Читомо > Новини > Від конкурсу двійників до рекордного співу: як відзначили День народження Шевченка

Новини

Від конкурсу двійників до рекордного співу: як відзначили День народження Шевченка

10.03.2018 0 Автор:

Українці люблять святкувати і з великим ентузіазмом відзначають не лише ювілейні, а й звичайні дати народжень видатних особистостей. Так 204-ту річницю від дня народження Тараса Шевченка відзначили не тільки в Україні, а й за кордоном. Заходи відбулися, зокрема, в Києві, Львові, Вінниці, а також в Берліні, Чикаго, Пекіні та ін.

Київ

Так в українській столиці Президент Петро Порошенко вручив національні премії імені Тараса Шевченка 2018 року.

Відзнаку отримали художник Павло Маков за мистецький проект «Втрачений Рай»; публіцист Сергій Плохій – за книжку «Брама Європи», композитор Вікторія Польова – за хорову симфонію на канонічні тексти «Світлі піснеспіви».

Також було вручено нагороду представникам творчого об’єднання «Вавілон 13»: режисеру Володимиру Тихому, операторам Ярославу Пілунському, Сергію Стеценку та Юрію Грузінову – за цикл історико-документальних фільмів про Майдан 2014 року.

Премією також відзначена письменниця Емма Андієвська за книги поезій «Щодення: перископи», «Маратонський біг», «Шухлядні краєвиди», «Бездзиґарний час», «Міста-валети», яка не змогла бути присутньою на церемонії.

576ed063ce6597c4efe5c2b5e470060e_1520588339_extra_large

 

Креативно до свята підійшло керівництво «ПриватБанку» та Київського метрополітену: 9 березня квитком на проїзд у столичній підземці стали вірші Шевченка.

Акція пройшла з 10:00 до 11:30 на станції метро «Тараса Шевченка» та з 12:00 до 14:00 на станції «Майдан Незалежності».

 

Водночас глави та представники іноземних посольств в Україні у рамках міжнародного культурно-просвітницького проекту «Нас єднає Шевченкове слово-2018» розмалювали «шевченківську» писанку, яку буде презентовано на Софійській площі у Києві на Фестивалі писанок.

Захід проходив у Київському національному університеті культури і мистецтв.

Пам’ятні написи на писанці залишили дипломати з Болгарії, Палестини, Грузії, Словенії і Казахстану, а також голова Київської обласної державної адміністрації Олександр Горган, начальник управління культури, національностей та релігій КОДА Ігор Подолянець і директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус.

У свою чергу галузевий державний архів СБУ представив чергові розсекречені документи, які розкривають маловідомі сторінки минулого українців, які відстоювали право на вільний розвиток та національну автентичність. Співробітники української спецслужби передадуть до Канівського музею Тараса Шевченка матеріали, що стосуються постаті Володимира Науменка – науковця, культурного та громадського діяча. Саме він зробив значний внесок у збереження та популяризацію творчості та пам’яті Шевченка. Він був заарештований і наступного дня розстріляний разом з іншими жертвами більшовизму.

Оприлюднені документи також проливають світло на цікаві факти створення портрета Шевченка художником Іллею Рєпіним та облаштування у Каневі могили Кобзаря.

n_4481_38066610

 

Вокальна формація «Піккардійська Терція» презентувала пісню на вірші Шевченка «Ой по горі роман цвіте».

На музику поезію поклав український ведучий і шоумен Ігор Пелих, який загинув у ДТП в 2009 році.

Як розповіла прес-менеджер гурту Галина Гузьо, історія появи пісні в репертуарі «Піккардійської Терції» тривала майже 20 років. Вперше акапельний колектив почув її у 1994-му – на фестивалі «Доля» в Чернівцях у виконанні гурту «Нічлава Блюз». Самі ж піккардійці почали виконувати на сцені «Ой по горі роман цвіте» у 2013-му. Восени минулого року пісня увійшла у 15-ий альбом «Терції» «Лети…», реліз якого відбувся напередодні 25-річчя формації.

Аранжування зробив один із вокалістів «Піккардійської Терції» Андрій Капраль.

 

А Всеукраїнський пісенний конкурс «Ше.Пісня» оголосив список переможців цьогорічного відбору.

До десятки найкращих увійшли гурти «Mysterya», «TaRuta», «Брати Станіслава», «Сонце», вокальний ансамбль «Ягідки», дитячий хор «Пектораль», дует Міхи Невідомського і Юлії Качули. Серед бардів журі обрало Володимира Пироженка, Юрія Гусарука та Богдана Тарасюка.

28070503_2086565034906063_6109814654821347150_o

 

redline

Львів

У Львові відбувся конкурс двійників Шевченка. До участі зголосилися 18 чоловіків, при чому, деякі із них долучилися за декілька хвилин до початку акції.

За умовами конкурсу, кожен мав представитися публіці. Більшість учасників робили представлення зачитуванням віршів Шевченка, хтось читав і свої вірші, а дехто і співав. Після цього публіка на спеціальних картках голосувала за того, хто, на їх думку, був найбільше схожий на Шевченка.

За підсумками голосування, перемогу здобув Василь Мельник.

img_8181

 

Крім цього, тисячний хор встановив рекорд України з масового виконання Шевченкового «Заповіту».

Щоб потрапити у «Книгу рекордів України», на площу перед пам’ятником Тарасові Шевченку прибуло понад 40 хорових колективів зі Львова та області. Встановлювало рекорд понад 1 тис. 100 співаків.

Окрім «Заповіту», зведений хор виконав і інші твори Шевченка, а на завершення – гімн України.

Також відбулося традиційне покладання квітів представниками влади та громадськості до пам’ятника Шевченку. Після цього, відбулося вручення державних нагород видатним мешканцям Львівщини. Зокрема, орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримав Андрій Содомора та Василь Откович (посмертно).

img_7934

 

Для незрячих дітей надрукували й озвучили «Кобзар».

Автор ініціативи – Оксана Потимко, яка очолює Ресурсний центр освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами НУ «Львівська політехніка». Відтак збірку віршів Шевченка «Дитячий Кобзар» шрифтом Брайля (рельєфно-крапкова версія) з аудіоверсією на CD готували у Львівській політехніці.

Поезії «Кобзаря» озвучували 12 незрячих дітей віком від 8 до 13 років та 7 музикантів – вокалістка і скрипалька Оксана Муха, скрипаль-віртуоз, скрипаль Олександр Божик, тенор-універсал вокальної формації «Піккардійська терція» Ярослав Нудик, вокаліст і гітарист Андрій Хавунка, співаки Павло Табаков та Олеся Киричук, композитор, керівник хору «Дударик» Дмитро Кацал.

Наклад видання – 120 примірників. Тираж розповсюдять безкоштовно.

kobzar_dyt

 

redline

Вінниця

До Вінниці ж вперше привезли факсимільні репродукції графічних творів Тараса Шевченка.

Обласний художній музей презентував виставку «Шевченко-художник». У експозиції представлені 25 факсимільних репродукцій графічних творів митця з колекції Національного музею Тараса Шевченка. Всі вони зроблені з оригіналів, виконаних у різних графічних техніках за весь період його творчого життя.

Доповнив експозицію портрет Шевченка невідомого автора. Робота тільки повернулася з реставрації, датується 20-ми роками минулого століття.

p3061475

 

redline

Острог

В Національному університеті «Острозька академія» відбувся творчий вечір «Код да Ше. «Перезавантаження» Кобзаря», присвячений його малярським роботам. Організували захід аспірант Олександр Подвишенний та студенти Ольга Юрчук і Юрій Устимчук.

28927689_2037359196279136_2099261079_o

 

redline

Луганщина

9-10 березня на Луганщині, у рамках проекту Міністерства культури «Український Схід», пройшла серія культурно-мистецьких акцій.

Зокрема, у Сватівському районі відбулися зустрічі з митцями в бібліотеках, пройшла читацька конференція, відбулося відкриття виставки народних майстрів, показ короткометражної стрічки про Шевченка від студії «Віател», показана вистава театру ляльок та організований святковий концерт.

Також відбувся флешмоб з читання поезії Шевченка.

У заходах взяли участь: сучасний кобзар, народний артист України Роман Гриньків, поет Артем Полежака, співачки Лариса Дедюх, Ольга Нестеренко і Анжеліка Рудницька та Хмельницький театр ляльок.

Також заходи пройшли в селах Свистунівка та Коломийчиха. Тут організатори передали до бібліотек книжки, зібрані «Територією А» в рамках проекту «Територія книги». Також з місцевими жителями поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченку у Свистунівці.

 

redline

Чикаго, США

11 березня у Чикаго, США, відбувся святковий концерт, присвячений 204-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка. Захід організував Український конгресовий комітет Америки, відділ Іллінойс. У програмі взяли участь дитячі колективи вокально-хорового співу, танцювальні ансамблі, учні шкіл українознавства.

28379039_1832300926840520_7524750344479651807_n

 

redline

Берлін, Німеччина

Українці Берліна відзначили 204-річчя від дня народження поета біля Шевченківської верби на березі річки Шпрее неподалік відомства канцлера Німеччини.

За словами голови Центральної спілки українців Німеччини Людмили Млош, ця верба має «непросту долю».

Вона розповіла, що 2004 року, у 200-ту річницю від дня народження Шевченка, Українська всесвітня координаційна рада запропонувала посадити Тарасову вербу: у різних державах світу та в Україні роздали 200 саджанців, які були відрізані від верби з місця поховання поета. У 16 державах закордонні українці посадили дерева. У Німеччині це відбулося 14 березня 2004 року. Але минулого року вербу вирвали та кинули у річку вандали. На тому ж місці було посаджено іншу.

1520612231-8021

 

redline

Пекін, Китай

У Пекіні поклали квіти до бюста Кобзаря. Церемонія відбулася в столичному парку Чаоян. У заході взяли участь надзвичайний і повноважний посол України в КНР Олег Дьомін, українські дипломати і представники громад, китайські художники, студенти і школярі.

Бюст художника створив відомий китайський скульптор і художник Юань Сікунь. Відкрили його у 2008 році.

1520435098-1192

 

Читайте також: Шевченківські дні в картинках

За матеріалами: «Укрінформу», «Дня» та ін.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe