Читомо > Новини > Чи житиме українська книга?

Новини

Чи житиме українська книга?

21.09.2011 1 Автор:

Уже давно точаться розмови навколо життєздатності української книги: чи виживе вона в сьогоднішніх умовах технічного прогресу та стану економіки України. У рамках «Форуму видавців» відбулась зустріч для обговорення саме цього питання: круглий стіл на тему «Чи житиме українська книга». Розмірковували над цим риторичним питанням Дмитро Капранов, Інна Кузнецова, Василь Гутковський, Галина Гнидюк та Ігор Миклушка.

Учасник круглого столу Дмитро Капранов вважає, що українську книгу вже стільки разів ховали, що це стало просто зайвим приводом для зустрічі й обговорення цього питання.

Під час дискусії було визначено кілька основних проблем української книги, які потребують вирішення.

Проблема № 1: Електронна книга витісняє друковані видання. Досить велика кількість видавців турбується через стрімке зростання кількості електронних книг, адже це загрожує зменшенням попиту на друковані видання, а отже українське книговидання стане ще менш прибутковим. Думки присутніх розділилися щодо цієї проблеми. Але Ігор Миклушка цілком переконаний, що розвиток книжки тісно пов`язаний із новітніми технологіями, а видавці мають сміливо їх використовувати – співпраця з електронною книжкою дозволить розвиватись українському книговиданню.

Проблема № 2: Російська книжка витісняє українську. Не таємниця, що асортимент російської книги значно ширший за український. Зайшовши до книгарні, скоріше знайдеш улюбленого автора російською. Але всі учасники круглого столу впевнені, що така проблема радше міфічна, адже завжди існуватиме читач, який обиратиме саме українську книгу.

Проблема № 3: Покоління дітей, що не прагнуть читати. Майбутнє української книги під загрозою саме через цей пункт. Дітей оточує велика кількість техніки (комп’ютери, мобільні телефони, телевізори), тож інтерес до книг падає – дитина швидше пограє в комп’ютерну гру, аніж почитає цікаву історію. Галина Гнидюк вважає, що все здебільшого залежить від батьків дитини. Адже саме батьки обирають, як виховувати дитину. Коли батьки прагнуть виховати освічену, розумну дитину, вони мають постійно купувати книги. Якщо в дитину вкладати змалечку, результат буде помітним. Більшість видавців переконані, що дитяча книга – безпрограшний варіант, який завжди користуватиметься попитом.

Проблема № 4: Доступність книжки. Книговидання стає дедалі дорожчим через витратні матеріали та гідну оплату інтелектуальної праці людей, що працюють над книгою. Тож певні видання стають зовсім нерентабельними. У читача не завжди є кошти на якісну дорогу книжку. Видавці знайшли рішення для цієї проблеми: друкують половину накладу якісних книг із твердою палітуркою, а половину – менш якісних. Тож у читача є вибір, а у видавця – прибуток.

Проблема № 5:Проблема захищеного авторства (піратство). На сьогодні це питання дуже гостро постає, адже будь-хто може купити друковане видання та, відсканувавши його, викинути в інтернет, тож в інтернет-користувача вже не виникає потреби купувати книжку в магазині, достатньо просто закачати.

Учасники круглого столу називали й інші проблеми, але їм приділялось не так багато уваги.

Окрім проблем і негативних аспектів українського книговидання, присутні обговорювали й позитивні моменти. Український ринок пропонує досить великий вибір книжок сучасних авторів, що знаходять свого читача.

Якщо постійно говорити, що книга України помре, то вона помре. Звичайно, українська книга близька до реанімації, але це не привід готуватися до поховання – навпаки, потрібно більше працювати і докладати всіх зусиль, аби змінити нинішню ситуацію в українському книговиданні.

Радзівільчук Наталія

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Dima
    11.05.2012 в 6:39 pm

    Чи житиме українська книга? http://bredotina.blogspot.com/

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe