Читомо > Без розділу > Бібліобус на вулицях Харкова

Без розділу

Бібліобус на вулицях Харкова

11.02.2011 4 Автор:

У Львові книжкові трамваї у Харкові бібліобуси! Тепер жителям Харкова не потрібно виїжджати до міста, щоб придбати книгу. Достатньо просто вийти на автобусну зупинку.

Зовні – це звичайний автобус, розмальований дизайнерами, але всередині замість сидінь – книжкові полиці. Правда, дизайнери, явно захоплені мангою.

З’являється «Бібліобус» у спальних районах, але надовго не затримується. Коли інтерес до його продукції спадає, він відправляється у інші місця шукати нових покупців. Тому тепер не потрібно їхати у місто за новими книгами, достатньо просто вийти на автобусну зупинку. Точного розкладу маршруту іще немає, але відомо, що «Бібліобус» їздитиме навіть у віддалені куточки Харківської області з певною періодичністю.

Звичайно, повноцінний книжковий супермаркет «Бібліобус» не замінить, але запропонувати близько 4,5 тис книг він може. Ціна на книги нижча, ніж у звичайних магазинах. Насторожує інше: в асортименті є як українські, так і російські видавництва:«Ранок», «Третій рим», «Моноліт», «Пегас», «Аргумент». Можна тут знайти дитячу, художню автомобільну літературу, книги з медицини, романи, детективи, бестселери, казки, ігри, що розвивають, набори для творчості, шкільне приладдя, канцелярію та багато іншого.

Хоча проект стартував іще у жовтні, офіційне відкриття намічається в березні. Саме тоді «Бібліобус» стане не лише книжковим магазином, а й бібліотекою. Віктор Данильченко розповідає, що в ідеалі читачі зможуть в електронному каталозі вибирати видання з харківської бібліотеки і потім їм привозитимуть книги. Наразі ведуться переговори з Міністерством культури.

Про все детальніше можна дізнатись  на сайті, який поки перебуває на реконструкції.

Ідея книжкового автобусу не нова, якщо не сказати, стара, як світ. Все почалось із довоєнної Америки, проте тоді бібліобус виглядав як віз із книжками, запряжений кіньми. Було щось подібне у 70-80 роках у СРСР. Оновлені  бібліобуси (bookmobile) у Росії курсують ще з 2003 року.

А по цілому світі й раніше. Ось вони, перевізники книжок у різних країнах.

Чехія:

США:

Австралія:

Гаага:

Японія:


Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. irkopupirko
    11.02.2011 в 9:57 am

    щось наші дизайнери були не в гуморі, коли розмальовували автобус

  2. rarisima
    11.02.2011 в 11:58 am

    >>І переважають російські:«Ранок», «Третій рим», «Моноліт», «Пегас», «Аргумент».
    Здається мені, це все ж українські видавництва. Російські. “Ранок”, принаймні, харківське.

  3. 11.02.2011 в 1:20 pm

    вам правильно здається! дякуємо!

  4. jane.right
    16.02.2011 в 3:25 am

    чого гаага в переліку країн?

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe