Читомо > Місця > Бібліотечний трамвай: тиждень пригод та цікавих фактів

Місця

Бібліотечний трамвай: тиждень пригод та цікавих фактів

11.10.2010 0 Автор:

Кожного 30 вересня, починаючи з 1998 року, всі українські бібліотекарі святкують своє професійне свято – Всеукраїнський день бібліотек. Особливим цей день став цьогоріч  у Львові. І як Ви думаєте: хто зробив його таким? А відповідь буде – веселі та винахідливі працівники дитячих бібліотек. Саме вони, 29 вересня 2010 року зініціювали безпрецедентну акцію в Україні – трамвай «Бібліотека+».

На цілий тиждень трамвай під номером два перетворився в «переїзну філію» усіх дитячих читалень Львова. Протягом семи днів маршрутом «двійки» пересувався трамвайний вагончик, прикрашений різноманітними картинками. Тут були інформаційні листівки з адресами бібліотек (а їх сімнадцять), анонси акцій, що будуть проводитися, фото відомих українських авторів, які навідуються до дітей та багато іншого. Дуже цікавим елементом декорування вагончика були розклеєні скрізь гасла, а також різноманітні заклики, які придумали самі ж малюки разом із бібліотекарям: «Водію не заважай, краще книжки ти читай!», «Ми веселі та кмітливі, до книжок дуже дбайливі!», «Родина, що читає – завжди перемагає!»

Отже, кожного дня бібліотечний трамвай перевозив не лише пасажирів, а й двох представників від бібліотек, які протягом всього проїзду розповідали львів’янам і гостям міста цікаві факти про бібліотеки, промоцію книжок, сімейне дозвілля в стінах бібліотек. Проводили дитячі акції, зачитували уривки з дитячої творчості, анонсували книжкові новинки. Першими відвідувачами стали літературні персонажі (переодягнені маленькі читачі книгозбірень).

Окрім цього, щодня бібліотекарі роздавали в трамвайчику цікаві інформативні листівки на різні соціальні теми. Ось наприклад, одного дня це були десять порад від Асоціації «Дитяча екологічна організація «Легіон Землі» щодо того, як можна заощадити гроші та зменшити свій негативний вплив на клімат. Актуально і коротко, дуже хороший формат – сподобалося як дітям, так і дорослим. Впродовж всієї акції проводились опитування пасажирів щодо їх читацьких уподобань та користування послугами бібліотек: «Ваше відкриття книги», «Читання – це хобі чи навчання?», «Бібліотека у майбутньому». Також кожна з дитячих бібліотек Львова впродовж цього тижня проводила свої різноманітні акції та дійства. Це були і «літературні сніданки» – читання дитячих книг з елементами гри та навчання і запрошення на мульт-сеанси та ретро-перегляди, а також дні читацького самоврядування та багато іншого.

Бібліотечний трамвай приніс в життя Львова багато цікавої інформації: навіть якщо Ви випадково в ньому проїхалися, то отримали чимало цікаво та корисного. Так одна з «випадкових» пасажирок сказала:

«Я ніколи не чула, що у Львові їздить бібліотечний трамвай, зате дізналася тут про існування мультицентру «Флешк@». Обов’язкові відведу туди свою донечку, думаю їй там сподобається».

Були пасажири, які, сівши в трамвай, вперше почули, що він незвичайний, але протягом тижня я помітила дівчаток, які були постійними «відвідувачками» бібліотечної «двійки». Як виявилося пізніше, це були учениці 5-6 класі – бібліотечні волонтери. Вони розповіли, що люблять читати і залюбки допомагають розкладати, сортувати книги та  організовувати різноманітні акції. Ось що вони думають про трамвай «Бібліотека +»: «Це дуже цікаво і незвичайно. Правда, не всі в трамваї поводять себе виховано.  Але в загальному я думаю, що це дуже корисно послухати про різні бібліотеки у Львові. Думаємо, більше дітей стане приходити туди і читати».

Звичайно, не обходилося і без казусів. В останній день трамвай поламався і почав диміти (мабуть, не витримав стільки інформації). Але, на щастя, водій усе залагодив, і бібліотечний трамвай зміг завершити свій рейс.

Незважаючи на технічні проблеми, корки та штовханину в салоні, акція львівських бібліотек викликала пожвавлення серед читачів. Бажаємо щоб цей бібліотечний рейс не був одиничним випадком, а розвивався, поширювався та вдосконалювався. Наступного року знову чекаємо бібліотечний трамвайчик, а в майбутньому хтозна – можливо, і бібліотечний поїзд, літак чи пароплав! Читайте книжки і все у вас буде добре.

Ірина Курило, спеціальний кореспондент зі Львова

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe