Читомо > Мапа > Франкова криниця в Тухлі

Мапа

Франкова криниця в Тухлі

17.11.2010 4 Автор:

Вид об’єкт просто неба

Клас літературно-меморіальний комплекс

Місце популяції с. Тухля Сколівського району Львівської області

Період Об’єкт доступний цілодобово без вихідних.

Еволюція
Іван Франко, фактично, «пропіарив» Тухлю, змалювавши село у повісті «Захар Беркут». У XIII ст. на Тухлю напали монголо-татари, але були розгромлені мужніми тухольцями із Захаром Беркутом на чолі. Саме цією історичною подією, описаною класиком, а також низкою «беркутівських» пам’яток тепер відоме село.

Одна з пам’яток — криниця, з якої пив воду письменник під час роботи над повістю — нині стала частиною літературно-меморіального комплексу просто неба.

У виданні Шляхами Івана Франка на Україні : путівник / упоряд. М. О. Мороз ; наук. ред. д-р іст. наук Ю. Г. Гошко. — Львів : Каменяр, 1982. — 127 с. сказано, що пам’ятник було відкрито 27 серпня 1967 року. І що виглядав він отак:

Звісно, за стільки часу комплекс зазнав змін і «обріс» додатковими об’єктами. Але за яких обставин змінився пам’ятник і куди зникла криничка з мурованим верхом, поки що дізнатися не вдалося.

Асортиментність
Зараз до складу комплексу входять:

Пам’ятник Франкові

Скульптурна група: Захар Беркут на чолі тухольців

Дерев’яна криниця (мабуть, змайстрована на місці мурованої, щоб виглядало автентичніше)

Мальовничий камінь — саме ним, за переказами, перекрили гірський потік, що згубив татар

На горизонті видніється гора з дерев’яною скульптурою Захара Беркута у характерній позі. Кажуть, що на цій горі й поховано історичного провідника тухольців. А скульптура, за словами місцевих жителів, з «відламанов руков» після удару блискавки.

Читання
Для цього придатні лише написи на пам’ятниках. А ще на камені (див. вище) є вже трохи затерта (фізично, а не морально) цитата із «Захара Беркута»:

«Ми побiдили нашим громадським ладом, нашою згодою i дружнiстю. Уважайте добре на се! Доки будете жити в громадськiм порядку, дружно держатися купи, незломно стояти всi за одного, а один за всiх, доти нiяка ворожа сила не побiдить вас».

Додаткові ритуали
Всі охочі можуть попити води з Франкової криниці. Відерце додається, та й вода смачна. А за туристичною традицією можна торкнутися каменя і загадати бажання. Судячи з викарбуваної цитати, загадувати варто щось, зорієнтоване на благо суспільства.

Типовий відвідувач насправді нетиповий. До криниці навідуються поціновувачі письменника, спраглі мандрівники, невтомні дослідники рідного краю та усі, хто випадково минає трасою село Тухлю.

drakon4yk

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. valdemar
    17.11.2010 в 10:18 pm

    Велике спасибі за статтю. Цікаво. Хотілося б побільше оглядів української класики. Я наприклад русомовний чоловік. Читаю переважно російською мовою російських же класиків. Дуже їх полюбляю. Але хотілося б спробувати познайомитись з класиками україномовними. А ось критичного матеріалу, який би робив огляди, критикував, описував, рекомендував, або не рекомендував жвавою, живою мовою з сочною суб’єктивною точкою зору не так вже й багато в наш час. З чого почати, що прочитати читач не знає… А якщо почне з чогось неякісного, або втратившого актуальність, це може покласти тінь одразу на всю українську літературну класику, в якій можливо багато перлин (я кажу можливо, бо не читав :)). Так ось може зробити такий якщо не проект, то хоча б вкраплення інколишнє в рамках вашого проекту… ??? )))

    Ну… це лише моя думка… ) Взагалі дякую. )

  2. 18.11.2010 в 9:36 am

    Пане Вальдемаре, у нас вже були такі ідеї! Але якщо воно збігається із міркуваннями наших читачів, то це нас наштовхує на те, щоб ми таки зробили ще одну рубрику.
    Дякуємо Вам за пораду.

    Авторці – велике дякую! Зявилась ще одна мрія – поїхати в Тухлю. Україна – чарівна!

  3. настя
    18.11.2010 в 10:52 am

    дуже цікаво, дякую за нове місце на мапі) я теж в Тухлі не була, лише в Криворівні. До речі, Криворівню слід обов”язково відвідати, якщо вже шляхами Франка подорожувати:)

  4. 18.11.2010 в 1:15 pm

    дякую за позитивні відгуки і за ідеї, так приємно:)
    Взагалі, переконуюся, що Карпати – магічні і просто нашпиговані легендарними місцями… Думаю, нам вдасться з часом відобразити це на мапі:)

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe