Читомо > Новини > Класика української листівки

Новини

Класика української листівки

29.10.2009 6 Автор:

Читомими бувають не лише книжки. Дехто запам’ятовує літери, розглядаючи  магазинні вивіски, або досліджує історію, вивчаючи  листівки.  Існує класика літератури, чому б не існувати класиці листівок. Тільки на сучасних картках вози з конями замінили автомобілі, а бані церков вже не здаються такими високими. Проте лишається те ж впізнаване тепло. Листівки, – як і книги, собори, вулиці, – дають відчуття перемоги вічності над часом, яке чомусь так солодке людині. Часом.

Цікаво, що спочатку на листівках не було ніяких малюнків. Першу ж ілюстровану 1794 року картку створив англійський художник Добсон, зобразивши на ній зимовий пейзаж і родину біля ялинки. А от знаковим для України став 1894 рік.  Тоді у Російській імперії видали розпорядження, яке обмежило монопольне право поштового департаменту на випуск листівок. І вже 1895 року київський видавець Степан Кульженко видав серію кольорових поштівок з краєвидами Києва. Згодом з’явилися картки з іншими українськими містами, які часто доповнювали написом „Прив?т изъ Кіева” (Маріуполя, Кременчуга тощо).

12133

Історія в картинках

Наприкінці XIX – початку XX століття видавали чимало серій, де показували побут сільського населення, українське вбрання, професії-образи. За серію „Українські типи і краєвиди”, випущену 1911 року, київському видавництву „Рассвет” присудили першу премію на міжнародній виставці поштових карток у Варшаві. До речі, листівки цієї тематики „перевидають дослівно”. Бо навряд чи зараз аж надто відрізняється одяг населення Дніпропетровська, Житомира, Києва. Таку ж історичну цінність мають картки з репродукціями творів мистецтва, нерідко втрачених, збережених лише в цих маленьких клаптиках паперу.

101

Сучасні українознавчі листівки:

100


Що рекламували в ХІХ столітті?


Не обійшлося без цього і тут, щоправда, рекламували тоді не плазмові телевізори. Та як кажуть – нема нудних товарів, є нудні рекламісти. Тогочасні креативні підприємці не відставали від сучасних рекламщиків. Наприклад, фірма “Ельворті” в Єлисаветграді (нині Кіровоград) „просувала” сіялки. На листівці 1900-х років зображено поле, сіячів та коней, що тягнуть сіялку, на якій чітко вирізняється назва „Эльворти”. Напис на листівці – „Сљялка Эльворти сберегаетъ 2 п. сљмянъ на десятину и даетъ приростъ урожая свыше 10 п. на десятину”. (Справді – найвигідніше рекламувати мрію, або “Іmpossible is nothing”, як зазначає Adidas). Нижче – говорячи сучасною мовою, рекламний слоган: “Сљялка ЭЛЬВОРТИ – другъ нашъ вљрный; другъ неизмљнный, другъ примљрный”. Крім того, кожен охочий (і грошовитий) пан міг замовити партію листівок із зображенням свого офісу, книгарні чи навіть власного будинку.

19

Позитиффчик

Листівки „з приколами” аж ніяк не винахід сучасності. Психологи вважають, що людина сміється над тим, що її ж і тривожить. Якщо виходити з цього твердження, то наші предки  найбільше турбувалися за стосунки в родині, зокрема між дружиною й чоловіком – прийнамні, чимало гумористичних сюжетів присвячено саме цій темі.

18

102

Зі святом!

Святкові листівки, певно, мають найміцніший зв’язок із минулим. Бо ж і в святах найбільше цінують традиційність. На Великодніх – храми, паски, писанки. Тоді і тепер. Ну добре, крашанки, може, й пофарбовані не цибулинним лушпинням, а Е 122, та цього на картинці не видно. У символіці свят завжди є щось незмінне – ті самі зорі, церкви, синє небо і добрі янголи. Проте епоха наклала відбиток і на святкові вітання. Багато тодішніх листівок перейняті темою визволення України. Наприклад, у львівському видавництві „Сокільський базар” 1907 року випущена листівка із портретами Івана Котляревського, Тараса Шевченка і Маркіяна Шашкевича і написом  „Христос воскрес – воскресне Україна”.

17

 

16Сучасні святкові листівки:

11

Ста років вистачить, аби папір перетворився на прах. Ста років достатньо, щоб мистецтво перемогло час. Здорово, що є Геловін і є Великдень, здорово, коли з листівок дивляться Санта Клауси і усміхаються янголята на плечах у Святого Миколая. Нам не дано знати, що нового станеться через століття, але ми можемо передбачити, що лишиться нетлінним. Це втішає.

 

Ірина Жданова

 

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. людмила
    05.11.2009 в 7:41 pm

    ОБОВЯЗКОВО ПРОДОВЖІТЬ РУБРИКУ! ЦЕ ЦІКАВО.РОЗКАЖІТЬ ПРО ІСТОРІЮ ВЛАСНЕ УКРАЇНСЬКИХ ЛИСТІВОК, ЇХНІХ АВТОРІВ.Але гарно редагуйте тексти. Я вас люблю.

  2. Оксана Хмельовська
    09.11.2009 в 8:00 pm

    От, якщо нас всі так люблять, то ми геть не образимся на допомогу.

    Як тільки помилку де бачите, то пишіть нам негайно!

  3. Злата
    13.09.2010 в 1:51 pm

    Hochy zakyputu lustivku z ukrainskumu narodnumu svjatamu!dlja magazuny.de mogna ?

  4. Володимир
    18.04.2011 в 9:27 pm

    Дуже файна справа!!!Незабаром Свята!!!!!!

  5. Микола
    17.05.2011 в 11:31 pm

    Чекаю продовження. Пишу статтю про погтові листівки із Маркіяном Шашкевичем. Зацікавила фраза:”…у львівському видавництві „Сокільський базар” 1907 року випущена листівка із портретами Івана Котляревського, Тараса Шевченка і Маркіяна Шашкевича і написом „Христос воскрес – воскресне Україна”… Як побачити цю листівку? Хто автор? Наклад? чи можете переслати в електронному варіанті?

  6. Микола
    17.05.2011 в 11:34 pm

    А може у когось є інформація про поштівки шашкевичівської тематики? Із зображенням Шашкевича, відправлені під час різних свят…

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe