно в Музеї Олени Кульчицької у Львові експонувалася персональна виставка Наді Маркелової «Майстерня Флори» з виконаними із засушених рослин ілюстраціями до твору Отфріда Пройслера «Маленька Баба-Яга», а також до українських народних казок та власних сюжетів художниці.

— Як ти прийшла до такої незвичайної техніки? Адже твоя спеціальність — класичний станковий живопис.

— Скільки себе пам’ятаю — завжди малювала дивних тваринок на папірцях, у зошитах. Перша «персональна» виставка відбулась у приміщенні рідної школи, коли мені було сім років. Це для мене стало великою та знаковою подією. Далі я навчалась у Донецькому художньому училищі, опановувала малярство, здобула основи академічного станкового живопису. Потім вирішила змінити напрямок та познайомитися з графікою в Академії друкарства. Саме там закохалась у дитячу книгу та ілюстрацію.

У пошуках цікавої техніки для ілюстрування дипломного проекту натрапила на роботи художниці Людмили Белецької, яка відома своїми творами у техніці площинної флористики — ошибана. Так розпочався довгий шлях з підготовки матеріалу, адже він зовсім інший. Тут не сходиш до художньої крамниці і не купиш потрібні фарби. Мої «фарби» — то маленькі подарунки природи, котрі необхідно турботливо збирати круглий рік.

feja_flora

piven_i _myshenjata

Як відбувається процес виготовлення роботи? Чула, що ти не підфарбовуєш пелюстки, хоча це «дозволений» прийом. Вистачає природних кольорів?

— Опановуючи мистецтво ошибана, багато разів отримувала неочікувані результати. Коли збираєш листячко одного кольору, вже нафантазував, де і як його використати, а отримуєш щось зовсім інше. Попередній ескіз роботи завжди наприкінці змінюється, доповнюється. Так процес роботи ніколи не стає нудним або нецікавим. Хоча й дозволено підфарбовувати матеріал, я цього принципово не роблю, бо колорит природи надзвичайно багатий. Звісно, блакитного неба в цій техніці не отримаєш, але завжди можна передати захід сонця, сонячну погоду, хмари та ін. Перевагу віддаю пелюсткам троянд, кукурудзі, тополі, листю малини. Але з радістю спробувала б якісь «закордонні» рослини.

Скільки часу в середньому йде на виготовлення однієї роботи?

— Різні роботи вимагають неоднакового часу. Інколи розпочнеш роботу, аж раптом закінчиться матеріал, і щоб її продовжити, треба дочекатись наступної осені. Але частіше над однією роботою можу проводити тиждень-два.

kotyky

korol_murchyk

koroleva_kycka

Як виникла ідея проілюструвати твір Отфріда Пройслера «Маленька Баба-Яга»? Чому саме ця казка?

— Казку «Маленька Баба-Яга» я обрала для бакалаврського диплому. Саме вона, на мій погляд, відповідає настрою Середньовіччя, його кольорам — оксамитовому зеленому та багряному. В цих кольорах я і прагнула її відтворити. Ще з дитинства мене вразила розповідь про чаклунку, яка робить добрі справи. Але на втілення такого проекту в життя потрібна дуже потужна поліграфія, зацікавлене видавництво. Зараз книга залишається на рівні проекту.

obkladynka

babci

vroni_i_tomas

shabash

А як з’являються власні сюжети для композицій?

— Після ілюстрування книги закортіло спробувати зробити свої власні композиції. І мої дитячі уподобання знайшли тут вихід. Я вірю, що посмішка дитини та дорослої людини віддячує природі за її турботу про нас. Так з’явилися смугасті коти, жовті баранчики, товстенькі лисички та інші тваринки. Я прагну в кожну роботи додати крапельку гумору — чи то несподівана зустріч («Хто там?»), чи співи двох котів з грою на «музичних інструментах» — риб’ячому скелеті та консервній бляшанці.

na_dahu

baranci

Плануєш і надалі використовувати техніку ошибана чи шукатимеш щось нове?

— Чим займатися далі, я остаточно не вирішила. Планую зробити ще одну персональну виставку у Києві, з більшою кількістю робіт, новими знахідками. Зараз головне — захистити магістерський диплом. Планую серйозно зайнятися офортом. Але не залишатиму дитячу книгу: чи будуть то ілюстрації у техніці ошибана, чи мальовані фарбами, чи, може, знайду щось новеньке…

Галя Листвак

Світлини Надії Маркелової

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    24.08.2010 в 6:21 pm

    нє, це точно не моє

  2. ДРУГ
    25.08.2010 в 9:48 am

    Дуже здорово!!!! а коли бачишь ці роботи зблизу – вони зачаровують!!! Надхнення та розвитку!!!

  3. Юля
    25.08.2010 в 7:30 pm

    Мої вітання!! Мені подобається! Я сама закінчила академію друкарства, правда заочне відділення, отже ми колеги. Надія , в натурі воно виглядає мабуть не зовсім так як на комп`ютері, але навіть так видно переваги цієї техніки. І сама велика – це безумовно колір, коолорит! Дуже вишукано, насичені, багаті кольори. Але і композиції цікаві, і персонажі, і деякі окремі деталі. Звичайно, особисто мені щось подобається менше( чомусь ілюстрація з півником і мишками, трошки банально), щось більше (коти оригінальні, волосся у дівчинки на равлику вирішено цікаво, обкладинка книжки дуже красива, тут кольорове вирішення особливо красиве!) але в цілому гарно і оригінально, здається спочатку що зроблено аквареллю, але аквареллю ще попробуй так зроби, природу важко переплюнути! А так виходить і акуратно і дуже живописно і легко водночас. Хотілось би побачити книжку в книгарні у гарному виданні, чого Вам щиро бажаю!!!
    З повагою і найкращими побажаннями Юля (м.Миколаїв)

  4. irkopupirko
    26.08.2010 в 4:10 pm

    Зараз у Києві саме проходить ця виставка – Терещенківська, 13
    Галерея «Мистецька збірка»
    Вхід – 5 грн
    дуже раджу побачити наживо

  5. Надя
    28.08.2010 в 8:42 pm

    Спасибо за отзывы))
    Мне очень приятно, особенно отзыв Юлии из Николаева. Я, кстати, тоже на заочном отделении учусь. На самом деле техникой ошибаны в Украине владеют многие люди, просто о них не знают. Я вот после Киевского открытия выставки познакомилась с некоторыми замечательными мастерами этого искусства. Теперь обмениваемся опытом и совершенствуемся техничесски)))

  6. LS
    13.10.2010 в 11:33 pm

    Работы Нади приносят множество радости как детям так и взрослым. Дети не только могут увидить веселых зверюшек, но также и из чего они сделаны, таким образом для них приоткрывается прекрасный, богатый , полный красок растительный мир.Надя, творческих успехов тебе и новых идей.

  7. Людмила
    24.08.2012 в 7:31 pm

    Дуже сподобався матеріал на сторінці , де ще будуть проходити виставки Ваших робіт?

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe