Читомо > Новини > Постфорумівська новинка від «Піраміди»

Новини

Постфорумівська новинка від «Піраміди»

21.10.2011 2 Автор:

Найближчим часом Літературна аґенція «Піраміда» потішить читачів новинкою — письменницьким дебютом Сергія Германа «ВМХ. Повість про велосипед без сідла» в оформленні Юрка Коха.

Детальніше про новинку «Читомо» розпитало в літературного редактора видання — письменниці Оксани Думанської:

— Про що твір?
— Про успішного чоловіка і про його взаємини зі світом, про те, що жоден успіх не має значення, коли бракує любові, про політичних романтиків і політичних прагматиків, про Львів і Київ, про дитинство і зрілість…

— Що означає абревіатура у назві?
— Так називається модний серед підлітків засіб пересування… Я пропонувала іншу — «Сходження на Маттернхорн», оскільки друга частина саме про цю подію, а будь-яке життя — це сходження на свою гору.

— Кому буде цікавий?
— Людям, що не влаштовують перегони за сюжетом, а читають, смакуючи. Багато упізнаваного у Львові та Києві. Львів ніби опонує Києву, але перебуває з ним у певній кровоносній системі: київські львів’яни — то вже ціле середовище… Ровесники Автора натраплять на епізоди, знайомі з дитинства чи юності.
Події повісті — з недавньої та близької в часі історії. Звісно, твір буде цікавий людям, вихованим на реалізмі, з досвідом радянщини, з досвідом своїх невпорядкованих стосунків. І вони багато чого в тому часі впізнають, миле своєму серцю. А події в революційному помаранчевому Києві подані зовсім інакше, ніж до цього часу їх інтерпретували…

— Як працювалося із текстом? Які враження від роботи з автором?
— По-перше, Автор — сам активний читач, тому його стиль реалістичний за суттю, виформуваний на класиці. Він зумів стати цікавим оповідачем: не метушливим, але й не занудним, уважним до деталей, але й умілим в уникненні зайвини. Його ремінісценції, згадки, своєрідні посилання на музику чи прозу не створюють враження інтелектуальної вищості над читачем — типу «я ще й це знаю!». Ні, він ніби шукає собі співрозмовника — «ти теж, певно, це знаєш…»
А щодо Автора, то він вчасно став писати, надбавши досвіду й чисто людського, життєвого, й досвіду опанування словом. Тому мені не доводилося виправляти якісь школярські похибки, а більше стежити за тим (цього автори, як правило, не помічають), щоб не рвалася логіка оповіді.

— Чому «ВМХ» тримали «в таємниці» і не презентували під час Форуму?
— На Форумі стільки подій, що презентувати книгу-первістка немає сенсу. Сам літературний фестиваль із зарубіжними авторами чого вартий! А ще кожне видавництво має свого чи свою «зірку» або стратегічний проект, навколо якого й вибудовує політику перебування у Палаці мистецтв. Гадаю, що видавець не помилився, обравши час оприлюднення роману пізніш, коли вляглися пристрасті, коли читачі вже прочитали куплені книги і коли настало певне затишшя з різними видавничими акціями. Таємниця — це завжди те, що пробуджує зацікавлення…

Більше розвідати про цю таємницю та поспілкуватися з Сергієм Германом можна буде 28 жовтня о 14.00 в Українській академії друкарства (Львів, вул. Підвальна, 17, ауд. 50) та о 17.00 у Пороховій вежі (Львів, вул. Підвальна, 4).

* БіЕмІкс (англ. BMX — Bicycle Moto eXtension ) — вид велосипедів із легким керуванням та маневреністю, який використовується для однойменного виду спорту.

drakon4yk

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Комментарі читачів:

  1. Илья
    01.11.2011 в 2:20 pm

    без седла это вел триал. а бмх малого того что с седло, так еще и вид спорта который признан за бугром.и катают на нем и 40летнии мужики, для некоторых это работа. [відредаговано адміністратором]

  2. Андрей
    03.11.2011 в 5:59 pm

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe