Читомо > Новини > «Життя коротке. Читай швидко!». Лекція з швидкочитання

Новини

«Життя коротке. Читай швидко!». Лекція з швидкочитання

11.03.2012 0 Автор:

На лекцію зі швидкочитання і розвитку пам’яті,  актуальність яких важко переоцінити у наш інформаційний час, зібралося два зали зацікавлених людей у львівській книгарні «Є»

Лектор Гордій Остапович, розробник методу швидкого читання та ефективної пам’яті, пообіцяв присутнім: «Ви захочете читати».

Гордій обожнює книги, вважає себе фанатом щоденникописання. Познайомився чи не з кожним учасником і, як виявилося у ході розмови, запам’ятав кожне ім’я. У форматі жвавого майстер-класу пройшла двогодинна зустріч, у ході якої присутні змогли визначити власний коефіцієнт швидкості та ефективності читання та вдосконалити ці показники.

Найефективніший спосіб тренувати власну пам’ять – вести щоденники, переконаний Гордій. Але з приводу підліткової незрілості мемуарного жанру лектор іронізує.

Щоденники виробляють звичку часто і систематично згадувати За умови повторюваності дії ця звичка відточується до рефлекторного рівня.

«Саме згадування, а не запам’ятовування треба зробити рефлексом», –  наголосив лектор. Гордій нарахував тридцять два види ведення щоденників, із нюансами двох найважливіших ознайомив присутніх.

Першу систему – «щоденник десяти днів» – Гордій порівнює із фітнес-еспандером – тренажером для накачування м’язів, адже над пам’яттю, як і над тілом, слід працювати. Упродовж десяти днів треба робити вечірні записи дня, що минає, а зранку – перечитувати написане. Секрет вправи – у систематичності дій. Упродовж наступних двадцяти днів навантаження збільшується – зробити десять записів (у записі – опис нинішнього дня і розлогий спогад про минулий).

Згодом до уявного еспандеру додаємо ще пружин за схемою: один запис, що стосується трьох днів, упродовж тридцяти днів; один запис  – на чотири дні у період сорока днів і так до максимального навантаження: один запис за десять днів упродовж ста днів. Перші десять днів варто писати із максимальною деталізацією, далі – використовувати ключові слова.

Третій етап – період найбільшого ризику, 90 % людей саме в цей час вривається терпець.

 

Інший вид ведення щоденника – погодинний, який Гордій метафорично порівнює з ефектом батога. У перший тиждень ведення такого щоденника описати прожитий день потрібно, використовуючи від п’ятиста до тисячі слів. Методика полягає у витягуванні деталей із пам’яті. Не вистачає слів – згадуйте деталі: інтер’єр приміщень, чийсь невипрасуваний одяг, безлад на робочому столі тощо. «Натренована голова даватиме своєму господареві  спогади, часто – навіть неусвідомлені», –  резюмує Гордій.

Через тиждень навантаження збільшується: слова, що в сумі становлять тисячу, слід поділити на кількість прожитих (не проспаних) годин. Результат – це мінімальна кількість слів, за допомогою яких треба описати окрему прожиту годину.

Вправа дисциплінує: по-перше, виробляється звичка слідкувати за часом, а, по-друге, посилюється мотивація щось робити( бо ж треба писати про щось у щоденник). Тавтологія, частки та інші подібні хитрощі не зараховуються.  Із третього тижня до щоденникових записів почніть додавати прогноз на наступний тиждень. Суть технології візуалізації – у максимальній деталізації, продумуйте бажаний образ до дрібниць. «Голова, знаючи темп вашої працездатності, дасть знати реалістичність плану», – зауважує Гордій. І розкриває секрет універсальності щоденникових записів: «Чогось  хочете – ведіть щоденник».

Щоб опанувати технологію швидкочитання, слід знати кілька ознак інформативності тексту.

Інформаційне навантаження міститься в одній четвертій частині матеріалу. Фактаж, або ж ключові слова, –  це, як правило, цифри та власні назви (імена, географічні назви), які можна навчитися «виловлювати» в тексті. Інших три четвертих частини – так звана надлишковість, якої найбільше – у художній літературі. Утім, правило швидкочитання доречне щодо великих обсягів інформації і не стосується художніх текстів: вони читаються задля задоволення.

Систематичність – ключова характеристика перелічених методик.

«Голова працює добре, коли вона працює багато, –  зауважує лектор.  Начитаність не гарантує білих лімузинів чи довгоногих дівчат. Але вона забезпечить вам повагу співрозмовників до вашої компетентної думки».

Спеціально зі Львова Ярослава Тимощук

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe