Читомо > Місця > Книжковий магазин «Strand»: 18 миль книг на Бродвеї

Місця

Книжковий магазин «Strand»: 18 миль книг на Бродвеї

21.05.2012 9 Автор:

Вид Книжковий магазин

Назва Книжковий магазин «Strand»

Сайт магазину

Місце популяції:

США, Нью-Йорк

На перетині 12-ї вулиці й Бродвею

Доїхати: 828 Broadway Union Square (4, 5, 6, L, N, Q, R)

Період

З понеділка по суботу – з 9:30 до 22:30

Неділя – з 11:00 до 22.30

 

На книжковий магазин «Strand» у мене було 20 хвилин, не більше. Та здалося, що моє знайомство із цим знаменитим супермаркетом тривало хвилин 5. Лише потім, на виході, глянувши на зрадливий годинник і переглядаючи забиту картку пам’яті у фотоапараті, зрозуміла, що застрягла там на чортзна-скільки!

Не буду втомлювати довгими прелюдіями, скажу також, що ледве вибрала з сотні знімків сорок. І це далось ще й якою дорогою ціною.

Історія

«Strand» сягає своїм глибоченним корінням 1927 року, а назву бере від легендарної вулиці видавців у Лондоні. Це рідкісний приклад успішного сімейного бізнесу, який передавався з покоління в покоління і не відступав від своєї місії – працювати з книгами, котрі любиш.

У газетних публікаціях знаходимо родинний ланцюжок директорів: засновник Бен Басс –1956 року керування переходить до його сина Фреда – у 90-ті роки незмінною директоркою стає донька Фреда – Ненсі Басс.

Не відразу магазин  володів площею 55 000 квадратних футів і не відразу прописався на Бродвеї. Тепер же «Strand» має свої філіали, більше 200 співробітників і, як вказано на сайті, 2,5 мільйони клієнтів.

А цього року магазин святкує своє 85-річчя.

Асортимент

Вірите, книг дуже багато. Здається, 2 поверхи й велетенське цокольне приміщення.

Самих розділів і підрозділів – тут понад  30. Трапляються і зовсім незвичайні: книжки про гумор, етикет, історію ігор, весілля тощо.

 

Кожен розділ має свою чудову емблему, що полегшує орієнтування у книжкових лабіринтах.

Якщо це книги за темою «Кулінарія», то зовсім невипадково тут поблизу можете знайти фруктові пенальчики чи рукавички для кухні.

Є навіть розділ «Заборонених книг». Дівчата якраз розглядають, щоб такого забороненого почитати.

«Strand» дуже добре працює з букіністичною книгою. Чудові американські хлопці підморгують і пропонують підібрати мені посібник з англійської мови.

А це справжнє щастя для таких же звихнутих, як я, — цілісінька шафа книг про видавничу справу. Поряд є ще шафи про письменницькі техніки, літературну творчість і редагування.

Дитячий куточок.

 

І дитячі книжки.

А тут почались книжкові прибамбаси, які можуть тільки наснитися.

Це, наприклад, ліхтарики для книг – на будь-який смак.

Канцелярські папірці з автографами самого Шекспіра.

 

Закладки-письменники й літературні персонажі. До речі, я собі прикупила такого Кафку.

Маgnetic poetry“!  Пам’ятаєте, ми про неї писали?

Записники – усякі-усякі. Наприклад, пінгвінячі.

 

Закладки й збільшуване скло для читання.

Листівки-подяки, яких в магазині дуже-дуже багато. Не знаю, чи це залежить якось від американського менталітету.

А це письменники для пакетиків чаю.

Папка для паперу і кофр для ноутбука.

Записник-тістечко.

І на кінець книжкові гумки.

Не дивно, чому люди ходять з такими корзинами.

 

Читання

Невимушене. Можливо, в глибинах магазину десь є спеціально обладнані для читання місця – не знаю, не дійшла. Але читати можна будь-де і будь-як.

Додаткові ритуали

Менеджмент у книгарні настільки відпрацьований, що це відчувається без слів.

Хотілося б зосередитись на кількох додаткових ритуалах, про які в Україні поки мало здогадуються, але які могли б цілком знадобитися нашим книгарям.

1)      Хочу фотосесію! Так-так, аватарки в соціальних мережах міняти треба, тож, і треба забезпечити користувачів злачними місцями для фотографування. «Strand» надає чудове книжкове тло для будь-яких зйомок: від портретів і весіль до увіковічення рекламних продуктів. Приходиш, фотографуєшся – і твоя аватарка з тисячами книг вижме з твоїх друзів усі лайки! А друзі, до речі, дізнаються про книжковий магазин.

2)      Що там ті фотки – знімайте фільми! Магазин надає в оренду свої приміщення й для кінематографістів. А ви думали, де знімались книжкові сцени фільмів «Я легенда» чи «Американський гангстер»?

3)      Сімейні свята не в макдональдсі. За схожим планом у магазині можна орендувати приміщення для різних подій: від офіційно-ділових зустрічей і фуршетів до сімейних свят.

4)      Ми підберемо для вас бібліотеку!  Якщо є гроші і бажання володіти прекрасними томами, а часу на збирання бібліотеки не так багато, тоді можна скористатися, за прикладом Стівена Спілберга, послугами магазину. Провідні спеціалісти зберуть «Колекцію класики» (до речі, найпопулярнішу), «Лауреатів премії» (від Букерів до Пуцітцирівської),  «Перших видань і книг з автографами» чи «Колекцію сучасної літератури». Є ще інші варіанти приватних бібліотек.

5)      Молодняк на стажування! Що здивувало й порадувало, так це можливість постажуватись у магазині в ролі консультанта чи організатора подій. Робота не оплачується, зате досвід можна отримати в організації регулярних подій, допомозі блогерам, які «рекламують» магазин, редагуванні відеозвітів з подій й підтримці соціальних мереж. Для початку – і зовсім непогано.

6)     Рай для букіністів. Шафи з букіністичною книгою стоять у кілька рядів. Але тут можна не тільки придбати потрібний книжковий секонд-хенд, а й здати його. У магазині є спеціалісти з оцінювання вартості старих книг, дисків, аудіоматеріалів і години відведені саме для такої процедури.

7)      Замовлення онлайн  і безкоштовна доставка. Зареєструвавшись на сайті, купити потрібну книгу можна й без відвідин магазину.

8)      Для постійних клієнтів діють подарункові сертифікати, знижки, накопичувальні картки тощо.

9)      Якщо книга з якихось причин не підійшла, її можна повернути. Якщо непорозуміння сталося за вини магазину, не майте сумніву, що вам оплатять навіть затрати на транспорт.

10)  Регулярними зустрічами з письменниками світового рівня тут нікого не здивуєш. Приміром, Чаком Палагнюком.

11)   Ну, і розвинена сувенірна продукція з символікою магазину – логотипом і легендарними совенятами. Чудова альтернатива туристичному ширпотребу!

Фірмові футболки.

Фірмові совенята.

Закладки-вказівники.

Пошук

Можна здійснити через сайт або ж безпосередньо в магазині. Консультанти тут підковані, знають і хочуть вам допомогти, а найголовніша умова прийому на роботу – любов до читання.

Типовий читач

Дуже різна публіка на цьому Бродвеї. Але трапляються цілком нетипові читачі. Дівчата, впізнаєте?

Цінова політика

Ну, дорого, але все відносно. Для постійних читачів є різні системи знижок, для всіх – під Новий рік, а ще є просто «уцінені» книги.

Акція

Однією з найяскравіших акцій лишається спільний конкурс з журналом  «The New Yorker». Художники малюють картини, темою яких є книги й читання. Потім картини стають обкладинками журналу й такими симпатичними листівками.

 

Світлини й враження Huha.mohovynka

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. В.Ч.
    21.05.2012 в 8:58 pm

    спокусливі штучки. особливо чашки і сови))

  2. A. V.
    21.05.2012 в 10:00 pm

    сови – просто дивовижні!)

  3. Znastka
    21.05.2012 в 11:14 pm

    хочу й собі таку сову))

  4. 21.05.2012 в 11:18 pm

    та шо ви до сов причепилися, чесно слово. Як вам ідея робити фотосесії й орендувати приміщення книгарні для святкування весілля? Або чого вартий смазлівий Патісон!

  5. Юлія Поліщук
    23.05.2012 в 2:45 pm

    Цікава стаття!
    Але, принаймні,судячи з фотографій, приміщення виглядає не зовсім затишно, якась тіснота, все в очах плутається…. Сувеніри? – не знаю, то на любителя, адже книжка куплена в цьому магазині вже сама по собі є і рекламою магазина і сувеніром на пам`ять?! Але це питання суперечливе! Те, що можна читати – класно, хоча не дуже зручно. Знаю у Львові і Києві є Книгарні кав`ярні, для читання вони явно зручніші. Найбільше що особисто мені сподобалось – це те, що є великій вибіркниг на будь яку тему і те, що можуть порадити або , навіть зібрати бібліотечку, хоча як на мене це краще робити самому – щоб не втрачати величезного задоволення від процесу підбору книг!
    Дякую за статтю, цікаво знати де і як що робиться!

  6. Любовь Молодан
    04.06.2012 в 1:53 pm

    Здоровское место конечно!:)Эх, мне бы зарыться с головой в отдел книг о кулинарии:) А ещё очень здорово что народ не париться и садится читать как удобно. Вот мне тоже иногда хочется в книжном сесть на пол и читать, но извечное “Что люди подумают?” останавливает. Хотя может это проблема головы а не страны:))

  7. Любовь Молодан
    04.06.2012 в 1:54 pm

    А Паттисон конечно хорош, хорош:)

  8. jenny_right
    12.06.2012 в 10:57 pm

    симпатичне місце! приємно дивитися. і стііільки всього. ну кайф. на це треба довго працювати.

  9. У-у-у!
    23.06.2012 в 2:38 pm

    Я хочу там жити! Нехай домовиком, що пасе вночі совенят, чи протиральником палітурок, нехай навіть у відділі кулінарії!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe