Читомо > Місця > Книгарня Matras у Кракові

Місця

Книгарня Matras у Кракові

03.03.2011 0 Автор:

Вид: книгарня
Назва: Книгарня Matras
Місце популяції:
Rynek G??wny 23
31-008 Krak?w

http://firma.matras.pl/krakow/index.php
http://www.matras.pl/

Період

Пн-Пт: з 9:00 до 20:00
Сб: з 10:00 до 18:00
Нд: з 11:00 до 17:00

Еволюція

Краків – один з найдавніших європейських осередків книгодрукування. В місті, яке має репутацію давнього культурного та освітнього центру ще з XV століття, де діє найстаріший польський університет, можна відвідати ще одну історично першу книжкову місцину – книгарню на Головній площі Ринок 23. Це місце ще з XVI століття приваблювало продавців книжок. Точкою відліку є 1610 рік, коли Францішек Якуб Мерценіч заснував тут книжковий магазинчик. Мерценіч замовляв видання чи не з усіх тодішніх культурних центрів Європи. Більше того, він продавав їх книготорговцям не лише з Кракова, але й Любліна та Вільнюса.

Меморіальна дошка при вході до книгарні

Хоча книгарня не діяла тут безперервно. Тривалий період в історії (після 1625 року) протягом наступних 250 років будинок переходив у власність від одних господарів до інших, старішав та потроху руйнувався. На рубежі XVII – XVIII ст. це був один із багатьох в Кракові багатоквартирних будинків, що здавалися в оренду.

До 1872 року тут містилися переважно кав’ярні та кондитерські. Солодке книжкове життя почалося, коли наприкінці ХІХ ст. будинок придбав Владислав Яворскі як місце для свого видавництва та книгарні, та згодом він перейшов у власність компанії «Gebethner i Wolff». В цьому видавництві, заснованому у Варшаві, виходили друком книжки відомих польських авторів, серед них були Адам Міцкевич та Генріх Сінкевич. Цікаво, що саме краківська локація стала таким «ковтком свободи» в тогочасному книговиданні для цієї фірми, адже в Кракові не діяли цензурні обмеження, на відміну від Варшави, польського міста, підконтрольного Російській імперії. Книгарня «Gebethner i Wolff» стала одним із найголовніших осередків культурного життя, де постійно збиралася інтелектуальна еліта міста.

Проте деякі сторінки історії книгарні навіюють морозний жах. Розповідають, що тут 1913 року було пограбовано та вбито управляючого книгарні, Фердинанда Швіщовскі, що саме виходив ввечері з крамниці. Драматичним став для цього місця і період окупації міста нацистами. Та незважаючи на ті важкі часи, післявоєнне відновлення мережі книгарень та загалом культурного життя Кракова почалося, знову ж таки, з цієї адреси на Головній площі Ринок. Наприклад, саме в «Gebethner i Wolff» вийшла перша після другої світової війни книжка польською мовою, написана A. Derwisz?wna.
З 1950 року книгарнею володіла «Dom Ksiazki», а з 1998 – компанія «Matras».

Будова

Зайшовши сьогодні в це приміщення, ви не побачите обшарпаних стін чи будь-яких інших ознак похилого віку книгарні. Фасад реставровано, а інтер’єр ненав’язливо осучаснено, тому загалом складається враження респектабельної історичності в поєднанні із сучасним виглядом та наповненням.

Залишили й артефакти, адже місцеві жителі відомі своєю любов’ю та повагою до історії та традицій. Тут серед меблів ви знайдете старі масивні книжкові шафи з дерева вільхи ще з часів Другої світової. Вся книгарня розташовується на першому поверсі, в кількох невеликих залах. Атмосфера майже домашня – іноді книжки стосами лежать просто на підлозі.

Асортиментність

В самій книгарні в продажі налічується близько 30, 000 назв книжок. Будь-яку позицію з 75,000 назв з каталогу можна замовити. Тут можна знайти книжки практично на всі смаки:  художня література для дітей і дорослих, комікси, путівники та книжки про мандри, підручники, книжки для самоосвіти, фотоальбоми, спеціалізовані та вузькоспеціалізовані видання.

Такий маркетинговий хід як власний рейтинг книгарні застосовується і тут. Список найпопулярніших книжок публікується в газетах Dziennik Polski та Gazeta Wyborcza, тижневику Tygodnik Powszechny.

Цінова політика

Діапазон цін широкий. Є окремі позиції: книжки до 5 z?, до 10 z? та до 15 z?. Художня та науково-популярна література: переважно від 25 z?.

В категоріях «книжка місяця» та «книжка року» фігурують, наприклад, «Втрачений символ» Дена Брауна (41,31 z?), альбом з історії романського мистецтва (80,99 z?) або двотомне видання «Японський класичний театр. Джерела та метаморфози», монографія польської дослідниці Естери Жеромської (105,60 z? )

Типовий читач

Покупці в книгарні найрізноманітніші. Завдячуючи такому місцю розташування, історії та широкому асортименту літератури, книгарня має багато відвідувачів щодня – і місцевих, і туристів. Легше, мабуть, перелічити тих краківців, хто тут не був. Магазин часто відвідують викладачі університету, за що його прозвали «професорський». Цим пишаються: професорів тут знають в обличчя та на ім’я.

Події

Зустрічі з літераторами, автограф-сесії – постійні події. Постійні читачі звикли, що зазирнувши часом за книжковою новинкою, її можна тут таки підписати у автора, іноді навіть просто випадково потрапивши на зустріч. Якщо навпаки – хотіли потрапити, а не встигли, на вас чекатимуть «екстра» примірники з автографами, що про них подбали працівники книгарні. Справжнім книжковим фетишистам будуть цінні видання з підписами Чеслава Мілоша, Віслави Шимборської, Ольги Токарчук та багатьох інших. Портрети відомих особистостей з літературного світу та їх автографи прикрашають стіни книгарні. Тут бувають не лише польські відомі письменники. З останніх гучних подій – зустріч із лауреаткою Нобелівської премії Гертою Мюллер, яка приїздила до Кракова на Festiwal Conradowski.

Додаткові ритуали

У книгарні святкують особливі події: візит відомого автора чи презентацію книжки. Тут говорять, що сприймають це як в театрі – прем’єру вистави. Тому й підхід до створення атмосфери події творчий, є і своя сценографія – в оформленні вітрини, умовній сцені, головним героєм на якій є певне видання. Трапляються різні варіанти, іноді оригінальні, іноді лаконічні та стильні, бувають і лячні…але в будь-якому разі вони привертають увагу перехожих, які часто заходять і питають новинку.

Своєю місією тутешні книгарі вважають промоцію читання загалом. Часто влаштовують конкурси. Призами, звісно, слугують книжки, хоча трапляється шанс виграти, наприклад, ровер (який протягом конкурсу заманливо експонується у вітрині) чи абонемент на урок дайвінгу. Щоб отримати свою винагороду, доведеться напружити мізки. Якось організували конкурс на написання статті до нового видання Краківської Енциклопедії, де на додачу до публікації, що вже саме по собі – цінність, автор-переможець отримав три словники від Wydawnictvo Naukowe PWN, спільно з яким книгарня і проводила конкурс.

Бонуси

Діють десятивідсоткові знижки на позиції «Книжка тижня» та «Книжка місяця», спеціальні «розпродажі», картки лояльності від мережі книгарень Matras.


Анастасія Денисенко

Фото автора, а також із сайту Matras

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe