Читомо > Новини > 12 причин відвідати Міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo

Новини

12 причин відвідати Міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo

08.05.2015 0 Автор:

Міжнародний фестиваль оповідання Intermezzo відбуватиметься вперше 22-24 травня у Вінниці. Фестиваль присвячений постаті видатного українського письменника та громадського діяча Михайла Коцюбинського (1864, Вінниця – 1913) та 150-й річниці від дня його народження. Більшість українців знають, що оповідання письменника становлять справжню скарбницю світової літератури, інтегруючи українську культуру в контекст європейського модернізму. «Intermezzo» – один із найвідоміших творів автора, що втілює найкращі риси активного митця, що прагне змінювати світ і себе у ньому.

Ідея фестивалю випливає саме з цього оповідання: у важкі часи, людина втомлюється від власних і чужих проблем, потребує зміни середовища, щоб загострити внутрішній зір та відчути власну сутність. Водночас вона стикається з реаліями життя, бачить суспільство збоку і зсередини, і після короткого інтермецо ще більше звернена до вирішення нагальних завдань – у побуті, в економіці, мистецтві, через благодійність.

Фестиваль багатий на різноманітні культурні події. Читомо знає 12 причин, чому Intermezzo у Вінниці не варто пропустити:

 

1_intermezzo

 

Intermezzo – перший і єдиний фестиваль короткої прози в Україні. Цей формат має величезний арсенал творчих можливостей і створює тісний контакт між митцями і публікою.

 

2_int

 

Можливість побувати у садибі Коцюбинського, відчути особливу атмосферу, відкрити для себе нові можливості простору на хуторі Абазівка через експериментальні літературні й трансмедійні проекти.

 

3_ticket

 

На 90% подій фестивалю Intermezzo вхід вільний, а це більше 30 заходів за участю понад 50 українських та європейських митців.

 

4_plate

 

Лише у Вінниці, лише на фестивалі Intermezzo можна скуштувати гастрономічне меню за творами Коцюбинського, спеціально розроблене до фестивалю, у якому відтворені улюблені страви знаного гурмана. Буде смачно і літературно!

 

3_bug_zabuzhko

 

Якщо ви не слухали неперевершену Оксану Забужко, при цьому розглядаючи красу величного Південного Бугу, то кінець травня – саме час послухати улюблені новели письменниці у її читанні під час прогулянки річкою на теплоході, що прямує до Каменя Коцюбинського.

 

6_arystocrats

 

Побачити під відкритим небом медіавиставу Il Caprese, присвячену італійським враженням Михайла Коцюбинського, за участю ведучого радіо «Аристократи» Данила Хомутовського. У виставі поєднаються тексти листів Михайла Коцюбинського до друзів та коханих, музика і відеоряд з капрійськими краєвидами.

 

7_cilyk_kino

 

Стати учасником сценарної лабораторії Terrarium від письменниці та режисерки Ірини Цілик, режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука, письменниці Наталії Доляк та навчитися перетворювати оповідання на короткометражний фільм. Родзинкою лабораторії стане можливість почути лекцію всесвітньовідомого польського режисера Кшиштофа Зануссі.

 

8_kahidze

 

Стати учасником літературного перформансу відомої української художниці-акціоністки, перформерки, лауреатки премії імені Казимира Малевича Алевтини Кахідзе.

 

9_vinnytsia

 

Дізнатися більше про Вінницю Коцюбинського на однойменній тематичній екскурсії, що за словами організаторів, має перевернути ваші уявлення і про письменника, і про місто над Бугом.

 

10_zanussi_paraj

 

Відвідати кінопрограму фестивалю та побачити під відкритим небом фільм «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова у відреставрованій версії з ексклюзивною стрічкою про зйомки кіношедевру, а також фільми почесного гостя фестивалю Кшиштофа Зануссі «Чуже тіло» і «Серце на долоні».

 

11docu_medit

 

Порефлексувати над темою війни та її наслідками завдяки Балканській програмі Intermezzo, у якій представлені фільми з програми «Екс-Югославія: примирення» Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays. Ще один погляд на балканську війну – цикл репортажів «Алхімія Балкан» від телеканалу Al Jazeera Balkans – представить українська письменниця, перекладачка та кураторка балканської програми – Катерина Калитко. У балканській програмі також буде одна з особливих подій цьогорічного фестивалю – медійна презентація першого українського перекладу Александара Гемона, боснійського автора з бостонською адресою та українським корінням, який представить перекладацька ініціатива Mediterrain+ (Катерина Калитко та Анна Вовченко).

 

milenko12

 

Познайомитися із міжнародними гостями фестивалю: найтитулованішим балканським письменником сучасності Міленком Єрґовичем, знаним польським кінорежисером Кшиштофом Зануссі, польською перекладачкою і культурною менеджеркою Юстиною Чеховською, польською письменницею Юлією Федорчук, зустрітися із улюбленими українськими письменниками Софією Андрухович, Ларисою Денисенко, Іриною Цілик, Євгенією Кононенко, Василем Махном, Володимиром Лисом та іншими.

Програма фестивалю та більше інформації про Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo» на офіційному сайті фестивалю та у соціальних мережах Facebook та Вконтакте .

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe