Читомо > Новини > Правило трьох. Нова поетична форма

Новини

Правило трьох. Нова поетична форма

26.02.2016 0 Автор:

 

Читайте

Читомо

Щоденно

.

Нещодавно у Великобританії святкували Національний день бібліотек, цьогорічною особливістю якого стало створення нової поетичної форми ? якірного терсета. Читомо вже ознайомилось з характеристиками цієї поетичної інновації й пропонує вам спробувати свої сили. А для початку ось вам невеличкий гід від Річарда Леа:

 

Правило трьох: коротка довідка про якірний терсет (Anchored Terset)

Радикальну, сконденсовану форму поезії, що складається всього лише з трьох слів, запустили в Національний день бібліотек.

Це

Може

Тривати

?

Не можна сказати, що це ті вірші, до яких часто вдаються, проте це також не схоже на те, що ми зазвичай чуємо про

Нову

Поетичну

Форму

.

Ідею The Anchored Terset подала Ліза Метьюз, опублікувавши статтю на сайті нортумберлендської Північної поетичної бібліотеки, приурочену до Національного дня бібліотек, який у Великобританії відзначали 6 лютого.

Ters-1

Якірний терсет ? це «смужкова» поезія, що складається з чотирьох рядків, трьох слів та одного розділового знака. На сайті бібліотеки зазначили, що нова поетична форма керується всього двома правилами:

«По-перше, якірний терсет може бути створений тільки з трьох слів, його незвичайне написання тяжіє до лаконічності коротких форм. Кеннінґи та слова, які пишуться через дефіс, можуть вважатися одним словом, тому можна експериментувати з цим і намагатися таким чином подовжити форму.

Незалежно від того, яку комбінацію з трьох слів обере поет, терсет має бути закріплений крапкою в четвертому рядку, в цьому полягає друге правило цієї поетичної форми (хоча, знову ж таки, за бажанням, можна порушити це правило, використавши інші розділові знаки)».

Ця далекоглядна нова форма ідеально пасує для соціальних мереж. І справді, серед користувачів Твіттера поширилися заклики публікувати свої проби пера такої «демократичної» форми поезії з хештегом  #anchoredterset.

Ters-5

Читайте також: Відеопоезія: поміж кліпом і перфоменсом під музику

Інші читачі можуть бути здивовані й запитувати, як ви зможете зробити поезію із всього трьох слів; це питання, на яке можна, напевно, відповісти тільки спробою:

Потрібно

Більше

Кави

.

Ters-3

Читайте також: Завадський: Поезія – це щось особисте,

тому важче знаходить читача

Або ж, надихнувшись раптом  традиційним потягом до природи, що постає у пишномовних хайку, можливо:

Сталь

Небеса

Розколина

.
Ймовірно, ви можете створити й кращі поезії, і ? як і з будь-якою новою формою мистецтва ? постає питання: чи здобуде така творчість популярність?

Ters-4

Ters-2n

Цілком можливо, що якірний терсет може завоювати прихильність тих індивідуалістів, які наберуться сміливості «використовувати інші розділові знаки», як пропонує Північна бібліотека поезії.

Нова

Поетична

Форма

?

Чільна світлина — theguardian.com

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe