Читомо > Новини > Сантехнік-журналіст Мортіус, вампіри-філософи й довгомудики

Новини

Сантехнік-журналіст Мортіус, вампіри-філософи й довгомудики

12.11.2010 3 Автор:

Галина Пагутяк. Королівство. Видання друге, виправлене. — Вінниця: Теза, 2010.

Український ринок дитячих фантазій та мрій починають впевнено завойовувати наші письменники. Потрібно підкреслити, що це їм доволі непогано вдається. І все ж таки, поки що їхні кроки невпевнені та недосконалі. Вони нагадують дитину, яка тільки почала освоювати таке нехитре, але важливе для життя вміння.

Книга Галини Пагутяк «Королівство» – це доказ впертого наступу до захоплення ніші якісної літератури та прагнення досягти вершин досконалості. Та як кажуть, ідеального в цьому світі нічого немає. Вперше книга з’явилася у 2005 році. Зараз її знову перевидали. А це вже означає, що твір зацікавив нашу аудиторію.

Обкладинка з нагромадженням елементів, м’які кольори, до того ж закладка в книжці – все це бачимо у варіанті 2010 року. Може збити з пантелику: чому гномик повернутий до читача спиною. Порадує читачів і невеличкий словничок афоризмів в кінці історії «Золоті слова Королівства».

Сюжет книги динамічний і справді захоплює. Ненав’язлива, проста мова, харизматичні герої – все це створює атмосферу справжньої казки. Письменниця передала атмосферу Львова настільки яскраво, що здається, одразу можна буде впізнати місця, описані нею в книзі. Характери персонажів, їхні побут, життя – і тут так чи інакше непомітно вплітається древнє місто. Книга дуже реалістична. Життєві дороги багатьох героїв далеко не всипані перлами. Вони стикаються з необхідністю боротися за своє існування. Це стосується як головної героїні, мама якої працює у дитячому видавництві, так і сантехніка Мортіуса, який підробляє журналістом. Наша реальність, інколи жорстока та рутинна, у книжці прикрашається тиграми на балконі, вампірами-філософами, довгомудиками, з’їдликами, балакучими котами. Не обійшлося і без відьом. Хоча особливістю твору можна  назвати те, що тут немає абсолютно поганих чи хороших персонажів.

Головна героїня – смілива та вольова дівчинка Люцина. Спочатку вона здається замкнутою, слабкою. Але поступово перед читачем розкривається справжня сутність дівчини. Переборюючи різноманітні перешкоди на шляху до омріяного світу, вона разом з друзями показує приклад наполегливості, віри у поставлену мету.

Та чим далі в ліс, тим більше дров. Як для фантастичної історії для дітей, у книзі забагато політичних деталей: переворотів, викрадень, отруєнь, зрад. Імперія (один зі світів, які існують як паралельна реальність до нашого) нагадує колишній Радянський Союз. Методи крутиголовців – жителів Імперії та окупантів Королівства – пряме посилання на роботу КДБ. Такі асоціації навантажують твір. Боротьба за свободу слова, революції, постійне негативне змалювання реальної дійсності – також залишають не найприємніші враження. Ще одним недоліком є пропущені літери,  знаки пунктуації.

І все ж, книга дійсно неординарна та варта уваги. Галина Пагутяк створила Королівство, в якому знайдеться місце для кожного, хто не побоїться відкрити своє серце для добра, сміливості, чесності. Адже тільки мужнім та чистим душею відчиняються таємні двері чарівного світу.

«Книги відкривають перед людиною незвідані світи», – сказав Бенджамін Дізраелі. Саме це зробило для своїх читачів  і «Королівство».

Лілія Монич

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Анна
    16.11.2010 в 12:02 pm

    кльово, рада читати про українську фантастику!))
    паралель з СРСР настільки значна, що прямо тисне на сприйняття? може, все ж не настільки?

  2. Ліля
    16.11.2010 в 12:34 pm

    Не можна сказати, що аж прямо тисне, але особливо в другій частині відчуваються такі асоціації. Та сама книга цікава,тому я вважаю, варта прочитання!

  3. 30.11.2010 в 9:55 am

    гарна знахідка – словник королівських афоризмів.

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe