Читомо > Мапа > Американська бібліотека у дворику Могилянки

Мапа

Американська бібліотека у дворику Могилянки

24.11.2010 0 Автор:

Вид: бібліотека

Клас: американська бібліотека

Назва: Американська бібліотека імені Віктора Китастого при НаУКМА

Місце популяції: м. Київ, вул. Волоська, 8/5 Корпус № 5 НаУКМА

(м «Контрактова площа»)

тел.: 044 417 31 13.

acl@ukma.kiev.ua

www.library.ukma.ua/amer

На вулиці Волоській знаходите цю будівлю:

Перетинаєте подвір’я і заходите у ці двері:

Як зайшли – зразу наліво у ці двері:

 

Період: з 10.00 по 19.00, щосуботи: з 10.00 по 15.00, неділя – вихідний.

 

 

Еволюція: бібліотека, що є підрозділом загальної бібліотеки НаУКМА, почала працювати з 1998 року. Відкрита з метою поширення американської культури в світі, для вільного послугування американськими книжками в Україні. Багато видань, що зараз у фонді, подаровані американськими меценатами, здебільшого українського походження, решта закуплена за спеціальною програмою формування бібліотечного фонду. Усі книжки, які хочеться мати в Україні, замовляти потрібно через Американське посольство. А чому, власне, бібліотека носить ім’я Віктора Китастого? Невипадково – видатний вчений, культуролог, громадський і культурний діяч, американський професор, почесний професор НаУКМА (на еміграції в США з 1949 року) зробив великий внесок у становлення Американської бібліотеки.

 

Асортиментність В Американській бібліотеці зібрали книг більш ніж 6000 назв американських авторів, переважно виданих у США, за винятком Шекспіра і Британської енциклопедії. Тематика й жанри – різні: це й гуманітарні науки (філософія, соціальні науки, політика, економіка, право, історія), і природничі, і мистецтво, і всяка художня література, а також довідкові видання (енциклопедії, словники), і навчальні. А ще можна знайти хороші карти й атласи.

Хочете переглянути свіженькі журнальчики – немає питань, адже в бібліотеці знайдете безкоштовний доступ до 35 американських журналів і газет. У мережі є також база даних «EBSCO», що включає у себе 10,000 періодичних видань, «Blackwell Publishing», з якими можна ознайомитись безпосередньо у бібліотеці або ж отримати замовлення електронною поштою.

Ну, й не варто забувати про відеоколекцію, що складається з більш ніж 120 американських фільмів на DVD. Ці фільми є одними з найкращих американських фільмів (художніх, документальних, анімаційних) за останні 60 років.

Пошук Перш, ніж почати користуватись послугами американки, потрібно стати її читачем, заплативши 20 гривень. Читацький видається на рік – вас фотографують, вносять ваші дані англійською мовою у базу й видають пластикову картку. Коли продовжуватимете абонемент ще на рік – платитимете десятку. Якщо треба окрему книжку, її можна легко знайти за електронним каталогом на сайті. Там же можна дізнатися шифр книжки, що важливо. На цьому зручності пошуку окремих книжок закінчуються… Бібліотека функціонує за американським принципом: в усьому вільний доступ, тому й користувачі часто ставлять книжки там, де захотіли, а іншим читачам спробуй її знайти, якщо терміново. Наприклад, шукав книжку «A passion for books : a book lover’s treasury of stories, essays, humor, lore, and lists on collecting, reading, borrowing, lending, caring for and appreciating books» п’ять разів, але безрезультатно. Окрема порада: якщо ви вже у каталозі, то шукайте книжки на полицях не за алфавітом, а за шифром.

 

Копіювання Все, що вам сподобалось, можна перексерити, а якщо це в електронному форматі, то зберегти на інформаційних носіях або ж відправити собі електронкою.

 

Типовий читач студенти, викладачі, молоді науковці (здебільшого до 35, але за умови, що читачу вже є 16). Кількість людей у бібліотеці залежить від дня і часу, але їх завжди досить.

 

Додаткові послуги Є вільний доступ в Інтернет (але не більше 2-х годин, щоб вас не чекали інші користувачі), є столи, за якими можна почитати.

Книжки видаються на два тижні з собою (хіба не зручно?), якщо це, звісно, не рідкісні довідкові матеріали. Термін видачі можна подовжувати ще на два тижні на сайті в електронному формулярі. Так зробити можна чотири рази. Це гарно.

Якщо ж ви так не зробили й не повернули книжки через два тижні, то через поневолення одного видання за один день нараховується гривня пені. Брати можна не більше чотирьох книжок.

Бонуси У бібліотеці проводяться покази фільмів англійською мовою, навіть цілі ночі кінофільмів, після яких глядачі мають змогу обговорити стрічки, поспілкуватися з представниками Американського посольства, які проводили цей захід. Для участі в показах потрібно попередньо зареєструватися на сайті.

Також проводяться лекції про можливості освіти в США. А щосереди – розмовні курси для читачів: щоразу спілкуються на різні американські культурницькі теми. За програмою подій в Американсій бібліотеці можна слідкувати на сторінці «Фейсбуку».

Олексій Гавриленко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe