Читомо > Новини > 12 ідей на 12 місяців: дизайнерські календарі 2015 року

Новини

12 ідей на 12 місяців: дизайнерські календарі 2015 року

22.12.2014 0 Автор:

У наших бабусь на стіні висів перекидний календар, в якому були поради на кожен день, цілющі рецепти та іменини. Згодом з’явився церковний, де жирним червоним шрифтом виділялися важливі дати та час посту.  А сьогодні всі поціновувачі унікального можуть гортати календарі з неіснуючими істотами, патріотичними мотивами, героями дитячих казок і довигадувати їхнє продовження, а найголовніше — ці календарі можна і читати. Ми поспілкувалися з авторами деяких з них та дізналися що цікавого можна причепити на стіну на цілий 2015 рік. 

«Коза» / Pictoric

Анастасія Денисенко, учасник Pictoric’у розповідає, що у «Козі» та «Карпатах» ілюстратори втілили східні традиції та етномотиви. «Коза є символом прийдешнього року східним календарем, але також цей образ присутній і в українській традиції святкування Меланки з обрядом водіння кози. І в багатьох аркушах календаря помітне трактування кози саме в українській стилістиці (використання витинанки, орнаменту тощо)», — зазначає Денисенко.

«Коза» дуже сучасний календар і вдало адаптований варіант східних символів та українських традицій.

Також він особливий тим, що у створенні брали участь 12 ілюстраторів, кожен з яких опікувався одним місяцем і створював до нього зображення. «Жодних обмежень, окрім використання певних кольорів не було. Авторами сторінок до “Кози» стали (в календарному порядку): Юлія Тверітіна, Тетяна Цюпка, Олена та Валерій Тихонюк, Поліна Дорошенко, Олег Грищенко, Тетяна Денисенко, Олена Старанчук, Анна Сарвіра, Ольга Терещенко, Володимир та Марія Гавриш, Ілля Угнівенко, Ігор Чалий та Анна Хоменко», – розповідає Анастасія. Єдина умова — це зобразити козу.

Наклад календаря малий, ілюстратори назвали його limited edition, а купити можна як зі складом 12 місяців, так і «улюблену» козу окремо у рамці, як фотознімок.


Формат А3, папір 350 гр/м2, 12 аркушів з отвором для гвіздка, упаковка – білий конверт. Ціна: 250 грн.

Замовити

«Карпати» / Pictoric

Карпати залишилися одним з найавтентичніших районів України, де на полонинах немає інтернету, а панує дух свободи, чабанів та чебрецю. Тому “Карпати»  були створені після мандрівки ілюстраторами у гори цього року. Кожен аркуш живе своєю формою, як гора, і може бути відірваний від інших так, як це задумав художник, тому деякі сторінки схожі на витиналки. Це суб’єктивні враження та асоціації після поїздки, у яких ви можете впізнати гору Хом’як чи хом’яка, або доуявити інший горизонт, якого ще немає на папері.

Календар настільки різний, але у цьому його краса. Говерла не схожа на Піп Іван, а Сивуля на Парашку, так і місяці не схожі один на одного, бо інколи і в грудні дочекатися снігу марно.

Над календарем працювали: Анна Сарвіра, Олег Грищенко, Тетяна Денисенко, Костя Марценківський, Юлія Кунщікова, Поліна Дорошенко, Ольга Терещенко, Ілля Угнівенко, Роман Романишин, Олена Старанчук, Настя Денисенко, Андрій Лесів.

Формат А3, папір 350 гр/м2, 12 аркушів з отвором для гвіздка, упаковка – білий конверт. Ціна: 250 грн.

Замовити

«Codex Seraphinianus» / Laurus

Календар від видавництва Laurus став другим виданням творчості архітектора та художника Луіджі Серафіні в Україні після однойменної книги.

Не намагайтеся зрозуміти який саме місяць і яке число сьогодні за вікном — цей календар підходить сміливцям, які не відносяться до часу, як до четвертого виміру. Продовжуючи задумку книжки, для створення ілюстрацій були взяті зображення з енциклопедії 27-річного італійського митця Луїджі Серафіні про вигаданих істот невідомою нікому мовою.

Окрім істот, у календарі можна знайти сюрреалістичні пародії на предмети з нашого світу, тому зв’язок з реальністю таки прослуховуватиметься.

 

unnamed (10)

Формат 40х20, папір 250 гр/м2, 12 аркушів з отвором для гвіздка. .   Щоб придбати, звертайтеся до редакції www.laurus.ua 0(44) 234 16 30

Рік чарівної кози / Artstep

Коза насправді дуже граційна істота, може буцнути, а може поводитися, мов леді. Така задумка лягла в основу створення календаря з 12 листівок, розповідає ілюстратор творчої майстерні Art-step Катерина Степанищева.

«Ідея цього календаря в тому, щоб показати кізочок з іншого незвичного боку — жіночними тонкими натурами (зі своїми мріями про кохання, про творче самовираження, як, наприклад, вересень чи лютий зі своїми слабкостями чи просто легкими і квітучими, як серпень). Від початку календар був у моїй голові саме з такими вишуканими дамами», — розповідає Степанищева.

unnamed (11)

unnamed (12)

формат 10 на 15 см, щільність паперу для листівок і обкладинки 230 г/м2. Ціна: 100 грн.

Замовити

«United colors of Ukraine» / «Люта справа»

Андрій Єрмоленко — художник та ілюстратор — здивував усіх ще на початку весни незвичним поглядом на традиційні речі та зобразив Т. Шевченка суперменом для українського народу. Ідея створення чогось для об’єднання країни, без вікового чи гендерного поділу, переросла у спільний проект з «Чапаєв Стріт». Андрій створив символічні ілюстрації для міст України, і процес створення не припиняється до сьогодні, адже не лише обласні центри та великі міста заслуговують на увагу. За основу було взято елемент вишиванки центральної України — орнамент родового дерева, таким чином показуючи, що всі ми одного роду, хоча дерева (тобто доля, міста, де ми проживаємо) у нас різні.

У календарі 12 аркушів із зображенням 12 міст, але проект на цьому не зупиняється, і в 2016 році будуть нові ілюстрації до нових міст.

«Проект буде тривати, поки можна малювати. Він без попси та совка. І всі міста мають бути зображені, бо кожне “хвилюється” чи його намалюють», – розповів  Єрмоленко.

Де придбати?  Книгарня “Є”, у видавництві “Люта спава” і у  “Чапаєв Стріт» 

unnamed (13)

«Казки народів світу» / «Веселка»

Багато хто читав у дитинстві або мав на полицях «Казки народів світу», що були ледь не єдиним світлом із народного епосу зарубіжжя. Їх випускало у світ видавництво «Веселка», що існує ще з 1934,  і справно виконує свою функцію — веселило дітей. Наступного року у їхніх планах перевидати дитячу серію, і щоб підживити спогади та зібрати кошти на перевидання, вони створили календар з ілюстраціями та уривками з «книжок народів світу»

Де придбати? у видавництві “Веселка” за адресою: Київ, вул. Мельникова, 63.

unnamed (5)

unnamed (4)

 

«Кротячий календар» / «Видавництво Старого Лева»

За мотивами дитячої книги «Хто зробить сніг» Мар’яна Прохасько проілюстрували календар. Він такий ж теплий та сімейний, як і книга, хоча вона про сніг. Кроти живуть окремим життя, святкують свої дні народження і розповідають про свої кротячі справи у різні пори року.

Мар’на Прохасько поділилася з нами відчуттями, які супроводжували її під час створення календаря: «Я зрозуміла, що мені подобається, коли мої герої виходять за межі книжок. Спочатку я дарувала друзям майки і горнятка із зображеннями моїх малюнків. Потім з другої кротячої книжки народився музичний альбом Соні Садової, та й сама Соня Садова приїхала заспівати до Львова. Тоді з’явився задум календаря. Тим більше, що в першій книжці ми ретельно описали всі пори року, і на кожен місяць знайшлася ілюстрація. До ілюстрацій ми з Тарасом (Тарас Прохасько) підібрали цитати, а Назар Гайдучик з “Видавництва Старого Лева” майстерно це все зверстав. Також була ідея запропонувати дітям, які матимуть цей календар, позначати в ньому важливі дати свого життя і в кінці написати історію свого року, заохочуючи їх в такий спосіб до спостереження і творчості. Можливо, Видавництво Старого Лева ще оголосить про таку акцію».

Kalendar_Kroty_1Kalendar_Kroty_3

Нема в наявності(

 

Якщо лінк «замовити» не спрацьовує, напишіть нам просто на пошту – chytomo@gmail.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe