Читомо > Новини > Алі Боуден: На звання місто літератури – Львів і 10 претендентів

Новини

Алі Боуден: На звання місто літератури – Львів і 10 претендентів

03.10.2013 0 Автор:

Продовжуємо викладати конспекти з найцікавіших й найбільш практичних зустрічей під час Форуму видавців у Львові. Про 6 міст літератури ЮНЕСКО у світі, про бібліотеку поезії в Единбурзі та підтримку уряду розповіла Алі Боуден, керівник проекту «Единбург – місто літератури ЮНЕСКО. Цей досвід важливий насамперед тому, що Львів зараз перебуває на шляху до здобуття цього титулу і теоретично планує це зробити уже за два роки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Разом зі Львовом список охочих отримати звання міста літератури налічує одинадцять міст. Проте тимчасово, приблизно до кінця року, рішень про надання титулу не прийматимуть. Оскільки у ЮНЕСКО переглядають його правила та процес присвоєння.

Але для тих міст, які вже подали свої заявки, це може стати плюсом та зменшити кількість необхідних кроків до омріяного місця під світовим літературним сонцем.

А поки що титулом «Міста літератури» володіють лише 6 міст.

Мельбурн славиться своїми численними літературними фестивалями.

Айова подарувала світові першу програму творчого письма, а тепер спрямувала свою діяльність на різні письменницькі майстер-класи та навчальні програми.

У Дубліні працюють понад 50 видавничих компаній, велика кількість літературних програм та фестивалів і власна літературна премія.

Тим часом Рейк’явік зосередив свою діяльність на молодіжних літературних кампаніях, аби долучити якомога більше молодих людей до піклування про літературу.

Норвідж подарував світові першу книжку англійською мовою, яку написала жінка, окрім того, місто багате на літературні перформанси та фестивалі.

Я не маю нічого проти інших міст, але моє улюблене місто літератури — Единбург. Він став першим, що отримав статус «Місто літератури ЮНЕСКО», тому я хочу розповісти про нього та його особливості. У нас досить давня традиція авторів і літератури. Перша книжка у Шотландії була надрукована саме в Единбурзі 1508 року.

Единбург вражає своїми літературними здобутками: спеціально збудована бібліотека поезії та велика кількість бібліотек в цілому, книжковий траст, музей письменників, видавництва, літературні організації різного масштабу, креативні пам’ятники. І все це розташоване у дуже компактному просторі, тому є легким для доступу усіх зацікавлених. Не менш важливим пунктом є постійні літературні акції, фестивалі, кампанії.

Якраз нещодавно у нас завершився книжковий фестиваль, на якому були представлені понад 800 авторів.

У першу чергу ми ведемо рекламну діяльність, також займаємося літературним туризмом. А останнього вівторка кожного місяця збираємо літературну спільноту на неформальній зустрічі для спілкування за келихом вина.

Ми також проводимо літературні кампанії, під час яких роздаємо тисячі книжок, приділяючи значну увагу класичній літературі, яка виглядає зараз трохи занедбаною. Наприклад, кампанія «Будьмо ліричними». Також нам йдеться про міжнародні проекти, одним із яких є програми обміну, коли ми ділимося здобутим досвідом».

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Цитати письменників минулих століть та сучасності добре вписуються на стінах різних будівель міста. Уривки віршів та цитати стали звичним елементом у громадському транспорті, зокрема у трамваях. Момент присутності літератури відчитується чи не у кожному аспекті життя Единбургу, що дає йому повне право носити титул «Місто літератури».

Письменники підказують нам, ким ми є. Читаючи, ми згадуємо, хто ми, ким ми є, чим ми живемо. Наше минуле, теперішнє, майбутнє.

Щодо Львова, то це місто має багате як літературне минуле, так і літературне сьогодення. Літературна традиція, автори, перші кроки роботи із бібліотеками, подієвість. ЗокремаФорум видавців, а до нових кроків мало б підштовхнути бажання отримати титул (а потім і втримати його).

Що означає бути містом літератури? Це важливе питання. Це не просто титул, це щось таке, що дало нам визнання у світі. Також це дуже корисний важіль впливу.

Уряд зрозумів, що повинен нас захищати, рахуватися із нами. Але це також і виклик. Ми, організації, які працюють у Единбурзі, розуміємо, що повинні постійно підвищувати свій рівень, оскільки маємо титул ЮНЕСКО.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe