Читомо > Відео > 5 фільмів про письменників до зимових свят

Відео

5 фільмів про письменників до зимових свят

05.01.2017 0 Автор:

Свята – гарний привід, аби нарешті почитати книжку, на яку все не вистачало часу. Проте чимало людей так само любить подивитися під ялинкою гарний фільм, і саме для них Читомо підготувало добірку цікавих стрічок, в кожній з яких є атмосфера дива. А найголовніше: всі ці фільми про письменників.

Надзвичайний / Le Magnifique

Франція, Італія (1973)

Режисер: Філіп Де Брока

У ролях: Жан-Поль Бельмондо, Жаклін Біссе, Вітторіо Капріолі

Франсуа Мерлен пише авантюрні романи про супершпигуна Боба Сен-Клера, і написав їх вже сорок один том. Поступово Франсуа починає асоціювати себе зі своїм героєм та переносити проблеми з реального світу – скупого видавця, робітників комунальних служб та неспроможності познайомитися з жінками – до вигаданого, де Боб їх вирішує за мить. Видавець стає главою ворожої розвідки, комунальники – його міньйонами, ну а жінки, зрозуміло, у захваті від супершпигуна. Але сорок друга книга просувається не так вже й добре, та й несподівано реальний світ стає значно цікавішим, адже чарівна сусідка зацікавилася книжками Мерлена.

У фільмі вдало пародіюються штампи з бойовиків про супершпигунів а-ля Джеймс Бонд, та й подивитися взимку на розкішні тропічні курорти не завадить.

Улюблена цитата:

– Як попрацювали сьогодні?

– Не дуже добре. Написав всього двадцять п’ять сторінок.

 Читайте також: Cеріали, що народилися із книг

Line_sun

Диявол і Деніел Вебстер (Короткий шлях до щастя) / Shotcut To Happiness

США (2003)

Режисер: Алек Болдвін

У ролях: Алек Болдвін, Ентоні Гопкінс, Дженніфер Лав Г’юїтт, Ден Екройд, Кім Кетралл

Творча адаптація оповідання Стівена Вінсента Бене. Молодий письменник Джебез Стоун дуже хоче, аби його романи врешті-решт надрукували. Але знаний видавець Деніел Вебстер відхиляє рукопис, приятель-суперник хвалиться контрактом на видання, Джебез втрачає всі гроші, його б’є вулична банда, до того ж ламається ноутбук із текстом роману і друкарська машинка. Хто б після цього не продав душу дияволу? То вона й приходить з контрактом на десять років. Проте, чи саме того побажав Джебез?

Сюжет про умовного «Фауста» не новий, але у фільмі цікаво спостерігати на роздуми що саме дає письменникові натхнення, що робить текст справжнім мистецтвом. Та й коли, як не на свята, подивитися історію про всемогутність судової системи, перед якою схиляється сама диявол, і насолодитися репліками прекрасного Ентоні Гопкінса, який грає видавця, що давно вже веде битву за душі людей.

Улюблена цитата:

– Пізно, містере Стоун. Ми втратили світло.

Line_sun

Жахастики / Goosebumps

США (2015)

Режисер: Роб Леттерман

У ролях: Джек Блек, Дилан Міннетт, Одейя Раш

Письменників часом питають: «Чи хотіли б ви зустрітися зі своїми персонажами?». Р.Л. Стайн точно знає, що не хотів би, адже він пише жахастики на чарівній друкарській машинці, і тому витвори його уяви стають справжніми. Щоб не трапилося лиха, Стайн замикає їх у книжках. Проте одного разу сусідами письменника стає родина з іншого міста, й підліток Зак Купер випадково випускає на волю небезпечних персонажів.

У стрічці вдало пародіюють штампи фільмів жахів та з іронією ставляться до вже архетипових історій про підлітків у невеликому американському містечку, де найголовнішою подією у житті є шкільні танці. Та й дивакуватий письменник Стайн, попри те, що його персонажі ведуть на нього полювання, ставиться до них з симпатією, на яку здатен лише той, хто їх вигадав.

Улюблені цитати:

– Твій Стіві Кінг мріє мене наслідувати!

***

– Чому ви пишете жахастики? Чому не про зайчиків, білочок?

– Хіба б тоді я продав 400 мільйонів екземплярів?

Читайте також: Як екранізували твори Селінджера, Набокова і Мелвілла

Line_sun

Персонаж (Дивніше за вигадку) / Stranger Than Fiction

США (2006)

Режисер: Марк Форстер

У ролях: Вілл Феррелл, Емма Томпсон, Дастін Гоффман, Меггі Джілленголл

Одного ранку Гарольд Крік почув голос, який коментує кожен його рух і кожну його думку, причому не просто коментує, а розповідає історію його життя прекрасним літературним стилем. Він починає розплутувати цю дивину, і з’ясовує, що голос належить письменниці Карен Ейфель, яка зараз пише новий роман, і ніяк не може його завершити. Але найнеприємніше те, що кожен її роман завершується смертю головного персонажа, а Гарольд якраз і є її персонажем. До того ж, видавництво хоче аби Карен завершила книжку якомога скоріше, тож у Гарольда залишається зовсім небагато часу.

Цей прекрасний ліричний фільм розповідає не лише про письменницю у творчій кризі, а й про певну відповідальність за своїх персонажів. Легко писати чорні літери про вигаданих людей, але чи кожна смерть персонажа є вмотивованою? Гарольд намагається це збагнути за допомогою професора літератури, адже це його історія має ось-ось закінчитися. І, навіть, знаходить свого «творця» Карен Ейфель.

Улюблена цитата:

– Я повинен був знайти вас і попросити не вбивати мене.

– Що?

– Адже фінал ви ще не написали? Ми зустрілися з вами, і я ще живий. Ви не вб’єте мене?

Line_sun

Реальна любов / Love Actually

Велика Британія (2003)

Режисер: Ричард Кьортіс

У ролях: Г’ю Грант, Емма Томпсон, Колін Ферт, Алан Рікман, Кіра Найтлі, Білл Наї, Мартін Фрімен, Лора Лінні

Фільм, де Різдво є ще одним персонажем і мотивує вчинки людей, пов’язаних кількома історіями. Яскраві кольори, надзвичайна музика, яка запам’ятовується, комічне і трагічне поруч. Словом, все як у житті. Неабиякий успіх фільму Кьортіса відкрив шлях цілому напрямку фільмів з перехрестям життєвих історій і дією напередодні свята.

Однією з ліній у «Реальній любові» є розповідь про письменника, який за пару тижнів до Різдва з’ясував, що дівчина йому зраджує. Він їде до Франції, аби завершити свою книжку, втрапляє в чимало комічних історій, та знаходить справжнє кохання. Кульмінаційна сцена фільму і найсильніша частина саундтреку припадає саме на лінію письменника.

Улюблена цитата:

– Детектив. Вбивство!

– Це страшно?    

– Так, буває страшно, а буває й ні. Переважно лякає те, як паскудно написано.

Читайте також: 11 найцікавіших фільмів про письменників

Чільне зображення utter.bewakoof.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe