Читомо > Новини > Техніка для оцифрування книг: від планшетів до роботів

Новини

Техніка для оцифрування книг: від планшетів до роботів

05.02.2014 0 Автор:

У світі  з’явилося ціле покоління новітнього обладнання, що допомагає провадити високу мету – легко ділитися знаннями і зберігати здобутки попередніх поколінь у формі книг. Читомо здійснило аналіз найліпшої техніки, яка оцифровує книги.

Spirit-в-библиотеке-600x382

Планшетні

Планшетний сканер – це чи не найдешевший вид книжкового сканера, який використовується для видань, що добре збереглися. Від побутових сканерів, які багато хто з нас має вдома, вони відрізняються тим, що мають значно вищу швидкість сканування та роздільну здатність. Окрім того, деякі моделі планшетників, наприклад, сканер Avision оснащений також спеціальним «зрізом», який запобігає появі «затемнення», що з’являється на скан-копії книги. Максимальний формат книги – А3.

Book_Scanner

Планетарні

Планетарними називають ті сканери, сканувальний елемент яких розташований нагорі. Це дає можливість оцифровувати рідкісні і цінні видання безконтактним способом. Таке обладнання облаштоване колискою, яка дозволяє вирівняти потрібну товщину книги, аби не пошкодити корінець та склейку. Планетарні сканери вважаються найвдалішим вибором для бібліотек, що мають багаті фонди стародруків. Для роботи з таким обладнанням потрібна лише 1 людина. Процес сканування є простим і подібним до читання книги – оператор перегортає сторінки книги, а горішній сканувальний елемент «копіює» розворот. Всі подальші операції (розрізання розвороту, вирівнювання сторінок по горизонталі, корекція кольору) може виконуватися за допомогою вбудованого в сканер програмного забезпечення, або ж іншим спеціалістом безпосередньо за комп’ютером.    

Виділяють кілька головних відмінностей планетарних сканерів:

  • Освітлення (вбудоване led-освітлення або фотоспалах. Сканування з технологією холодного освітлення запобігає нагріванню першоджерела, яке згубно впливає на структуру паперу. Відсутнє як інфрачервоне, так і ультрафіолетове освітлення).
  •  Тип скануючого елемента (цифрова фотокамера або скануюча головка)
  • Колиска (горизонтальна, або V-образна)
  • Спосіб перегортання сторінок (вручну, автоматично)
  • Наявність притискного скла (для вирівнювання поверхні сторінок).

«Класичними» планетарними сканерами для промислових обсягів оцифрування є лінійка  Book2net німецького виробника Microbox та продукти бельгійських спеціалістів компанії Zeutchel.

scaner2

Планетарні сканери загального користування

Коли вперше бачиш модель Zeta всесвітньовідомого виробника сканерів Zeutchel, перша думка, яка виникає, це те що розробники надихалися продуктами компанії Apple.  Такий сканер також може стати прикрасою кожної бібліотеки та додатковою атракцією. Такі моделі в світі використовують в читальних залах архівів, музеїв, бібліотек. Окрім їх дизайнерського виконання, вони прості в користуванні – кожен без проблем може самостійно відсканувати і зберегти зображення на флеш-накопичувач. А мультитач панель дає можливість одразу побачити результат.

Часто саме такі «користувацькі» моделі мають вбудоване програмне забезпечення, яке автоматично виконує обробку зображення – зокрема, видаляє пальці (якими користувач притримує видання, оскільки сканер не має притискного скла), вирівнює зображення та розрізає розворот книги на дві окремі сторінки.

.

 

Фото-сканери

Усі моделі, створені на основі цифрових фотокамер, облаштовані V-образною колискою. Таким чином кожна, дві фотокамери одночасно роблять фото лівої і правої сторінок розвороту. Щоправда, для того, щоб отримати правильно освітлений знімок – необхідно уважно слідкувати за світлом, щоб уникнути «полисків» (рос. бликов), тобто, фактично обладнати повноцінну фотостудію. До речі, обладнання компанії Atiz постачаються зі спеціальним чохлом для захисту від засвітлення.

diy-1

Окрім того,  V-образна колиска часто застосовується для сканування книг з неповним кутом розкриття. Найчастіше це трапляється із виданнями, що були піддані неякісній реставрації (коли книжки зшиваються/склеюються і при розкритті на 180 градусів можна пошкодити видання).

Існує думка, що такий фотосканер – економічно вигідніший. Щоправда, вартість такого сканера залежить в першу чергу від моделі фотокамер, які використовуються, отже –  їхня вартість може коливатися.

У мережі можна побачити чимало мануалів зі створення фотосканерів у домашніх умовах. Орієнтовна вартість побудови такого комплексу становитиме до 3000 грн (без урахування вартості фотоапарату).

Book_Scanne5r - Copy

Робот-сканери

«Популярними», точніше такими, що викликають загальне захоплення, але найчастіше є непрактичними при промисловому скануванні – є робот-сканери. Технічно вони нагадують фотосканери, однак перегортання сторінок влаштоване за принципом вакууму (простіше кажучи, це, власне, як пилосмок, який із потоком повітря піднімає сторінку). Є ще одна запатентована технологія перегортання сторінок – «Bionic Finger», що за подобою нагадує вказівний палець людини й вміє перевертати сторінки книги.

.

Небезпечно використовувати такі сканери для цінних видань – через товщину паперу, адже папір може пошкодитися, сторінки можуть бути розірвані. Також, буває, що сторінки склеюються, тому треба бути уважним на предмет пропущених сторінок.  Виробники таких моделей зазначають, що для одночасної роботи кількох таких сканерів, необхідна лише одна людина, яка слідкуватиме за процесом.

Book_Scanner4

Щоправда, як розповідають оператори сканування, які мали можливість працювати з таким обладнанням, дуже багато втрачається часу на пропущені сторінки та «реабілітацію» пошкоджених видань.

.

P.S.  З області фантастики або майбутнього, що наближається.

Нещодавно в медіа з’явилася інформація щодо появи системи сканування книг, що дозволяє отримати скан-копії 250 сторінок за хвилину.

dai-nippon-book-scanner

Японським розробникам вдалося досягти такої максимальної швидкості за рахунок використання алгоритмів відновлення плаского зображення з відеозапису перегортання сторінок. Щоправда, невирішеним лишається питання застосування такої системи для товстих книг та таких що мають складну зшивку.

.

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe