Читомо > Book Art > Тривимірна історія, що виривається з книжки. Артбуки Сью Блеквелл

Book Art

Тривимірна історія, що виривається з книжки. Артбуки Сью Блеквелл

10.03.2010 3 Автор:

Вам ніколи не здавалось, що персонажі, краєвиди, символи, які так барвно описує у своїй книжці письменник, потерпають від клаустрофобії, задихаючись у тісному книжковому блоці? Вони у вимушеній пастці, звідки вибратись неможливо. Вони в іншому світі, який зникає, як тільки ми закриваємо книжку. Звільнила героїв-заручників, описи природи, інтер’єри англійська художниця Сью Блеквелл (Su Blackwell), і таке звільнення у її розумінні символізує хиткість світу, у якім живемо, крихкість нашого життя, мрій і амбіцій.

лл

12_su_bleckwell

Сью Блеквелл

Сью Блеквелл закінчила Королівський коледж мистецтв 2003-го року. Спочатку займалась проектами із вишивання, а потім перейшла на папір. Згодом – творивом мистецтва з книжок і трансформацією їх у фантастичне й наразі популярне 3d. Використовуючи хірургічний скальпель, талановита англійка вирізує і клеїть сторінки, створює мініатюрні діаграми, виставляє освітлення… Історія начебто сама виривається із книжки. У неї друге, нове життя.

дд

3ts-su04

жж

4ts-su03

дд

6Nutcracker-3

дд

1199ebf981ecc8

єє

Для когось це знущання над беззахисним тілом книжки, але така тонка операція за допомогою скальпеля здійснюється на виданнях із секонд-хенду, букіністичних розкладок.

Міс Сью ніколи не пройде мимо крамниці, де продають старенькі книжки, і завжди щось собі та й прикупить. У майстерні мисткині доста пристаркуватих видань: одні з них слугують за матеріал, а з інших черпає натхнення. Ще дитиною захоплювалась казками «Аліса в країні чудес» Льюїса Керрола , «Лев, відьма й шафа» Клайва Льюїса. Проте після прочитання цих казок нещодавно у Сью з’явився інший читацький досвід. Тепер вона полюбляє твори Анджели Картер й a.s. Byatt, проте незмінно високе вітхення приносять казки Ганса-Крістіяна Андерсена.

жж

7Harrods-page-1

жж

8Nutcracker-2

дд

Сью завжди спочатку читає книжки, і це надихає її на створення певного образу чи картини. Проте душеокрилення виникає й від самих видань як об’єктів, фетишів, атрибутів, бо в кожного видання є свої історії, розповіді, збережені на сторінках записи минулих подій у чиїмсь житті. Потертість, розклеювання, плями – це все частина великої історії, яку книжка прожила сама.

лл

3A-Piece-in-the-Edinburgh-S

дд

Крім книжкових сюжетів, Сью знімає анімешки за їхніми мотивами, регулярно має персональні виставки, переважно в Єпропі й Америці. Останні роботи – це проекти декорацій і реквізитів цирку, а також листівки й обкладинки книжок.

А ще Сью Блеквелл має свій сайт – sublackwell.co.uk, на який радимо зайти, щоб ще раз переконатись у прекрасному паперовому кромсанні, або ж відвідати особистий блог художниці (правда, оновлюється він не часто). А кому пощастить потрапити до Нью-Йорка, то хай завітає до Музею мистецтва й дизайну, де до травня проходитиме виставка міс Сью «Слеш, папір під ножем». На малій батьківщині художниці – у Лондоні – діє її постійна виставка робіт в Музеї Вікторії й Альберта.

лл

15_su_bleckwell

жж

5slash_su02

дд

9Libelle_48C

жж

компіляція – huha.mohovynka

світлини взяті з особистих сайту й блогу Сью Блеквелл

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. jane right
    10.03.2010 в 10:53 pm

    оце ніфіга собі баришня робить з книжкми)

  2. Павло
    12.03.2010 в 12:14 am

    3D графіка… цікаво а цей арт-бук придатний для експлуатації, чи це як картина?)

    а сама ідея шмкарна…

  3. huhamohovynka
    12.03.2010 в 11:30 am

    Звісно, придатний… Можна читати замки, дерева, метелики, будинки…

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe