Читомо > Новини > Бібліотеки без бібліотекарів

Новини

Бібліотеки без бібліотекарів

09.11.2010 0 Автор:

Доводилося Вам чути про новий тип бібліотек? У них немає бібліотекарів і навіть паперових каталогів. Автоматизовані бібліотеки-розподілювачі (automated library book dispenser) стають дедалі популярнішими. Читач замовляє книжки і DVD онлайн та за кілька днів може отримати їх у шухлядах невеликого апарату.

Така бібліотека нещодавно з’явилася у місті Сент-Полі (штат Міннесота, США). Шухляди висуваються прямо із стіни будівлі мерії. Протягом місяця планується встановити близько двадцяти апаратів також і в інших штатах, зокрема в Арізоні та Флориді.
Уперше ідея автоматизованих книгорозподілювачів була втілена у Сеулі (Корея) та презентована на виставці книжкових технологій як ECO Automated Library.

Цей винахід був створений з метою полегшення роботи бібліотек – його утримання дешевше за бібліотеку, а окрім того, це ще й набагато зручніше для читачів. Наприклад, він стане в нагоді, коли хочеться взяти книжку вночі, а бібліотеки в цей час вже не працюють. Замовивши видання через мережу і вказавши при цьому найближчий до тебе кіоск-розподілювач, можна замовити книжку у будь-який час. Так само – у випадку, коли читач хоче повернути до бібліотеки певне видання вночі.

Директори деяких бібліотек побоюються, що такі апарати – перший крок до зникнення «фізичних» бібліотек. З іншого боку, такі кіоски – прояв бажання людей тримати в руках паперову книжку і в часи комп’ютерних технологій.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe