Читомо > Book Art > Pictoric FAQ. Що дивитися на «Книжковому Арсеналі»?

Book Art

Pictoric FAQ. Що дивитися на «Книжковому Арсеналі»?

02.04.2014 0 Автор:

8–12 квітня одним із найочікуваніших візуальних заходів «Книжкового Арсеналу» обіцяє стати Pictoric – польсько-українська виставка сучасної ілюстрації та серія майстерень та лекцій як для професійної, так і широкої аудиторій. 

Чому саме ілюстрація?

Ілюстрація, на думку нашої кураторської групи, є цілком самодостатнім медіа і не мусить бути пов’язана буквально з текстом. Одночасно можна розповісти історію, зокрема про важливі і серйозні теми, і вирішувати цілком мистецькі завдання – композиційні, за кольором, ритмом. Ми запросили на виставку саме тих художників, які вирізняються рішенням саме таких завдань і оригінально розповідають історію.

Чому саме польські ілюстратори?

Польські ілюстратори складають гарну компанію нашим художникам. Це товариська виставка, яка має сприяти спілкуванню. Ми не прагнемо порівнювати художників, скоріше, думаємо про те, щоб показати творчість українських авторів у світовому контексті – і Польща як країна, в якій традиції книжкової графіки дуже сильні, в цьому плані є хорошим початком.

Емілія Дзюбак

Ілюстрація Емілії Дзюбак (Польща)

Voldanska_Pictoric

Ілюстрація Олександри Волданської-Плочинської (Польща)

Про що розповідатимуть гості з Польщі?

Книжковий ринок за останні роки в Польщі розвивався швидкими темпами. З’явилося багато видавництв, які публікують книжки з якісними хорошими ілюстраціями і дуже дбають про якість видань (наприклад, Czerwony Konik, Dwie Siostry, Literatura, Muchomor та Wytw?rnia). Наші гості – всесвітньо визнані ілюстратори, які співпрацювали з багатьма видавництвами, не лише польськими. Розповідатимуть вони про свої книжки та роботу над ними, про те, що їх надихає, але також і про цілком практичні речі, пов’язані з ілюструванням та виданням книжок.

Українські учасники виставки – хто вони?

Це все молоді художники, які вже засвітилися на нашому книжковому ринку й мають цікаві творчі здобутки. Але також ми запросили і професіоналів видавничої справи, для того, щоб поговорити саме про взаємодію художників і видавництв.

Юлія Тверітіна

 

Ілюстрація Юлії Тверітіної (Україна)

Ілюстрація Сергія Майдукова

Ілюстрація Сергія Майдукова (Україна)

Чому на виставці покажуть також і студентські роботи?

По-перше, в процесі навчання студенти створюють багато неординарних робіт, які широка аудиторія зазвичай не бачить. По-друге, в Польщі і Україні досить різний підхід до викладання книжкового мистецтва, нам хотілось показати цю різницю на прикладі студентської ілюстрації, порівняти, які результати дає кожна із систем.

Для кого все це?

Окрім майстер-класів польських художників, всі інші зустрічі призначені для широкої публіки – для всіх, кому цікава сучасна ілюстрація. У нас, як правило, ілюстрацію сприймають як щось вторинне порівняно з текстом, але ми хочемо показати, що це не є так. Принаймні, що це не стосується тих учасників, яких ми відібрали на виставку і які, сподіваємось, сформують найближчим часом таку собі професійну спільноту – клуб ілюстраторів. Діяльність цього клубу буде спрямована на те, щоб представляти найкращі зразки української ілюстрації на виставках, конкурсах та, власне, у виданнях.

Павел Павлак
Ілюстрація Павла Павлака (Польща)

Ілюстрації до книги «Мапи»

«Мапи» Олександри та Даніеля Мізелінських (Польща) – чекайте незабаром на українське видання

Програма Pictoric доповнюється та оновлюється. Слідкуйте за змінами на офіційній сторінці у Facebook

Поделиться в facebook'е Поделиться вконтакте Поделиться в twitter'е

Щоб залишити свій коментар, будь ласка, увійдіть через аккаунт Vkontakte чи Facebook

Соцмережi
artarsenal bookforum publish messe