Читомо > Новини > Десять книжок про Майдан-2004

Новини

Десять книжок про Майдан-2004

24.11.2013 1 Автор:

Те, що революційні події – чудовий ґрунт для будь-якої творчості, довела репутація Марсельєзи і кількості книжок про «великий жовтень», які все ще прикрашають полиці більшості вітчизняних бібліотек. І Помаранчева революція, яка відбулась цілих 9 років тому, не виняток. Тому на честь чергової річниці Майдану (і звісно – з поглядом у бік Євромайдану, або, як його вже жартома охрестили в соцмережах, «революції парасольок») – наша підбірка з 10 книжок. Можна використовувати для революційного натхнення, історичного аналізу, художнього читання й списку літератури до реферату.

 

pomarancheva_REVOLYCIYA_5

Оксана Забужко «Let my people go»

Збірка з 15 нарисів на тему від живого класика укрсучліту, такий собі колаж з есеїв та статей, написаних англійською мовою для відомих західних видань у час Помаранчевої революції та одразу після неї, а також одного оповідання, що належить вже до художньої прози. «Ця книжка – ні в якому разі не персональна письменницька «хроніка революції», хоча деякі, незнані українському читачеві, інформаційні штрихи до загального тої революції портрета вона, сподіваюсь, і додасть»,  – так прокоментувала вихід книги сама Забужко.

pomarancheva_REVOLYCIYA_10

Ліна Костенко «Записки українського самашедшего»

Звісно ж, йдеться не про всю книгу, а лише про деякі розділи. Фінальні акорди найвідомішого бестселлеру українського книжкового ринку звучать у тональності „помаранчевої аури над Майданом”. Й узагалі –  оминути увагою погляд Костенко на Помаранчеву революцію, втілений у слова й думки героя роману, було б просто несправедливим.

pomarancheva_REVOLYCIYA_6

Олександр Ірванець “Лускунчик-2004”

Помаранчева революція надихала не тільки на романи й есеї, а навіть на п’єси. Так знаний бу-ба-біст бере за основу старий, як світ сюжет Ромео (тут спецназівець із Сімферополя) і Джульєтти (тут помаранчевої дівчини з Луцька), які опинились по різний бік барикад. Проте, на відміну від шекспірівських героїв, їм врешті пощастило значно більше, адже вкінці сцени: “Їхні профілі зливаються. Ми бачимо силуети двох юних тіл, і між ними в наметі не відбувається нічого такого, чого не можна собі уявити між хлопцем і дівчиною, коли вони лишаються наодинці”. До того ж, за задумом драматурга, все відбувається під музикою Чайковського й “Океану Ельзи”.

pomarancheva_REVOLYCIYA_3

Станіслав Бондаренко «От я вся – я свято»

Це перший прозовий роман автора, який присвячений нашій найновішій історії, побаченій очима політзека Григорія (Гріга), який повертається з Колими, та молодших – Юрка Юродивого, Теофіла, його дівчини Марини. Другий розділ роману власне про події на Майдані. „Звісно, вожді, як нині час показує, зрадили надії, і недаремно я взяв епіграф з листа студентки: «Чи варті вожді тих очей на Майдані?». Людей з величними і гордими очима на Майдані було понад мільйон, а результат, на жаль, поки що незначний… Хоча я впевнений, його велич з часом зростатиме, Майдан іще дасть своє покоління”, – наголошував в одному з інтерв’ю, присвяченому книзі, Бондаренко.

pomarancheva_REVOLYCIYA_1

Станіслав Кульчицький «Помаранчева революція»

Перша українська наукова монографія з теми Майдану. Вона вийшла «по гарячих слідах», уже в 2005 році, й була відзначена як одна з «книжок року» в номінації «Політлікнеп». Звідки «ростуть ноги» революції 2004 року в контексті історії Східної Європи? Чому Майдан настільки не схожий на своїх попередників? Отож, якщо вам перепаде один із 1000 примірників «Помаранчевої революції» від «Генези», чекаємо на ваші версії відповідей в коментарях.

download (4)

 

Микола Дубинянський «Тисяча посмішок помаранчевої революції»

Ось тут всі, хто добре знає різницю між „усмішкою” та „посмішкою” й приготувався критикувати назву за безграмотність, можуть заспокоїтись. Адже книжка є збіркою своєрідного фолькльору – здебільшого сатиричних і саркастичних анекдотів, замальовок.  Ось тих самих „посмішок”. Помаранчева революція, яка за сім місяців свого існування встигла створити цілком самобутній пласт народної творчості  – починаючи від лозунгів і завершуючи комп’ютерними іграми – навряд могла би обійтись без такої книжки.

pomarancheva_REVOLYCIYA_albom

«Нам пора для України жить (Помаранчева революція)»

Фотоальбом знімків відомого українського фотографа, заслуженого діяча мистецтв України Василя Пилип’юка. Це своєрідна хроніка революції на  500 світлинах, що підкріплена текстами Дмитра Павличка. Як не дивно, ця книжка буде до смаку не лише тим, кому цікава історія Майдану, але й стане незвичним артефактом для фанів українського футболу: альбом виданий за підтримки львівського клубу „Карпати”.

pomarancheva_REVOLYCIYA_7

Павло Дзіковський, Олексій Миронов, Павло Солодько «Новели Помаранчевої революції»

Знову публіцистика – чи не найпопулярніший жанр для відтворення подій 2004-2005 роква. Цього разу – короткі нариси учасників та очевидців, які дають змогу пригадати атмосферу та емоції Майдану, укладені журналістами. Добірка сформована, переважно, з текстів, які під час описуваних подій публікувались на серверах maidan.org.ua, obkom.net.ua, pravda.com.ua, yanukovich.nm.ru, politikan.com.ua, obozrevatel.com та doslidy.narod.ru. Звісно ж – не без гумору.

 

pomarancheva_REVOLYCIYA_4

Єфрем Лукацький, Данило Яневський «Україна: від незалежності до свободи»

Якщо більшість книжок, поданих у списку, – це продукт одного року, то це видання наповнене роботами за 15 років. Це альбом облич української політики від здобуття незалежності до подій Майдану від фотографа київського бюро Associated Press Єфрема Лукацького. А текст до книги належить перу/клавіатурі відомого історика, журналіста і телеведучого «5 каналу» Данила Яневського.  До речі, Яневський – справжній літописець Помаранчевої революції, оскільки видав книгу „Обличчя Помаранчевої революції”, що включає портрети ключових політичних гравців доби «помаранчевої» революції.

pomarancheva_REVOLYCIYA_9

Павло Вольвач „Хрещатик-Плаза”
І найновіше видання про події 2004 року «Хрещатик-Плаза», що вийшло цього року. Це  роман про Київ і Прагу, про журналістів і кагебістів, «колумністів» і «комуністів», про відрізок чийогось життя на Радіо Свобода й Помаранчеву революцію, про знаменитих діячів і безвісних заробітчан, про час і добу. В новому романі, абсолютно не схожому на попередній, Вольвач лишається дослідником середовища, місця, миті.

Читомо свідомо не включило до списку таких чорно-піарних книг, як «Первый украинский. Записки с передовой»  Андрея Колесникова й «Оранжевая революция. Украинская версия», які вийшли завдяки старанням північних сусідів.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. 24.11.2013 в 9:47 pm

    1. Варто згадати ще “Адвокати помаранчевої революції”/ К.: Юстініан, 2005
    2. А «Первый украинский. Записки с передовой» Андрея Колесникова – варта прочитання, не побачив там “чорного піару”

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe