Читомо > Новини > Графіка. Магія штрихів у НХМУ

Новини

Графіка. Магія штрихів у НХМУ

08.01.2010 0 Автор:

З 19 січня по 14 лютого

НАЦІОНАЛЬНИЙ ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ УКРАЇНИ презентує просвітницький виставковий проект

У програмі відкриття ознайомлення з інтерактивною експозицією виставки, ялинкові витинанки, концерт, частування

Партнери проекту: Благодійний Фонд СОС Дитяче Містечко, Майстерня великих ідей GANKA, Wacom, видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», НР (Hewlett-Packard), Артрибут, галерея АртИнформ, Музей книги і друкарства України, Галичина, Вітамін, компанія “Оболонь”.

За доброю традицією від св. Миколая до св. Валентина Національний художній музей України в рамках програми «Живе мистецтво» вкотре влаштовує виставку для дітей, підлітків та усіх-усіх. Цьогоріч ми продовжуємо «багатосерійний» проект, мета якого – наблизитися до розуміння абетки образотворчого мистецтва. У центрі уваги найдемократичніший з усіх видів мистецтва – графіка. Ви побачите усі види і техніки графіки, класичні твори з музейної збірки: стародруки 17-18 ст., роботи корифеїв 20 ст. Георгія Нарбута, Василя Єрмилова, Анатоля Петрицького, Сергія Адамовича, Григорія Гавриленка, твори наших відомих сучасників Павла Макова, Олександра Сухоліта.

Графіка всюди – і в залах музею, і в журналі, і на вулиці, і в нашому побуті. Перша дитяча книжка, перші несміливо проведені олівцем лінії на аркуші паперу чи на шпалерах, улюблені мультфільми, ескізи до живописних полотен, «Заєць» Альбрехта Дюрера та «Голуб миру» Пабло Пікассо, привабливий плакат та мініатюрний екслібрис у книжці з родинної бібліотеки, фірмовий логотип на упаковці улюбленого кефіру та грошова купюра, якою ти розплатився за товар, – все це графіка. Графіка супроводжує нас у житті й змінюється разом із ним. З’являються нові її види, наприклад, комп’ютерна.

Графіка може бути аристократично-витонченою, рафінованою, вимагати максимального абстрагування, а може бути демократичною, тиражною, суто прикладною, виходити за межі мистецтва. Автографічна і друкована, станкова, книжкова, прикладна, знак, емблема – вона здатна досягти виняткової виразності та лаконічності, оперуючи обмеженою кількістю засобів художньої виразності.

Врешті-решт духовний рівень будь-якої епохи визначається не лише станом високого мистецтва, а й побутовими мистецькими проявами, зокрема, графічною культурою. Порівняймо графіти старокиївського часу, видряпані прочанами на стінах св. Софії в 11 ст., та графіті, що заповнюють стіни та паркани сучасних міст, або замальовки на книжкових полях, залишені спудеями Києво-Могилянської Академії у 18 ст. з комп’ютерними смайликами та іншими витівками доби Інтернету. Хочете зрозуміти потаємні закони графіки, відчути смак справжнього мистецтва? Ласкаво просимо на виставку, де передбачена двомісячна насичена програма майстер-класів, зустрічей з художниками, лекцій.

Програма заходів протягом виставки

20 грудня 2009, нд, 12:00 НАДРУКУЙ СВІЙ ЕСТАМП

Професійний графік розкриє для Вас таємниці граверної майстерності. Ви матимете можливість доторкнутися до справжніх друкарських дощок, граверних інструментів та зробити естамп власноруч.

Проводить: Олена Агамян, художник, керівник Художньої майстерні НХМУ

9 січня 2010, сб, 12:00 СТВОРИ ВЛАСНУ КНИГУ

Мисткиня із Київського палацу творчості дітей та     юнацтва допоможе Вам відчути себе справжнім    художником книги.

Проводить: Жаннета Присяжна, викладач художнього гуртка «Дизайн книги»

16 січня 2010, сб, 12:00 ЗРОБИ ПАПІР ВЛАСНОРУЧ

Колись спосіб виробництва паперу тримали у таємниці. Але ми готові відкрити її для Вас! Співробітники Музею книги і друкарства України розкажуть про історію паперу та покажуть Вам найпростіший спосіб його виготовлення.

Проводить:  Наталія Глоба, науковий співробітник Музею книги та книгодрукарства України

22 січня 2010, пт, 16:00 ЗУСТРІЧ ІЗ ХУДОЖНИКОМ КНИГИ

Ілюстратори видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» розкажуть про свою творчість та основні принципи оформлення книги.

Проводять: Катерина Штанко, Кость Лавро, художники

30 січня 2010, сб, 12:00 ПРО ГРАФІТІ

Популярне сьогодні мистецтво графіті насправді має довгу та цікаву історію, виклад якої пропонуємо у нашій презентації.

Проводить: Юлія Зиновіїва, старший науковий співробітник НХМУ

6 лютого 2010, сб, 12:00 ВІД РИСУНКУ ДО ГРОШОВОГО ЗНАКУ

Чи знаєте Ви, що над створенням грошей працюють не лише співробітники Нацбанку та Монетного двору, але й художники – графіки та дизайнери? Пропонуємо Вам зустрітися з таким майстром. Він розповість про роль графіка у розробці грошової банкноти та його співпрацю з дизайнером.

Проводить: Юрій Кульбашник, графік

13 лютого 2010, сб, 12:00 ВІЗУАЛЬНІ РИТМИ.  ПЕРЕВАГИ ТА НЕДОЛІКИ КОМП’ЮТЕРНОЇ ГРАФІКИ

Пропонуємо Вам знайомство з мистецтвом комп’ютерної графіки та цікавими нюансами його візуального сприйняття. Ви побачите, як народжується новий художній твір від початкової ідеї та простого маленького начерку до завершеної роботи.

Проводить: Роман Гуро, художник, дизайнер, художник комп’ютерних ігор.

У програмі можливі зміни

Докладна інформація за тел. 278 7454

На період експонування виставок ІМПРЕСІОНІЗМ І УКРАЇНА та ГРАФІКА. МАГІЯ ШТРИХІВ вартість вхідних квитків становить: для дорослих – 20 грн. , для студентів – 10 грн. , для школярів та пенсіонерів – 2 грн.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe