Читомо > Book Art > Американські книжкові війни

Book Art

Американські книжкові війни

14.11.2009 0 Автор:

Так-так, почалося… Світове протистояння між електронною і паперовою книгами, і війна розпочалася в Америці. А все через активне зниження цін на книги онлайн протягом останніх тижнів. Три торгові гіганти – Walmart, Amazon і Target, які вводять кількісне обмеження на придбання книг. Онлайн-замовлення на деякі найменування були обмежені мережею Walmart двома екземплярами. Максимальну кількість замовлених видань зі знижками Amazon обмежив трьома екземплярами, а Target – п’ятьма. Основною зброєю у цій війні є десятки бестселерів, що продаються за попередніми замовленнями. Книги, які ще не вийшли друком, продаються онлайн за цінами близько $ 9, у той час, як їхня реальна вартість – від $ 22 до $ 35. І якому видавцю таке сподобається?

Незадоволені й ображені американські видавці (вони, зрозуміло, по той бік барикад) вимагають виплати 50% вартості книги реальної. У той час як книжкові магазини продають із знижками, що перевищують часом 60%, але таким чином магазинам вдається принадити своїх покупців до решти асортименту. Не дивно, що вони не зацікавлені у тому, щоби книги скуповувалися для перепродажу. А така практика досить поширена, адже ціни у торгових гігантів нижчі  майже на $ 5 у порівнянні з цінами видавців. Тепер останні змушені випускати електронні версії своїх видань значно пізніше, ніж друковані варіанти, щоб хоч якось компенсувати втрати від низьких продажів книг у матеріалізованому вигляді. Також видавці почали підвищувати ціни на електронні книги.

Знайшлася і третя сторона – Американська асоціація книгопродавців, що звинуватила Walmart, Amazon і Target у створенні нерівних умов на ринку збуту. Низькі ціни на друковані книги, запропоновані цими магазинами, приведуть до того, що багато книготоргівельних організацій зазнають значних збитків.

До України хвиля цієї війни ще не докотилася. У нас, як відомо, електронні книги українського виробництва можна купити-скачати на сайті Букленд, але вибір там неширокий. Дещо з тексту можна переглянути на сайтах найбільших гравців українського книговидання, але то лише уривки, які стимулюють (тобто мають стимулювати) до придбання повної друкованої версії. Деякі твори зі шкільної програми доступні на освітніх порталах, але далеко не всі і не у повному обсязі. Проте немає жодних сумнівів, що війна між електронною і друкованою книгою є невідворотною і у нас.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe