Читомо > Новини > «Українська книжкова графіка. 1900 – 2000 років». Кілька днів до закриття

Новини

«Українська книжкова графіка. 1900 – 2000 років». Кілька днів до закриття

18.10.2010 3 Автор:

Ще кілька днів до закриття експозиції, що представляє ретроспективний огляд української книжкової графіки ХХ століття, і ви ще можете встигнути оглянути її. А ми дуже радимо побачити українське мистецтво книги, що пережило кілька етапів, різноманітних за стилістичними та змістовними ознаками художнього оформлення.

Кілька цитат, записаних на відкритті виставки

Ганна ТРЕГУБ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

«Багато з тих, чиї твори експонують на цій виставці, трагічно закінчили життя по ГУЛАГах та Сибірах, виїхали за кордон або були позбавлені засобів до існування. Лише в останні десятиліття наполегливими стараннями багатьох науковців, музейних працівників, усіх небайдужих до українського образотворчого мистецтва вдалося віднайти втрачену, часто замовчувану правду про унікальність українського малярства, графіки 20—30 років минулого століття».

На відкритті

Сергій БІЛОКІНЬ, доктор історичних наук, лауреат Національної премії Т. Шевченка:

«Цікаво, що в сховищах Музею книги та друкарства України поза експозицією лишилося багато цікавих експонатів, які просто фізично не можна було представити. Очевидно, це справа наступної експозиції».

Леонід ФІНБЕРГ, керівник Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства при НаУКМА:

«Виставка «Українська книжкова графіка. 1900—2000 рр.» — певний етап у закріпленні пам’яті про історію національної культури. Це знання про культуру української нації у Києві та Львові, в діаспорі. Вона містить не тільки український етнічний компонент, а й єврейський, польський, кримськотатарський та інші».

Лариса ГУСАК, співробітник Музею книги та друкарства України, головний координатор виставки:
«Наш музей надав для виставки книжки, книжкову графіку сучасних художників. Концепція була така: показати панівні стилі, тенденції, школи, навіть угруповання, які були в мистецтві книжкового оформлення в Україні протягом останніх 100 років. На жаль, не вдалося показати книжкову графіку кінця ХХ — початку XXI ст».

Презентація виставки в МКДУ. Зліва направо: Данило Нікітін, співкуратор виставки, заввідділом графіки Національного художнього музею України, Валентина Бочковська, директор Музею книги і друкарства України, Лариса Гусак, куратор виставки, учений секретар Музею книги і друкарства України, Олена Федорук, заввідділом графіки Національного музею у Львові ім.  А. Шептицького.

Саме на початку ХХ сторіччя зі ствердженням стилю модерн почалося відродження книжкової графіки. Для цього періоду характерні умовність художніх засобів образотворчого мистецтва, декоративізм і символічне наповнення образів. Неординарною постаттю цього часу є Георгій Нарбут. В його рослинних мотивах та візерунках, які передані в абстрактних декоративних формах і разом з тим глибоко символічні, відчутне по-модерному гармонійне поєднання білого тла, лінії та чорного кольору, те, що стане близьким його послідовникам 1910-1920-х рр.

Нарбутові обкладинки

20-ті роки – це час розквіту книжково-журнальної обкладинки, на якій позначився вплив модерного досвіду Європи на українську художню культуру. Політична та культурна необхідність вимагала творчої участі художників у виробничому процесі створення книги або журналу. Це сприяло доступнішому сприйняттю художнього оформлення видання, яке зберігає всі ознаки авторського художнього твору.

Серед художників, які працювали в цей період багато різних за своїм творчим стилем майстрів. Конструктивістський напрям у мистецтві книжки, що відображав  експерименти з тогочасною типографікою створювала плеяда художників: В .Єрмилов, В. Меллер, Н. Генке-Меллер,Г.Цапок, Г. Фішер, А. Петрицький.

Видання з фондів Музею книги і друкарства України з обкладинками Анатолія Петрицького (до книг Михайла Семенка, Юрія Яновського) та Павла Ковжуна (до журналу «Нова генерація»).

Творчість таких майстрів як Святослав Гординський, Павло Ковжун та Роберт Лісовський особливо значуща, оскільки саме вони встановили стандарти західноукраїнської книжкової графіки.

Обкладинки Павла Ковжуна та Сергія Конончука

Карикатури Всеволода  Максимовича та обкладинки Михайла Жука

Видання з фондів Музею книги і друкарства України з обкладинками Вадима Меллера, Сержа Фера, Михайла Жука

Авторська книга Ганни Старицької «Оповідь про царство Індійське»

Виставка графіки другої половини ХХ ст. у малому залі Музею книги і друкарства України

Анастасія Денисенко

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Анна
    19.10.2010 в 9:16 pm

    Ой, а до коли ще буде?

  2. настя
    21.10.2010 в 11:21 pm

    виставка до 25-го жовтня, на вихідних ще можна подивитися 🙂

  3. Анна
    22.10.2010 в 6:19 pm

    дзенкую барзо! ))

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe