Читомо > uncategorized > Прекрасний тяжкий рік

uncategorized

Прекрасний тяжкий рік

28.12.2016 0 Автор:

Попри те, що під кінець року годиться ділитися історіями перемог і здобутків, мушу визнати, цей рік був дуже тяжким для Літературної агенції «Discursus». Був такий момент, коли справді треба було вдаватися до всіх заходів, щоб врятувати видавництво. На жаль, і таке буває. Тому, це рік важливого досвіду.

Читач наших труднощів може й не відчув, бо український літературний процес загалом активно розвивається. Хіба вужче коло шанувальників дещо дивувалося чи засмучувалося певними кроками чи радше їх відсутністю (особливо пригадуючи старт!).

Але ми таки втрималися на воді, й зараз гребемо новими добротними веслами. Так, повільно. Але ми вже знаємо, як набирати швидкість.

Найбільше помилок було зроблено на межі 2015 – 2016, тому весь рік ми відновлювали дихання. Та вирішили, що це не буде кволий реабілітаційний процес. Користь для видавництва і для літератури загалом може дати й комунікація та соціальна робота.

Тому влітку провели акцію «Одну купуєш – одну даруєш». Її суть в тому, що кожна продана книжка нашого видавництва в будь-якій точці продажу означала, що таке ж видання ми безкоштовно передамо у бібліотеки та громадським організаціям, які працюють в напрямку популяризації літератури. Завдяки інформаційним партнерам, про наш проект дізналося чимало людей, найбільше бібліотекарі, які просто писали на сторінку у Facebook і просили книг. Із шкіл і сіл… Старалися задовольнити кожен запит. Таким чином подарували понад 1 000 примірників книжок.

Читайте також: Книжкові підсумки 2016: версія українських видавців

brustury_logo_bile_700x516Це була атмосфера добра і вдячності. У такому відчутті ми вирішили активніше повертатися до видавничої роботи й виокремити нову гілку гірського і духовного спрямування, оскільки чимало із запланованих книг сюди добре лягали. І пригодницький роман народної письменниці з Криворівні Параски Плитки-Горицвіт «Індійські заграви», і антологія оповідань про цікавих священиків (автори Дзвінка Матіяш, Петро Мідянка, Христя Венгринюк та ін.), і гуцульська проза Івана Франка «Терен у нозі» (книжка якраз вийшла під завісу року)…

Тобто замість того, щоб опустити руки, ми створили ще одне видавництво. Тому вже восени на Форумі видавців у Львові окремим стендом було представлене видавництво «Брустури» та, відповідно, нові книги. Перша з них – «Карпати на трьох» – отримала спеціальну відзнаку на «Книзі Форуму видавців». Врешті, ми таки видали з десяток непоганих книг за цей рік.

knijka_700x525

Серед них і унікальне видання – книга прози Василя Портяка «Охоронителі Діви». Вона вийшла ще на початку року невеликим тиражем, який ми так і не пустили в широкий загал, оскільки відчули, що в той момент не можемо забезпечити виданню належну промоційну підтримку. Тим не менше, книга таки вийшла досить великим тиражем в рамках програми «Українська книга», тому читачі бібліотек вже мають до неї доступ. А ми готуємо нове видання з новим дизайном і вдосконаленим вмістом на 2017 рік. Це надзвичайно вишукана й рафінована проза, яка, безсумнівно, повинна стати важливою літературною подією.

brustury

Дуже багато планів відкладено на наступний рік. Але тим і соковитішою буде їхня реалізація, бо вже вистояні, відшліфовані. Тому дякую всім, хто є поряд, з ким працюю, й кого маю на увазі, коли кажу «ми». Дякую всім, хто читає наші кни;rи, хто купляє в книгарнях чи замовляє на нашому сайті…

Я хоч і директор видавництва, але маю доволі багато обов’язків, в тому числі й пакувальника, тому особисто загортаю кожну книжку у крафтовий папір (як маленьке звірятко), обв’язую пакунок товстою коричневою ниткою… Щоб було гарно, щоб вам було приємно ще до того, як торкнетеся очікуваної книжки.

Крім Портяка, ще два проекти, що перемандровують з цього в наступний рік – бізнес-книга «10 успішних українських брендів» та новий роман Маргарити Сурженко «Квартира київських гріхів». Вони вже будуть от-от. А також безсумнівно вам сподобається книга розмов з Юрієм Андруховичем, новий роман Владислава Івченка про Андрея Шептицького, «Як я став письменником» Анджея Стасюка…

dyskursus

Справді, прекрасний тяжкий рік, який зараз можна сприймати, як дар від Бога, бо разом з вирішенням труднощів, було багато переосмислення. В роботі, в співробітництві, в житті… Мені здається, все пройшло дуже з користю. А зараз… Зараз наш менеджер з розповсюдження з нетерпінням чекає на ваші замовлення. Адже треба щось гарне дарувати на свята собі і близьким. А, поки ще пару робочих днів, я би встиг вам ті книжечки запакувати й надіслати.

Щасливого Різдва й 2017 року!

/на правах реклами/

line_yellow (1)

Читайте також блог Василя Карп’юка з книжкової виставки у Словаччині

Українські видавці також розповіли про бестселери

а знані книголюби назвали «Книжку–відкриття», «Подію–відкриття» та «Сервіс–відкриття». 

У 2016 році письменники, перекладачі, ілюстратори були відзначені у міжнародних конкурсах.

На чільному зображенні використано фрагмент фото «Їздеця»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe