Читомо > Новини > Екслібриси: частина 1 Породичатися з книгою

Новини

Екслібриси: частина 1 Породичатися з книгою

19.12.2009 2 Автор:

Цікаваю книжкою хочеться із кимось поділитися. Та не менше хочеться отримати її назад. Якщо страх за позичені книги не дає вам спати ночами, не переживайте, бо це шкідливо, а  скористайтеся екслібрисом – книжковим знаком. Він ненав’язливо нагадуватиме вашим друзям і знайомим, що в книжки є рідний дім.

eks

Ex libris – „із книжок” – паперовий ярличок або штамп, який наклеюють (ставлять) на внутрішній бік обкладинки. Окрім того, що екслібрис вміє „сторожити”, він ще й красивий. Прямо, як обручка, – і прикраса, і знак єднання. У нашому випадку – людини і книги.

Яким має бути екслібрис?

Звичайно, можна не перейматися й зробити книжковий знак, як заманеться. Втім, якщо ви захочете дотриматися всіх правил жанру, не зайвим буде послухати порад. Дослідник екслібрисів Семен Івенський дає такі рекомендації:

• пам’ятайте, що обидві частини екслібриса – текстова і зображальна – повинні утворювати міцну, продуману, гармонійну композицію. Це не ілюстрація до твору, де текст – окремо, а малюнок – окремо. Це двоєдине непорушне ціле. Виразність шрифту, його стилістичний взаємозв’язок із зображенням – необхідна умова для створення вдалого книжкового знака.

• екслібрис народжений жити на книжці. (Наче  камінці, які у морській воді здаються коштовними, а вдома на столі – бляклими і нудними). Екслібрис має виглядати органічною частиною книжки. Він не повинен здаватися чужорідним, випадково приклеєним малюнком.

• знак повинен бути площинним, його форма має „тягнутися” до двомірності. Зайве підкреслення просторово-об’ємного характеру зображення, деталей, літер руйнує єдність книги й екслібриса.

Переходимо до примірки

Отже, з тим, яким має бути книжковий знак, ми вже визначилися. Тепер приміряємо екслібриси до своїх книжок. В інтернеті є сайти (переважно англійськомовні), де пропонують не лише замовити, але й погратися із книжковими знаками: http://www.bookplates.com/, http://www.bookplateink.com/.

Наприклад, на сайті http://www.bookplateink.com/ можна знайти картинку до вподоби серед тематичних галерей (класика, наука, тварини, фентезі, природа тощо). Вибрати шрифт, вписати у призначене для цього вільне поле власний текст і – подивитися, що вийшло. Тільки будьте пильними й, захопившись, не натисніть на кнопочку сплатити!) Ціни на таких сайтах досить кусючі.

eks1

eks2

eks3

eks4

eks6

Чимало симпатичних екслібрисів разміщують у блогах, один з найцікавіших записів у http://www.alainnotebook.com/2009/04/i-heart-bookplates.html – щоденнику бібліотекаря на нік Cheryl  з міста Абу-Дабі.

Ось двійко знаків з її сторінки:

eks7

eks8

Є сайт міжнародної спільноти колекціонерів, бібліофілів, художників, просто любителів екслібриса – http://www.bookplatesociety.org/.

Багато посилань на сайти про книжковий знак зібрано тут – http://m.diigo.com/tag/bookplates.

Останній крок

Припустимо, ви твердо вирішили стати власнико екслібриса. Як це зробити?

Спосіб 1. Виготовити його самотужки. Намалювати (якщо вмієте) або ж скачати вподобану картинку (якщо не надто перейнялися авторським правом). Або взагалі обмежитися текстом без зображення. І роздруковувати на папері з клейкою основою.

Спосіб 2. Замовити у спеціалізованій фірмі. Як правило, це там, де виготовляють візитівки, роблять і екслібриси. Якщо ви прийдете з готовим зображенням, то платитимете близько 50 грн за 50 штук, робота ж дизайнера коштує від 40 грн і вище, залежно від складності задуму.

Спосіб 3. Замовити екслібрис-печатку. Сама печатка коштує 200-300 грн, а решта вартості – це її оснащення. Можна вибрати звичайний канцелярський корпус або ж подарунковий.

eks9

Завдяки екслібрису ви й всі ваші книжки стають родичами. Й хто зна, можливо, через багато років, розпорошені світом, вони знайдуть одне одного за цим  вибраним вами знаком.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. стронґовський
    19.12.2009 в 11:00 pm

    1. одна з ілюстрацій повторена двічі.
    2. де українські зразки? Їх багато в неті

  2. Оксана Хмельовська
    23.12.2009 в 2:35 am

    Українські і неукраїнські зразки будуть, тому що тема екслібрисів трохи невичерпна і безмежно цікава.

    Дякуємо за зауваження твої!!!

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe