Читомо > Новини > Лопати Дена Кеннеді, аби приручити інформаційну лавину

Новини

Лопати Дена Кеннеді, аби приручити інформаційну лавину

27.09.2010 1 Автор:

Ден Кеннеді – один із найбільш провокативних маркетологів сучасності, автор 13 популярних книжок, а ще мультиміліонер, підприємець, радник із маркетингу, консультант і тренер для сотні різних бізнесі розміром від $ 1 мільйона до $ 1 мільярда. А ще він – професійний читач книжок, журналів, газет, спаму. Для тих, кому бракує лопат, щоб розгребти інформаційну лавину навколо, пропонуємо прочитати Главу 9. «Як приручити інформаційну лавину» з книжки «Управління часом для підприємців». Звісно, порадами може скористатись кожен, і головна з них – читати.


Як приручити інформаційну лавину

Сьогодні вранці у мене була чудова ідея, але вона мені не сподобалася.
Sam Goldwyn

Кажуть, почалося безпаперове століття. Але зараз тільки у США щодня створюється один мільярд сторінок інформації. Іноді я думаю, що більшість цих сторінок потрапляють прямо на мій стіл!

Люди намагаються якось справлятися із лавиною інформації. Я отримую її більше, ніж інші. Ось що відбувається у мене. Перш за все, щоб йти в ногу з часом я отримую всі тематичні та професійні журнали, нові книги, інформаційні листи від спільнот й асоціацій та інші документи, пов’язані з моїми трьома основними бізнесами: директ-маркетинг, створення ділової інформації (infomercial production) і публічні виступи. Я отримую всю основну ділову пресу за цими темами: від Entrepreneur and Inc. до Forbes, Fortune і The Wall Street Journal. Як консультант я часто «вивчаю» кілька нових бізнесів, пов’язаних із моїми клієнтами, так що я читаю їхні тематичні видання. Через бізнес ділової інформації я часто дивлюся телевізор і кожен місяць переглядаю близько 20 годин відеозаписів із цієї теми. Я багато працюю з прямими direct-листами, тому переглядаю ВЕСЬ спам (junk mail), що мені надсилають. І я читаю принаймні одну книгу на тиждень. На щастя, я читаю швидко. Але все ж таки …

.

Як це все зробити?

Я впевнений, ви теж кожен день відкопуєте себе з-під своєї інформаційної лавини. Дозвольте я запропоную вам кілька «лопат».

.

Вдосконалюйте своє вміння читати

Багато людей погано читають і говорять, що вони не люблять читати.

На жаль, зростає маса молодих людей, які закінчили школу і не читають, а пізнають усі новини з телевізора або радіо, іноді навіть майже неписьменні. І знову будемо чесні з собою – це найкраща політика. Якщо потрібно – найміть собі вчителя. Або освойте методику скорочитання. Швидкість читання (і швидкість розуміння) – це важливо!

До речі, я думаю, ви ПОВИННІ прочитати супровідну статтю (див. 9.1), яку я спочатку написав для одного зі своїх новинних листів.

.

9.1.

ОЧЕВИДНО, ВИ – ДИВО ПРИРОДИ, ЯК триголового КОРОВА – ЯКЩО читаєте це. У суботу після Різдва, працюючи в своєму офісі, я увікнув телепрограму «Today Show» і підняв голову, щоб подивитися на екран, коли почув цю дивну фразу, сказану з хвилюванням у голосі:

«А тепер ми візьмемо інтерв’ю у жінки, яка цілий рік читала по одній книжці на тиждень та написала свою власну книгу про цей досвід!»

Що!?! З деякими пропусками я читав щонайменше одну книгу на тиждень більше 30 років. Що в цьому унікального? Добре, нехай це – велика справа. Минулого разу, коли я пішов у «Barnes & Noble» (найбільша мережа книжкових магазинів у США), я купив нову біографію Бена Франкліна, нову книгу Тома Петерса, кілька інших книжок із бізнесу, книжку про життя без інсульту, три художніх книжки в м’якій обкладинці , щоб почитати в літаку і приблизно 20 журналів. Продавець сказав: «Закупівля на все життя? Ха-ха». Офігіти. (Sheesh).

Ви ПОВИННІ багато читати заради свого успіху. Ось причини:

(1) Різні ідеї, точки зору, історії з життя, приклади, які не збігаються, – ця необхідна сировина заливається у вашу підсвідомість, щоб та просіяла, відсортувала, знайшла збіги з іншими частинами головоломки, які у вас вже є. І тоді іноді можна закричати «Еврика!» – коли підсвідомість вручає вам щось вигідне. А без щоденного потоку нового матеріалу, у вас буде всього лише звичайний сон. Таємниця багатства: ви нічого не можете зробити без сировини. Не тільки гроші.

(2) Без впливу думок інших людей зменшиться ваш діапазон думки. Незабаром ваш розум стане карликом. Ваш діапазон думки зменшується, як зменшуються можливості вашого руху, якщо ви не рухаєтеся і не розминаєтесь.

(3) Ви не можете залишатися сучасним. Я прочитав жахливо багато і я все ще не можу залишитися сучасним. Якщо ви не читаєте книжку або дві, дюжину журналів, кілька газет і декілька інформаційних розсилок кожного тижня, ви опинитеся далеко, далеко, далеко позаду. Дуже швидко у спілкуванні ви станете застарілим, як динозавр.

(4) Якщо у вас є діти, ви хочете бути хорошим прикладом для них. Вони повинні бачити, що ви читаєте. Вони повинні чути ваші розповіді про те, що ви читаєте. У роки мого дитинства моя сім’я була безнадійно бідна, ми регулярно кожного тижня приблизно на годину ходили в публічну книгозбірню. Мій батько, мати і я – кожен із нас вибирав по три або чотири книжки на тиждень, приносили їх додому, читали їх і говорили про них. Тепер я ходжу в книжковий магазин, тому що в мене є гроші і я люблю залишати собі прочитані книги. Проте, я вдячний рокам бібліотечної звички. Це було б краще, ніж ходити в кіно, ігрові зали чи супермаркети, як більшість сімей (Wal-Mart).

* Історія із книги, яку я написав 1985 року: керівники міста Франклін, штат Массачусетс, одного разу написали Бену Франкліну лист із проханням про пожертвування, щоб вони могли купити дзвін для церковної дзвіниці. Він послав гроші з такою запискою: «Це честь для мене, що ви назвали своє місто Франклін, і пожертвування докладено. Однак, я пропоную вам, замість покупки дзвону, почати з будівництва бібліотеки. Я віддаю перевагу сенсу звучанню».

.

Отримуйте тільки ту інформацію, яка вас дійсно цікавить і що вам необхідна

Якщо ви дійсно зайняті, і ваш час набагато дорожчий за гроші, можна платити іншим, щоб вони читали за вас.

Є послуги добірки інформації (“clipping services”) включно з переглядом «The Wall Street Journal» і сотні щоденних газет, торгових журналів тощо, за темі, яку ви запросили, з посиланнями на знайдені статті тільки по вашій темі.

Ви можете найняти співробітника – людину, яка буде читати і готувати добірку інформації для вас. Це гарна робота для сина, дочки, внука або внучки – регулярне читання, наприклад, купи тематичних журналів для відбору, виділення важливого і навіть підготовка зведення інформації для вас. Один із моїх клієнтів платить своєму сину-старшокласнику $ 75 на тиждень за читання 14-ти різних тематичних журналів та інформаційних бюлетенів і підготовку щотижневого аудіозапису зі зведеними витягами з них. Цей аудіозапис він може послухати по дорозі на роботу.

.

Відкласти і зібрати нетермінові матеріали, щоб подивитися на дозвіллі

Каталоги, привабливі спам-листи, популярні журнали потрапляють під цю категорію. Ви ПОВИННІ вибирати – що заслуговує вашої уваги зараз, що – пізніше, а що –  ніколи.

.

Спробуйте ущільнити

Ви можете підписатися на «Executive Book Summarie», щоб отримати коротке резюме з десятьох нових “хітових” бізнес-книжок кожного місяця. Це свого роду Cliff Notes для дорослих (Cliff Notes – короткі підручники з темами для школярів і студентів, наприклад «Війна і мир» – 80 сторінок). Є схожі служби, наприклад  «Newstrack», що збирають новини.

.

Використовуйте відеозаписи або DVD

Записуйте програми, цікаві та важливі для вас, щоб побачити їх потім, коли вам буде зручно.

.

Використовуйте час у транспорті або в дорозі для навчання

Середній час, за який люди добираються з дому в офіс становить у великих містах: Нью-Йорк – 1 година 5 хв, Вашингтон – 1 година, Х’юстон – 1 година, Лос-Анджелес – 1 година 30 хв, Даллас – 48 хвилин, Фенікс – 46 хв, Буффало – 40 хвилин. Якщо ви використовуєте аудіокасети тривалістю 40 хвилин із кожного боку, ви можете прослухати одну касету вдень. Половину касети (одна сторона) за поїздку. У наш час все доступно як аудіозаписи: люди подібні до мене, експерти в різних областях. Записи з бізнесу, фінансів, здоров’я, сексу, саморозвитку, іноземних мов, подорожей, лекцій багатьох професорів; класична література і сучасна фантастика – все, що ви назвете. Якщо в середньому слухати 40 хвилин вдень, то за 250 робочих днів – на рік для вас це 167 годин, проведених у навчальному класі.

.

Чиніть опір пісням сирен, що відволікають

Багато людей дозволяють «не-інформації» забирати багато їхнього часу. Сьогоднішні новини завтра стануть папером, у який загортають рибу. І все одно ми чомусь споживаємо ці даремні новини. Цілодобові новинні канали, регулярні щогодинні випуски новин, новинні служби на радіо та інше. Так, ви хочете бути поінформовані. Але хіба вам потрібні такі новини –  з ким переспала поп-зірка або в якому магазині її зловили на дрібній крадіжці? Хто зі спортсменів потрапив за ґрати і яка сьогодні погода в Албанії?

.

Використовуйте технології, але не спокушайтеся ними

Технологія – це чудово, якщо вона дійсно підвищує продуктивність праці. Але все частіше це лише ілюзія. Людям, які годинами сидять в інтернет on-line, не вдасться обдурити мене. Це просто ще один спосіб чимось зайняти себе, так само як просидіти весь день на засіданнях і нарадах. Однак майже всі газети тепер є в мережі, тому, якщо ви приїхали в інше місто, можна отримати користь від знання місцевих новин, які відкриті для читання.

Більшість асоціацій і професійних журналів мають корисні архіви. Мої Gold Gold + і Gold / VIP передплатники мають доступ до розділу мого сайту dankennedy.com, де є стенограми минулих інтерв’ю із експертами, статті, інформаційні повідомлення або інші матеріали.

.

Спеціалізуйтеся. Але не занадто сильно

Напевно, краще знати багато про одне, про дві або кілька речей, ніж знати потрошки про все. Спеціалізація майже завжди додає цінність. І її можна використовувати для обмеження потоку інформації. У бізнесі я спеціалізуюся на direct-response рекламі і прямих direct-листах із вузькою спеціалізацією по “довгих” рекламних текстах із іншою вузькою спеціалізацією з продажу інформаційних продуктів. У результаті я рідко читаю журнал «Advertising Age», професійні журнали для фахівців зі звичайної реклами, але я читаю журнал «Direct Marketing» і «DIRECT». Дуже корисно, коли ви можете щось НЕ читати. Але занадто вузька спрямованість перетворюється на короткозорість. Якщо ви відкинете занадто багато інформації – ви пограбуєте свій мозок і залишите його без сировини, потрібної для нових ідей. Більшість людей у будь-якій галузі настільки короткозорі, що переходять до «маркетингового інцесту» – з тим же результатом, як і при реальному інцесті: через кілька поколінь всі стають ідіотами. Люди в якомусь бізнесі думають, що роблять, як всі інші в цьому ж бізнесі, спілкуються на зустрічах професійних асоціацій, читають одні й ті ж тематичні журнали і копіюють один одного. Важливо вийти з цього кола. Вам потрібен баланс. Багато спеціалізації, але не надто багато.

.

Знайте, що ви шукаєте

Робота з сьогоднішньою величезною кількістю інформації схожа на пошук голки в копиці сіна – як у прислів’ї. Та завдання було простіше – адже ви знали, що шукаєте голку. Було б набагато гірше, якщо б вам довелося шукати в цій копиці сіна невідь-що. Ось цей невеликий тест (рис. 9.2) я даю моїм клієнтам. Спробуйте пройти його вкінці кожного тижня. Це допоможе вам зосередитися, допоможе побачити правильні речі і знайти голки в копиці сіна на тиждень вперед.

Якщо ви насправді привчите себе давати одну відповідь на кожне питання і записувати їх всього один раз на тиждень, тоді за рік ви на 624 великих кроки обійдете своїх колег і конкурентів. І вас будуть чудові шанси відшукати декілька цінних речей. Тримайте в голові ці питання, щоб у вас завжди був правильний компас, і тоді випадкові або навіть підслухані розмови можуть принести вам щось корисне, що ви ніколи б інакше не впізнали.

.

9.2

Що знаєте цього тижня, що ви не знали минулого:

1. З вашої справи? _______________________________________

2. З вашої галузі промисловості в цілому? ___________________

3. Про ваших конкурентів? ________________________________

4. Про ваших клієнтів або покупців разом узятих? _____________

5. Про ваших кращих 10, 20 або 30 клієнтів або покупців? ______

6. Про якогось клієнта індивідуально? ______________________

7. Про одного із лідерів вашої галузі? _______________________

8. Про соціальні, культурні або економічні тенденції, які можуть торкнутися Вашої справи?

9. З тем, пов’язаних з успіхом – особисті фінанси, самомотивації, управління часом?

10. З тем, пов’язаних з маркетингом – реклама прямої direct-відповіді, побудова комерційних пропозицій, написання текстів стосовно продажів, прямих листів, використання інтернету?

11. Людина, подія або тема з новин, які дуже цікаві або важливі для ваших клієнтів?

12. “Методи” – засіб, процес, техніка виконання чогось корисного для вас, наприклад, як робити якісь штучки швидше або як робити презентації більш ефективно?

.

Як організувати і керувати ідеями

Ірл Нігтінгаль (Earl Nightingale) (http://en.wikipedia.org/wiki/Earl_Nightingale), який досяг великого успіху в навчанні людей, писав, що «навіть одна думка може повністю змінити ваше життя. Одна думка може зробити вас багатим або забезпеченим, а може привести вас у в’язницю на все життя. Все в цьому світі було ідеєю до того, як стало реальністю … закон великих чисел працює на вашу користь, коли ви починаєте видавати ідеї».

«Ідеї, – сказав Нігтінгаль, – схожі на слизьку рибу».

.

Наша справа – ловити кожну ідею, щоб не допустити жодного промаху

Багато років я використовував техніку, отриману від Мішель Ванс (Michael Vance), близького партнера «Walt Disney», яка називається «дошка історій». У моєму офісі була стіна, покрита пробкою, поділена на вертикальні колонки, де зверху кожної колонки була написана назва проекту чи бізнесу. І кожного разу, коли у мене з’являлася ідея, я коротко записував її на маленькій картці, приблизно 7×6 см, і приколював її кнопкою у потрібній колонці. Я завжди носив із собою невелику стопку карток і тому ніколи не втрачав жодної ідеї. Правда, на якийсь час, я відмовився від цієї практики, але потім знову став так робити.

Я також використовую різні «блокноти для проектів» або навіть звичайні блокноти, присвячені тільки одному проекту.

У мене завжди є блокнот і ручка. Навіть у туалеті.

Деякі люди добре вміють промовляти свої ідеї словами, тому в них є диктофон і людина, яка набирає текст за цим звукозаписом. А мій мозок краще працює з ручкою в руці або коли руки на клавіатурі.

Вам важливо вибрати і використовувати якийсь метод, щоб захопити кожну ідею, що у вас з’являється, і неважливо де і коли це сталося.

Купи паперів – це проблема для багатьох із нас. У моєї подруги Лі Мілтер є дослідження, замітки і купи паперів за проектами, які лежать у великих прозорих поліетиленових пакетах, так вона може бачити, що в них усередині. У моїх купах паперів є картки 10×15 см. з назвами. У мене більше 1000 книг на полицях, але якщо я прочитав книгу і знайшов там лише кілька корисних сторінок, я вириваю сторінки, вкладаю у файл і викидаю книгу. Комп’ютер з CD-ROM, –  очевидно, головний інструмент для зменшення залежаних паперів та зберігання інформації. З точки зору часу, головне, щоб ви могли швидко знайти те, що вам потрібно, коли вам це потрібно – і це моя Ахіллесова п’ята.

.

Як добре тренована, підготовлена та заповнена підсвідомість мозку допомагає приручити інформаційну лавину

З середини 1950-х до 1960-х років доктор «Maxwell Maltz» розробляв і удосконалював практичні методи, щоб зробити підсвідомість більш придатною і більш корисною. Підсумки роботи зібрані в його книжці –  в класичному бестселері «Психо-кібернетика» і в оновленій недавно разом зі мною «Новій Психо-кібернетиці». Результати та методи доктора Maltz’s мали величезне значення для мене протягом всього мого життя, і я закликаю вас вивчити їх для себе. Щоб бути більш продуктивним, для кращого управління і використання інформації ви можете поліпшити роботу своєї підсвідомості. Це пошук, організація та підготовка всього, що вам потрібно зробити в презентації, складання листів тощо. Це виходить за межі звичайної пам’яті. Це – творчий процес пошуку.

Наприклад, у мене, як у більшості укладачів прямих direct-рекламних листів, є кімната, заповнена архівом. Це набір прикладів, розділений за групами. Одна папка містить «Заголовки, Реклама про схуднення», інша «Заголовки, Реклама як заробити». Є папки для перших пропозицій, гарантій, пропозицій покупки, і так далі. Сотні і сотні, й сотні всього цього. Величезні блокноти. Довідники. Потрібно багато часу, щоб просто перебрати всі важливі з них, в процесі підготовки до складання тексту для клієнта. Іноді це неминуче, але часто мені вдається це обійти. Замість цього я даю своїй підсвідомості завдання пройти по її «збереженому архіву», щоб знайти правильну думку, зачіпку, або вихідну точку для цієї акції – і зробити це, поки я сплю! Коли я прокидаюся, ідея приходить через мої пальці на екран комп’ютера. Це не є випадкова посмішка фортуни і не якась дивна особливість мого мозку. Це –  результат мого навчання з психо-кібернетики. І це звільняє мене принаймні від 20 годин важкої роботи кожного місяця.

Істина про час Дена Кеннеді:

Якщо ви не керуєте інформацією, то ви не зможете нею скористатися.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 29.09.2010 в 8:33 am

    отак, Оксано, спасибі)))

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe