Читомо > Book Art > Франція відцифрує всю свою культурну спадщину

Book Art

Франція відцифрує всю свою культурну спадщину

17.12.2009 0 Автор:

Президент Франції Николя Саркозі пообіцяв виділити 750 мільйонів євро на відцифрування літературних творів, історичних документів і архівних аудіо- і відеоматеріалів країни. Про це повідомила The New York Times. За словами президента, не виключено, що крім інших компаній до відцифрування долучиться і Google.

Гроші, які пообіцяв Саркозі, є частиною 35-мільярдного гранту, призначеного для французьких університетів, дослідників і телекомунікаційних компаній.

Минулого тижня, пише видання, міністр культури Франції Фредерік Міттеран зустрівся із старшим віце-президентом Google Девідом Драммондом і обговорив з ним перспективи можливої співпраці.
Проте, за словами Бруно Расина, президента Національної бібліотеки, питання про участь Google в переході в цифровий формат літературної спадщини Франції поки залишається відкритим. Також він уточнив, що вартість відцифрування однієї тільки Національної бібліотеки з її 14 мільйонами книг здатна перевищити півтора мільярди доларів.

У серпні цього року французька Національна бібліотека вже оголошувала про переговори з Google щодо можливого переведення своїх архівів в електронний вимір у рамках глобального проекту компанії Google Book Search. Тоді звістка про це викликала безліч гнівних відгуків із боку французьких чиновників і видавців, у зв’язку з чим переговори довелося припинити.

У Франції вже давно ставляться з підозрою до всіх ініціатив Google. 2005 року, наприклад, був ініційований проект Францією і Німеччиною навіть з розроблення власного пошукового ресурсу під назвою Quaero, що в перекладі з латинського означає “Я шукаю”. Багатьма це було тоді сприйнято як прямий виклик Google, проте проект тільки лишився у мріях.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe