Читомо > Новини > У Хоролі відкрили меморіальну дошку Олесю Ульяненку

Новини

У Хоролі відкрили меморіальну дошку Олесю Ульяненку

04.09.2017 0 Автор:
У місті Хорол на Полтавщині відкрито меморіальну дошку письменнику Олесю Ульяненку. Її встановлено на фасаді Хорольської центральної районної бібліотеки.
.
Урочисте відкриття меморіальної дошки відбулося 30 серпня. Під час заходу також відбувалися зйомки документального фільму про Ульяненка, над яким працює режисер Володимир Тихий.Дошку встановлено на бібліотеці, в якій любив бувати Ульяненко й часто дарував фондам свої книги. Вона розташована у приміщені школи, в якій навчався письменник.
.

790807_1_w_570
.
Олесь Ульяненко народився в Хоролі. У 15 років пішов з дому. Закінчив медичне училище. Служив десантником у Радянській армії. Працював у Якутії. 1988-го надрукував перший твір «Зимова повість».
1997 року за роман «Сталінка» отримав Малу Шевченківську премію. Спільно з режисером Володимиром Тихим написав сценарій за ним. Пізніше Ульяненко стверджував, що сюжет несанкціоновано використав московський режисер Сергій Сельянов у фільмі «Жмурки». «Сталінка» входила у програму загальноосвітніх шкіл і ВНЗ.
.
У 2009 р. експерт Нацкомморалі Варвара Опанасівна Ковальська, яка не є філологом за освітою, визнала роман «Жінка його мрії» Ульяненка порнографічним: книгу вилучили з обігу. Рішення викликало незадоволення громадськості й, насамперед, наявні граматичні помилки у тексті висновку та абсурдні звинувачення у надмірній майстерності зображення еротичних сцен. Покликана комісія з відомих літературознавців не знайшла в романі ознак порнографії.
.
Письменник помер у київській квартирі в ніч на 18 серпня 2010 року. Офіційна причина – хронічна серцева недостатність. Похований на Байковому цвинтарі.
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe