Читомо > Новини > Поетична премія «Золотий кларнет» визначила переможців

Новини

Поетична премія «Золотий кларнет» визначила переможців

29.08.2017 0 Автор:

Журі літературної премії «Золотий кларнет», яка вручається за найкращий поетичний дебют, оголосило цьогорічних переможців.

Відзнаку за найкращу дебютну поетичну книжку отримала збірка краматорського поета Ярослава Корнєва «Дещо з насіння» (видавництво «Раритети України»).
.
«Приємно, що премію отримав самобутній автор, схильний до формальних експериментів і далекий від літературної моди. Зрештою, в тому чи іншому сенсі так можна сказати про всіх фіналістів Золотого Кларнету», – прокоментував результати конкурсу один із членів журі Олег Коцарев.
.
Дебютною книжкою з найкращим дизайном року стала збірка Артема Полежаки «Стіхи о жизні» (видавництво «Люта справа»).
.
21192556_10214151179516002_159692699881366827_n.
Учасників конкурсу оцінювало журі, що складалося з лауреатів Шевченківської премії Василя Голобородька і Петра Мідянки, члена Шевченківського комітету Ростислава Семківа, поета і критика Олега Коцарева, поетки та літературної оглядачки журналу «ШО» Наталії Бельченко, поетки та громадської діячки Лесі Мудрак, голови Київської організації НСПУ Володимира Даниленка, поетки та керівниці студії «Кожен дев’ятий» Алли Миколаєнко, критикині та редакторки Інни Корнелюк, прозаїка та критика Олега Полякова.
.
Кожен із членів журі мав чотири голоси, які можна було віддати чотирьом різним книжкам-фаворитам із лонг-листа премії. Книжки-фаворити, що отримали найбільшу кількість голосів, утворили шорт-лист, а перемогла та, що набрала найбільшу кількість голосів. Відзнаку за найкраще книжкове оформлення вручає дизайнер Дьордь Барабаш.

.

line_yellow (1)

.

цуцуцуВано Крюґер,
голова журі:

«Часто мене запитують, навіщо я зібрав таке велике журі? Я завжди відповідаю, що книжки не анонімні, й всі всіх в середовищі переважно знають. Тому заради справедливості та неупередженості результатів я зібрав велике журі поетів і критиків різних поколінь, кожен з яких має чотири голоси, які має віддати чотирьом різним книжкам-фаворитам. Якщо в когось із журі є якісь індивідуальні преференції чи упередження – а вони, безумовно, є в кожного – то подібна система голосування дозволяє їх зняти, нейтралізувати.

Цього разу із відривом у два голоси перемогла книжка Ярослава Корнєва «Дещо з насіння», книжка автора, якого я лише вчетверте побачив на церемонії нагородження. Причому його книжка обійшла книжки таких медійно-відомих авторів як Артем Полежака чи Євгенія Чуприна й книжку «смолоскипівського» лауреата Арсенія Тарасова. Це означає, що система голосування журі премії працює, а отже «Золотий кларнет» – премія за найкращий книжковий поетичний дебют – виправдовує своє існування».
.

line_yellow (1)

.
Нагадаємо, що до короткого списку потрапили такі книжки:

  • Ярослав Корнєв. «Дещо з насіння», видавництво «Раритети України»;
  • Артем Полежака. «Стіхи о жизні», видавництво «Люта справа»;
  • Арсеній Тарасов. «Листи на північ», видавництво «Смолоскип»;
  • Євгенія Чуприна. «У хаті, де не працює санвузол», видавництво «Каяла».

Як відомо, минулого року довгий список склали сімнадцять книжок, з яких п’ять увійшло в шорт-лист: «Щільник» Ігоря Астапенка, «Семантика наших прикрас» Вікторії Дикобраз, «Той, що зумів воскреснути» Олени Задорожної, «Реґіна Ольсен» Зази Пауалішвілі, «Змієлов» Євгенії Люби. Переможцем став «Щільник» Ігоря Астапенка, а нагороду за найкращий дизайн отримала «Семантика наших прикрас» Вікторії Дикобраз.

.
Фото: Алекс Заклецький
Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe