Читомо > Новини > Відомий лауреат премії Шолом-Алейхема

Новини

Відомий лауреат премії Шолом-Алейхема

04.03.2018 0 Автор:

Лауреатом премії імені Шолом-Алейхема стала Маріанна Кіяновська. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила сама письменниця.

Премію Кіяновська отримала за збірку поезій «Бабин Яр. Голосами», яка минулого року вийшла у видавництві «Дух і літера».

«Я стала лауреатом премії ім. Шолом-Алейхема. Це надзвичайно велика честь і велика радість. Коли мені написалася книжка «Бабин Яр. Голосами», я думала тільки про одне: хочу, щоб вона зупинила якусь війну», – зізналась поетка.

Вона розповіла, що недавно, коли було особливе загострення українсько-польської дискусії про історичну пам’ять, її приятелька сказала, що «Бабин Яр. Голосами» на тлі цього загострення сприймається як радикальний жест «проти всіх» – у хорошому значенні. Аналогом цієї книжки для українсько-польського історичного досвіду саме зараз було би, на її думку, якби польський автор написав книжку, нехай навіть не про Волинь, голосами «з України».

26230965_148838089229827_3678404464026128366_n

Книжками-номінантами премії також стали: «З ким місто говорить» Станіслава Бондаренка, «Бабин Яр» Ісаака Трахтенберга, «Подорож» Іди Фінк, «Хлопчик у смугастій піжамі» Джона Бойна, «Ріка життя» Бориса Фінкельштейна, «Наволоч» Михайла Юдовського, «Чи це людина» Прімо Леві, «Город миров» Сергія Черепанова, «Семисвічник» Сергія Татчина, «Східно-західна вулиця» Філіпа Сендса.

Лауреатом нагороди за найкращий переклад став перекладач Віктор Шовкун, якого журі премії відзначило за переклад книжки «Хлопчик у смугастій піжамі» Джона Бойна.

Премія імені Шолом-Алейхема започаткована Міністерством культури 11 серпня 2017 року. Вона присуджується щороку у березні на конкурсних засадах письменникам, перекладачам, сценаристам, драматургам, які є громадянами України, у розмірі 20 тис. грн. Премією відзначають найкращі літературно-мистецькі твори, які популяризують духовно-культурні надбання українського та єврейського народів, сприяють поширенню позитивного іміджу України в світі.

До складу комітету з присудження премії входять:

  • Рибачук Юрій Анатолійович, заступник міністра культури, голова комітету
  • Фалькович Григорій Аврамович, голова Товариства імені Шолом-Алейхема, поет, заступник голови комітету
  • Богуцький Юрій Петрович, радник Президента
  • Драч Іван Федорович, Герой України, голова Товариства зв’язків з українцями за межами України «Україна світ», письменник
  • Жулинський Микола Григорович, директор Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка Національної академії наук, доктор філологічних наук
  • Ковальчук Інна Георгіївна, заступниця голови літературної студії «Радосинь», поетка
  • Роздобудько Ірен Віталіївна, письменниця, сценаристка
  • Таран Людмила Василівна, письменниця, літературознавець, журналістка
  • Сидоржевський Михайло Олексійович, голова Національної спілки письменників
  • Уралова Олександра Олексіївна, наукова співробітниця Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства при НаУКМА
  • Френкель Михайло Аронович, голова Асоціації єврейських масмедіа, головний редактор газети «Еврейский обозреватель».

Читайте також: Відомі переможці «Книжки року-2017»

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe