Читомо > Новини > Картина з 5000 книжок

Новини

Картина з 5000 книжок

24.06.2010 1 Автор:

У Великобританії триває виставка всесвітньо знаного художника Майкла Стайлкея (Mike Stilkey) з Лос-Анджелесу. На одну його картину знадобилося понад 5000 книжок, частину з яких Майкл вициганив у видавців і бібліотекарів, частину – купив за свої гроші. Всі книжки мали б здаватися у макулатуру – тепер у них нове життя. А чи щасливе – вирішуйте самі.

6stilkey7

Надто щасливим життям сам художник похизуватись не може: народився у сім’ї двох наркоманів, і з дитинства пам’ятає, як його батьки та їхні друзі вживали кокс, а потім відривалися. Єдиний порятунок від дикого божевілля маленький Майкл знаходив у мистецтві, і врешті не тільки врятувався сам, а й пізніше допоміг своїй родині. «Я люблю тварин. Думаю, вони дивовижні, – розповідає в одному з інтерв’ю художник. – Іноді я бачу, що почуття та емоції у тварин ясніші, ніж у людей, так що мені легше висловити свої почуття через створення образів тварин».

18mike-stilkey-04-grey-cat_

.7stilkey2.

8stilkey1.

17RTEmagicC_stilkeyopening0.

Малювати на книжках Майкл Сталкей почав давно, правда, спочатку це виглядало обережніше: він писав картини на задрукованих сторінках видань. Навіть вийшла книжка під назвою «100 портретів», у якій Майкл зібрав докупи 100 портретів, створених у такий спосіб. Пізніше він писав на книжкових обкладинках, прикрашаючи їх.

9mike-stilkey-02-the-pipe_g

Та мистецтво вимагає більшого. Саме тому американський живописець розігнався і почав малювати тільки на корінцях видань. Що з цього вийшло – дивіться самі.

.

1432dsc_0164

21tumblr_kp5cp2qmGN1qz4s3wo

.

15bp3.blogger

.

12index_stilkey.

11mike1

.

4stilkey28

.

16mike-stilkey..

.

19stilkey26

Якщо говорити про читацькі вподобання Майкла, то він любить проглядати всі книжки, які розмальовує своєю творчістю, а якщо читати, то окремі уривки. Найбільше художнику подобається знаходити у книжках якісь речі – закладки, гроші, листівки, випадкові записи. Один раз йому пощастило знайти два невикористані квитки на літак до Нью-Йорка від 1967 року.

20stilkey8

Можна й не бути мистецтвознавцем чи експертом, щоб помітити меланхолійність і химерність персонажів, з тугою на блідих обличчях і почуттям фатальної втрати. Але таке враження залишається тільки від картин – сам Майкл вважає, що не втратив себе, а знайшов по-справжньому.

.

1333dsc_0065

.

3stilkey31

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. перуцька
    25.06.2010 в 1:03 am

    який чувак! яка борода!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe